L’EUROPA FEUDAL


A l’Edat Mitjana, a partir dels segles IX-X, a l’Europa occidental s’hi va formar un sistema polític, econòmic i social conegut com a feudalisme.

El sistema feudal va tenir l’origen en el desmembrament de l’Imperi de Carlemany i en la situació d’inestabilitat provocada per les invasions de normands, musulmans i hongaresos.

Els monarques, incapaços de defensar el territori, entregaven les terres (feus) a senyors feudals, nobles o eclesiàstics, perquè les governessin en nom seu. A canvi, aquests s’havien de convertir en els seus vassalls, jurar-los fidelitat i ajudar-los en les empreses militars.

La població, formada majoritàriament per pagesos, vivia condicionada per les guerres contínues. La seva màxima preocupació era sobreviure i molts es van convertir en serfs dels senyors feudals.

A l’Europa feudal es va desenvolupar un estil artístic conegut com a romànic. El pes enorme de la religió cristiana en la societat feudal va originar unes manifestacions artístiques essencialment religioses.

Per centrar el tema, veurem el següent vídeo sobre l’aparició del feudalisme a Europa:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=L6EERDxBM7I[/youtube]

Per desenvolupar el tema, aquí hi teniu la presentació d’aula:

L’Europa feudal

More presentations from Gemma Ajenjo

També disposeu d’aquest recull d’elements del romànic:

[slideshare id=41909980&doc=elementsromanic-141123040501-conversion-gate01&type=d]

Per saber-ne més d’art romànic, podeu visitar l’article sobre el tema.

Aquest article s'ha publicat dins de 2on ESO, Història medieval i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *