L’evolució bèl·lica(1936-1939) Sandra Tenorio E41

– La Guerra civil va durar prop de 33 messos. Els republicans volien frenar el progrés de l’exèrcit franquista. al 1936 juliol i agost nombroses columnes de milicians van sortir cap a la front d’Aragó per abançar en territoris aragonèsos i conquerir Saragossa. Tambe es va voler reconqerir Eivissa i Mallorca pero no es va conseguir els seus objectius militars. Al novembre del 1936 va tenir lloc la batalla de Madrid i els republicans van poder parar la ofensiva. les batalles del Jarama i de Guadalajara, els inssurectes, dirigits per Franco, desideixen avançar cap al Nord.

– Entre l’abril i l’octubre del 1937, es va fer la batalla del Nord. El 26 d’abril, la Legió Còndor alemanya va bombardejar la ciutat de Genika, i van ocupar . Els republicans van llençar ofensives per frenar la presió sobre la zona nord(Belchite,Brunete) pero no van poder evitar la Bilbao caiguda de Santander al agost de1937 i de Astúries dos messos mes tard.

– Es va la batalla de Terol al desembre del 1937 on les tropesde Franco aconsegueixen altre cop reconquerir Terol, abansen sobre Lleida i arriben al Mediterrani. Per impedir l’avanç de les insseruccions, el govern de la Republica concentra les seves forçes a la batalla de l’Ebre que va ser la mes llarga de la Guerra. A partir de llavors l’abanç de l’exercit franquista a Catalunya va ser imparable.

– La fi de la Guerra va ser amb la conquesta de Catalunya, de Madrid i la zona centre quedaven en mans dels republicans. Govern de Negrin es va intentar posar en contra per aixo es va crear un Consejo Nacional de Defensa que intenta negocir amb Franco. entre febrer i març els franquistes ocupen la resta del territori on es va anunciar la fi del conflicte.

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *