EL FOSSAR DE LES MORERES

21901Un dels racons més emblemàtics de Barcelona està situat al costat de la Basílica de Santa Maria del Mar al popular barri de la Ribera. Es tracta d’una simple i poc ornamentada plaça la importància de la qual rau en el que representa per a Barcelona i els seus habitants.

El Fossar de les Moreres és una plaça que s’aixeca sobre una fossa comuna on van ser enterrats gran part dels defensors de la ciutat durant el setge del 11 setembre 1714 en el marc de la Guerra de Successió Espanyola que va enfrontar borbònics i austriacistes per la successió al tron d’Espanya després de la mort de Carles II.

En conflicte, iniciat el 1701, oficialment se li va posar fi amb el Tractat d’Utrecht el juliol de 1713, però va derivar en un enfrontament entre Catalunya i Felip V i França que culminaria en la presa de la ciutat per part de les tropes del monarca.

No obstant això, els orígens del Fossar de les Moreres es remunta al segle XII quan el rector de Santa Maria del Mar va sol · licitar al burgès Bernat Marcús, un terreny per enterrar els seus fidels. Marcús li va cedir el solar amb la condició que en el termini màxim de quinze dies fos enterrat almenys un feligrès. Transcorregut el termini, va anar a reclamar la devolució del terreny i sota les moreres va morir d’un atac de cor fulminant, convertint-se en el primer enterrat al cementiri.

800px-Fossar_de_les_Moreres_PlacaAmb la inscripció “Al Fossar de les Moreres no s’enterra cap traïdor, fins perdent nostres banderes serà l’urna de l’honor”, en aquest lloc, ple de simbolisme per a tots catalans, es commemora cada 11 de setembre la Diada Nacional de Catalunya, homenatjant-se a tots aquells que van defensar els drets i llibertats de Catalunya i que jeuen enterrats en el lloc.

Aquest article s'ha publicat dins de Història de Catalunya, Urbanisme i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *