LA CATALUNYA AUTÒNOMA – per Meritxell Torres

Cap a l’any 1977, encara sense haver-se ab¡cabat del tot transició democràtica Espanyola, que va començar amb la mort de l’almirall Luis Carrero Blanco i va acabar amb la elaboració de la Constitució del 1978, a Catalunya, es va crear un govern provisional de la Generalitat. Llavors el govern va elaborar un Estatut d’Autonomia que solucionés les reivindicacions d’autogovern de la majoria dels catalans.

20 parlamentaris que es van reunir a Vilanova de Sau, van elaborar l’Estatut. El seu nom, Estatut de Sau, prové d’on va néixer.

L’ESTATUT D’AUTONOMIA DE SAU
Aquest estatut definia Catalunya com a una nació, i la Generalitat com a una institució política d’autogovern català. Va declarar el català com a la llengua del país i l’oficial, amb el castellà.

Llavors el poder legislatiu pertanyia al Parlament, escollit deomcràticament, i el poder executiu s’exercia per un president escollit pel parlament i un Consell executiu. Per tant, era un Tribunal Superior de Justícia qui s’encarregava del poder judicial. I hi havia la possibilitat de crear una policia pròpia, els Mossos d’Esquadra.

Les institucions catalanes d’autogovern tenien institucions úniques en educació, cultura, sanitat, assistència social, ordenació del territori, dret civil i obres públiques interiors. N’hi havien de compartides amb el govern de l’Estat com treball, justícia, medi ambient i altres matèries.

El govern central seguia encarregant-se de la majoria dels impostos, menys alguns, que eren transferits a la Generalitat. Llavors el finançament de Catalunya, es basava en les transferències de l’Estat, dels impostos propis i dels recursos que tenia la Generalitat.

El poble català va acceptar i confirmar l’Estatut amb un 88,1% de vots a favor l’octubre del 1979. El mes de desembre va ser aprovat, quasi per complert (només un vot en contra i dues abstencions) pel Congrés dels Diputats a Madrid, tot i que abans hi havia hagut discussions i s’havien retallat algunes atribucions de la Generalitat que hi havia a l’Estatut.

Poc després, el 20 de març del 1980, es van celebrar les primeres eleccions al Parlament de Catalunya, després de l’acceptació de l’Estatut, on va guanyar per gran majoria, Convergència i Unió (CIU).

Aquest article s'ha publicat dins de HISTORIA DE ESPAÑA SIGLO XX, POLÍTICA, SOCIEDAD i etiquetat amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a LA CATALUNYA AUTÒNOMA – per Meritxell Torres

  1. jnavar29 jnavar29 diu:

    I què opines, Meri, de tot això? Com penses que va ser el camí cap a l’autonomia? I els resultats, han estat bons o dolents?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *