HISTÒRIA DE LA DONA. Introducció

Malgrat ser membres fundadors de la Royal Academy of Arts (1768), Angelica Kauffman i Mary Moser no podien participar de les seves reunions a causa del seu sexe, ja que havia models masculins que podien posar en perill la seva reputació en mostrar-se nus. La seva participació, es limitava al seu retrat a la sala.

En la següent presentació trobem frases de grans homes de tots els temps sobre la dona. La seva lectura ens mostra el nivell de misogínia al que s’ha enfrontat la dona al llarg de la història.

Frases sobre dones

More PowerPoint presentations from Gemma Ajenjo

Per començar, algunes definicions:

  • Historia androcèntricapensament que emmarca les capacitats de  l’ésser masculí com motor individual/universal de l’esdevenir humà.
  • Sexe: És el conjunt de característiques físiques, biològiques, anatòmiques i fisiològiques dels éssers humans, que els defineixen com a home o dona. El sexe ve determinat per la naturalesa, és una construcció natural, amb la qual es neix.
  • Gènere: És el conjunt de característiques socials, culturals, polítiques, psicològiques, jurídiques i econòmiques que la societat assigna a les persones de forma diferenciada com a pròpies d’homes i dones. Els gèneres són construccions socioculturals que varien a través de la història i es refereixen als trets psicològics i culturals que la societat atribueix al que considera “masculí” o “femení” mitjançant l’educació, l’ús del llenguatge, la família, les institucions o la religió.
  • Diferència entre sexe i gènere: El sexe al·ludeix a les diferències entre home i dona, és una categoria física i biològica. Mentre que gènere (masculí o femení) és una categoria construïda social i culturalment, s’aprèn i, per tant, pot evolucionar o canviar.
  • Sexisme és tota forma d’emfatitzar les diferències entre home i dona, essencialment biològiques, des d’una perspectiva discriminatòria entre el masculí i el femení, que porta amb si prejudicis i pràctiques vexatòries i ultratjants per a les dones. El masclisme i la misogínia tenen més que veure amb la dominació o poder de l’home sobre la dona i amb l’odi a la dona, respectivament.
  • Discriminació per raó de sexe: La que es dóna a l’àmbit educatiu, social, econòmic, laboral, legal i cultural tenint com a única justificació el sexe de les persones.
  • Rols de gènere: Patrons de comportament i característiques esperades de les persones en funció del seu sexe.
  • Estereotips de gènere: conjunt de creences de caràcter social i cultural que assigna a cada sexe diferents tipus de conducta i comportament; esdevé normatiu i estableix els patrons masculins i els patrons femenins com a maneres de sentir, pensar, actuar i viure, en moltes ocasions oposats i incompatibles.
Aquest article s'ha publicat dins de Història de la dona i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *