L’IMPERI ROMÀ


Convencionalment, hom n’estableix els límits temporals entre el 753 aC (data de fundació de la ciutat segons la tradició llegendària) i el 476 dC, any de la deposició de Ròmul Augústul, darrer emperador romà d’Occident. En la seva màxima expansió, el territori dominat i colonitzat pels romans circumdava la Mediterrània, des de l’estret de Gibraltar fins a la mar Roja, incloent-hi totes les illes, les penínsules Ibèrica, Itàlica (bressol de la seva expansió) i Balcànica, i el litoral del N d’Àfricà. Vers el N, el domini romà arribà fins als dos terços meridionals de l’illa de la Gran Bretanya i, al continent, tots els territoris al S de la frontera (limes) formada aproximadament pels cursos del Rin i el Danubi i, al curs mitjà i baix d’aquest, àdhuc al N (Dàcia, al territori de l’actual Romania). Estengué també el domini a gran part del litoral de la mar Negra i, a l’E, a la península d’Anatòlia i el curs alt del Tigris i l’Eufrates. Més al S, els límits orientals de Roma incloïen Síria, Palestina i Egipte, amb part del curs baix del Nil. Més enllà de la seva condició de primera potència del món antic a Occident, Roma fou important per l’empremta que deixà en la majoria dels territoris que ocupà, especialment en els àmbits de la cultura, la llengua, el dret i la política. Aquesta herència perdurà àdhuc després de la seva desaparició i s’estengué a la resta d’Europa, de la qual és un element constitutiu essencial (dret romà, art romà, literatura llatina, llengües romàniques, romanització).

Per introduir el tema, visionarem el següent video:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=L_7f-k9sq7U[/youtube]

Treballarem el tema a partir de la presentació:

L’Imperi Romà

More PowerPoint presentations from Gemma Ajenjo

Amb el següent esquema treballarem l’organització de la República romana:

Per saber alguna cosa sobre l’habitatge del romans visitarem l’enllaç sobre tipologia d’habitatge romà.

Aquest article ha estat publicat en 1er ESO, Història antiga. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *