L’OMNIBUS DE LA MORT – HISTORIES DE LA GUERRA CIVIL, per Guillem Ramírez Santos E-41

M’agradaria recordar una història que va passar durant la guerra civil en la comarca del Priorat, on vaig sovint a estiuejar-hi.

La Brigada de la Mort era una milícia formada per un grup de joves soldats d’ideologies anarquistes, afiliats a les FAI i dirigits per Pascual Fresquet.

Es desplaçava pels pobles del Priorat, Terra Alta, Baix Camp i comarques dels voltants en una espècie d’autobús negre amb calaveres pintades, i es dirigien a identificar i executar els que s’oposaven a les col·lectivitzacions, per a imposar el comunisme llibertari. En total es calcula que van matar unes 247 persones, fins que van ser parats.

Els més perjudicats van ser sobretot els catòlics, però també carlistes i falangistes van ser perseguits.

Aquest cas m’ha arribat de prop gràcies a la publicació d’un llibre, “L’òmnibus de la mort”, escrit per Toni Orensanz. Relata el que va passar en una nit en que la Brigada de la Mort va arribar al poble de Falset, i va assessinar 27 persones.

Guillem Ramírez Santos E-41

Aquest article s'ha publicat dins de ARTÍCULOS DE DIARIOS, CULTURA, HISTORIA DE ESPAÑA SIGLO XX, POLÍTICA, SOCIEDAD i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a L’OMNIBUS DE LA MORT – HISTORIES DE LA GUERRA CIVIL, per Guillem Ramírez Santos E-41

 1. Marcos Martínez b-21 diu:

  Si, es un curioso caso el que se produjo. Aunque la mayoria de sus actos fueran encaminados al enemigo falangista, eclesiastico, carlista, militantes de la CEDA, caciques y opositores a las colectivizaciones, no cabria tomarlo como ejemplo. Simplemente recalco esto porque la mayoria de las personas tienden a creer por informaicones de la mass media poco contrastadas que el movimiento anarquista es y fue muy violento. Los anarquistas siempre han antepuesto la enseñanza culturales antes que los fusiles, aunque no la han desestimado para derrumbar el regimen. Tambien cabria destacar que la brigada fue citada por la asamblea regional de la CNT donde Pascual Fresquet tuvo que dar explicaciónes. La CNT consider la brigada como contraria al espiritu revolucionario y se disolvió.

 2. e41 quarantau diu:

  La verdad es que historias como esta manchan el bando, asesinar sin ni siquiera un consejo de guerra, sin previo aviso, es rebajarse al nivel de los franquistas. Muy triste que cosas como esta hayan pasado, pero tienes razón que se puede tender a generalizar y eso es caer en un grave error.

  Una pena, pero siempre se cometen errores, y se debe aprender de ellos.

 3. e41 quarantau diu:

  La verdad es que historias como esta manchan el bando, asesinar sin ni siquiera un consejo de guerra, sin previo aviso, es rebajarse al nivel de los franquistas. Muy triste que cosas como esta hayan pasado, pero tienes razón que se puede tender a generalizar y eso es caer en un grave error.

  Una pena, pero siempre se cometen errores, y se debe aprender de ellos.

  Guillem Ramírez E-41

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *