Mira el següent video i estigues atent als testimonis d’aquests bombers de la Generalitat de Catalunya. Denuncien que darrera de molts incendis domèstics hi ha pobresa energètica.
A continuació llegeix el següent article, publicat al diari ARA no fa gaire:
L’espai Padlet és una pissarra col·laborativa on tots els membres d’un grup poden des de casa seva o des de l’escola publicar diferents continguts multimèdia, com ara documents de text, videos de Youtube, fulls de càlcul, imatges o presentacions powerpoint.
Per entrar-hi al vostre padlet només heu de clicar el vostre enllaç (o teclejar-lo a la barra d’adreces del vostre navegador), introduir la contrasenya que els mestres us han donat i ja està.
Per a penjar un document al suro de la pissarra només heu de fer un doble clic a la pantalla i s’obrirà un quadre de diàleg des del qual podreu seleccionar quina mena de document voleu penjar: àudio, vídeo, un altre tipus de fitxer, imatge o document de text. Aquest document podrà identificar-se amb un títol, i podrà arrossegar-se i deixar-se col·locat a la part del suro que vulgueu. Sigueu endreçats i disciplinats, sinó la pissarra acabarà sent un desastre.
5è – Busqueu dins d’aquesta llista l’enllaç assignat al vostre grup:
És el document que defineix les tasques de cada membre de l’equip, els objectius personals i d’equip. Una part s’omple abans d’iniciar el projecte i una part s’omple en acabar.
Al final de cada sessió haureu de recollir individualment a la vostra llibreta de projecte les següents informacions. És molt important que la recolliu amb detall ja que servirà per avaluaruna part d’aquesta tasca:
-Data.
-Assistents.
– Idees que han sorgit (qui les ha proposat), els temes que s’han tractat.
– Decisions que s’han près
-Tasques que s’han fet aquell dia .
-Tasques que s’han adjudicat, a qui i per a quin dia.
-Què us proposeu fer a la propera sessió
Rúbriques d’avaluació
Una rúbrica d’avaluació és una quadrícula que recull els criteris dels que depèn l’avaluació de la tasca i els nivells assolits. Tant si la fa servir el mestre per a avaluar com si la fan servir els altres companys o el propi alumne avaluat, és imprescindible mirar-se-la abans d’encetar la tasca per ser conscient de quins aspectes seran avaluats.
Llibreta d’espiral amb fulls din A4, preferiblement quadriculada i amb fulls perforats. No cal que tingui molts fulls. És una llibreta que únicament es farà servir durant el projecte, no aprofiteu una altra que estigui començada. Feu un bon ús d’aquesta llibreta perquè tot el que inclogui serà avaluat. Servirà per prendre apunts, per anotar conclusions, per fer esborranys de mapes conceptuals, acords, enllaços, tasques pendents… És individual i es presenta als mestres en acabar el projecte. A la tapa s’ha d’incloure:
PROJECTE Per què és important l’estalvi energètic?
Cicle Superior
Nom i cognoms de l’alumne
Nom del grup
Curs
Any 2017
Les primeres dues pàgines les deixarem en blanc. En ella inclourem una mena de llegenda de colors per a identificar aportacions referents a apunts, experiments, o altres aspectes de la feina. Per exemple:
A la següent pàgina redacteu una mena de presentació: qui sou, com es diu el vostre grup, qui l’integra, quines són les expectatives que tens abans de començar el projecte, què et sembla el títol del projecte i qualsevol altra reflexió prèvia que vulguis compartir.
“El nostre planeta està en perill, però podem aturar el deteriorament del medi ambient amb les nostres accions i actituds quotidianes. Només amb actituds de respecte envers el medi ambient podrem salvar la Terra dels atacs de la contaminació i de la destrucció dels hàbitats naturals. Només així podrem convertir-la en un món habitable i ple de vida, no tan sols per a nosaltres sinó també per a les futures generacions”.
“Vols saber si ets un bon ecologista interessat en salvar el planeta? Si és així, només has de contestar aquest qüestionari i enviar-lo. Ànim, el teu planeta et necessita!”
Descarrega’t el següent qüestionari (és un full de càlcul Excel). Desa’l al teu pen, obre’l i respon les preguntes.
Elaborar un mapa conceptual de l’activitat 1 (pestanya procés). Incloure rúbrica. Rúbrica
Llibreta personal del projecte.
Reflexió personal. És una redacció on l’alumne selecciona unes tasques concretes, les que li han resultat més significatives. Cal explicar què han après amb aquestes activitats seleccionades.
Exposició oral de les conclusions. Rúbrica d’avaluació individual.
AVALUACIÓ DEL TREBALL EN GRUP
Pla d’equip.
Rúbrica de l’anunci de ràdio o tríptic publicitari.
Rúbrica del text escrit de les conclusions.
Rúbrica de la presentació de les conclusions del grup.
Rúbrica del treball en equip.
L’energia nuclear i la basada en combustibles fòssils obren la nova etapa de Quèquicom i…, que condensa conceptes apareguts en diversos capítols sobre un tema específic. La fissió o desintegració de l’àtom, les radiacions, la formació del petroli, el carbó i el gas… explicats de manera senzilla i entenedora.
http://blogs.ccma.cat/quequicom.php?itemid=52520 [Quèquicom: L’energia, 1r capítol]
Com funcionen les centrals hidroelèctriques, els parcs eòlics, les plaques fotovoltaiques, el cotxe d’hidrogen… Els recursos energètics poc contaminants o renovables són el tema central del segon capítol de Quèquicom i… dedicat a l’energia.
ACTIVITAT 1 : Per què és tan important estalviar energia?
Com a introducció al tema ja heu vist un vídeo, heu llegit un parell de notícies i heu contestat una petita enquesta. Ens hem introduït en el tema i hem activat els nostres coneixements previs.
En grups de 4 d’alumnes haureu de fer una recerca i selecció d’informació que us ha d’orientar cap a trobar respostes a la gran pregunta que us hem formulat: “Per què és tan important estalviar energia?”
FASES DE LA RECERCA:
Abans de començar cap recerca d’informació és molt important planificar aquesta cerca i tenir molt clar què és el que volem aconseguir, com ho volem aconseguir i per què. Per tal de fer-ho us proposem preparar-la conjuntament amb el/la mestre/a:
1.- PLANIFICACIÓ DE LA RECERCA:
1. Analitzem el problema que us hem plantejat a l’activitat inicial.
2. Què sabem del tema? (connexió amb coneixements previs).
3. Què ens caldrà saber? (per poder donar resposta a la pregunta).
4. Quins objectius em proposo? Ens marquem els objectius d’aprenentatge (a partir de les respostes a la pregunta del punt 3).
5. Cerca informació. Posada en comú per analitzar‐la i seleccionar-la.
6. Presentació dels resultats (mapa conceptual, mural, quadre de doble entrada, document word…).
2.- RECOLLIU TOTA LA INFORMACIÓ DE LA PLANIFICACIÓ DE LA RECERCA EN UN QUADRE QUE RECULLI ELS PUNTS 1,2,3 i 4 (us la donarem els mestres). L’HAUREU DE FER A LA VOSTRA LLIBRETA DE PROJECTE.
1.- PROBLEMA/PREGUNTA.
2.- QUÈ EN SABEM DEL TEMA?
3.- QUÈ ENS CAL SABER?
4.- OBJECTIUS.
3.- FASE DE CERCA D’INFORMACIÓ [Enllaços].
No perdeu de vista la taula de planificació amb totes les preguntes que us caldrà saber. Remeneu els enllaços i preneu nota a la llibreta de les dades pertinents a mida que les aneu trobant.
REALITZACIÓ DEL RECULL D’INFORMACIÓ I PRODUCTE FINAL.
Després d’haver finalitzada la vostra cerca, com a PRODUCTE FINAL us demanem que feu una síntesi del que heu après. El podeu presentar en el format que vosaltres decidiu; us en suggerim alguns:
1.- Quadre de doble entrada
2.- Mapa conceptual
3.- Mural (feu-ne una foto per penjar-la al paddlet)
4.- Un document de text (amb Word o qualsevol altre processador)
Altres…
El títol haurà de ser “Què hem descobert_nom del grup.doc” i allà incloureu el que hem après (per fer-ho consulteu la graella de planificació; allà és on us heu plantejat els objectius a aconseguir).
AVALUACIÓ DEL PRODUCTE FINAL
Per avaluar aquesta tasca es tindran en compte:
Avaluació del recull d’informació que heu fet a la llibreta del projecte (mestre/a)
Autoavaluació dels objectius que volíem aconseguir (què hem après).
Avaluació del PRODUCTE FINAL (mestre/a) i coavaluació. (Utilitzareu una graella d’avaluació que us donaren els mestres).
A més d’anotar les respostes a la llibreta del projecte, recordeu de publicar el document Word a l’espai padlet que us han assignat.
ACTIVITAT 2 [EXPERIMENTS]
Al llarg d’aquesta activitat haureu d’aplicar el mètode científic:
Sabem què és el mètode científic? Mirem el següent vídeo de la Universitat de Barcelona:
A partir del vídeo i de les vinyetes de còmic preneu nota de les diferents parts del mètode científic i elaboreu un mapa conceptual o un resum esquemàtic descrivim quines parts són i en què consisteixen. Preneu notes a la llibreta del projecte i passeu els apunts a net dins d’un document word. Deseu amb el nom mètode_nom del grup.doc i pengeu-lo al vostre espai padlet.
1r Experiment: L’EFECTE HIVERNACLE.
Les principals causes del canvi climàtic són molt diverses i al mateix temps, les conseqüències poden ser molt diferents. Ja coneixem algunes d’elles com ara l’escalfament global, el desgel dels pols, els canvis bruscos del clima, etc. Cada dia podem veure moltes notícies relacionades amb el canvi climàtic, tant als periòdics com a la televisió. És un tema d’actualitat, del que hem de saber i el que hem de poder entendre.
Aquí baix trobareu una notícia relacionada amb el canvi climàtic. Llegiu atentament el que ens explica.
ACTIVITAT 3: EL METRE CÚBIC [m3]. LA FACTURA DE L’AIGUA.
Quan parlem de despesa d’aigua sovint parlem de m3 [metres cúbics]. Amb tubs i colzes de ferreteria heu de construir l’esquelet d’un metre cúbic.
1 m3 = 1 m x 1 m x 1 m
Pren nota a la llibreta del procés de construcció del metre cúbic, quina és la figura resultant, quants vèrtex, cares i arestes té.
Molta gent pateix les conseqüències de la sequera mentre nosaltres fem un ús de l’aigua no sempre assenyat. Saps quina quantitat d’aigua consumim diàriament? Mensualment? Anualment?
Busqueu a casa vostra una factura de l’aigua i analitzeu quines dades inclou. Pots consultar aquestes webs:
b) Calcula els litres d’aigua que consumeix cada persona a casa teva per dia.
c) Què és la quota de servei? Quant pagueu?
d) Què és el cànon de l’aigua? Quant pagueu?
e) Quants diners esteu pagant pel consum i quants diners pagueu d’impostos?
f) Quanta aigua gasta la teva família en un any?
g) Quant aigua gasta de promig cada membre de la teva família?
Aquesta és una factura d’aigua pel davant i pel darrera. És només un exemple. No treballis amb ella sinó amb una factura familiar.
Anota els càlculs i els resultats a la llibreta del projecte però no oblidis de penjar un document Word amb el nom factura_nom del grup a l’espai padlet assignat.
ACTIVITAT 4 SOM CONSCIENTS DE LA QUANTITAT D’AIGUA QUE CONSUMIM?
COM ETS D’ECOLOGISTA?
En aquesta activitat pretenem que tinguis algunes informacions i calculis i reflexionis sobre l’ús que fas de l’aigua. Fes una ullada a aquestes dues pàgines web:
Segons els estudis fets, per dutxar-nos gastem uns 60 litres d’aigua. Et proposem que comprovis si estàs o no a prop d’aquesta xifra. La propera dutxa que facis a casa teva t’ajudarà a saber-ho.
Has de mesurar la quantitat de litres d’aigua que consumeixes quan et dutxes. Això ho pots fer de dues maneres:
1.- Si tens banyera a casa serà més fàcil i no necessitaràs la col·laboració de ningú.
Posa el tap a la banyera abans d’entrar i dutxa’t com fas habitualment. Tota l’aigua quedarà estancada a la banyera. Un cop hagis acabat, mesures el volum d’aigua que has consumit.
Per fer aquest càlcul, has de mesurar l’amplada i la llargada del recipient de la banyera i l’alçada d’aigua que hi ha dins la banyera.
Tenint en compte que 1.000 cm3 equivalen a 1 litre d’aigua, divideix els cm3 que has consumit entre 1.000 i tindràs la quantitat de litres d’aigua que has gastat quan t’has dutxat.
Dades que has d’anotar:
Amplada de la banyera = … cm
Llargada de la banyera = … cm
Alçada d’aigua a la banyera = … cm
Càlculs a realitzar:
Amplada x Llargada x Alçada = Volum d’aigua
… cm x … cm x … cm = … cm3 … cm3 : 1.000 = … litres d’aigua consumits.
2.- Si no tens banyera, agafa una galleda i mesura quanta aigua surt de la dutxa durant 30 segons. Deixa anar l’aixeta de la dutxa i atura-la al cap de 30 segons. Per mesurar-la pots anar omplint garrafes o ampolles d’aigua o refresc i quan sigui una quantitat més petita, gots d’aigua (pensa que quatre o cinc gots d’aigua equivalen a un litre).
Un cop mesurats els litres, multiplica-ho per 2 i sabràs quant consumeix la teva dutxa en un minut.
Quan et dutxis, has de demanar a algú que cronometri el temps que està l’aixeta oberta i apunti el total de minuts que has estat consumint aigua.
Multiplica els minuts que has trigat en dutxar-te pels litres que es gasten en un minut i sabràs el consum d’aigua que has fet.
Dades que has d’anotar:
… ampolles de … litres = … litres durant 30 segons, o bé
… garrafes de … litres = … litres durant 30 segons, o bé
… gots de 0,… litres = … litres durant 30 segons.
Càlculs a realitzar:
…. litres durant 30 segons x 2 = … litres per minut.
… litres per minut x … minuts de dutxa = … total litres d’aigua.
CONCLUSIONS FINALS [reflexió individual].
Quants litres d’aigua has consumit dutxant-te?
T’acostes molt o poc al consum mitjà de 60 litres? El sobrepasses o no hi arribes?
Cal que milloris algun hàbit quan et dutxes per tal de reduir el consum?
Quin/quins?
Per tant, ets ecologista?
SÍ?… Perfecte! Bravo!
NO?… Encara hi ets a temps de ser-ho! Només cal que t’ho proposis!
Descarregueu-vos aquesta plantilla Excel i ompliu les dades recollides pels companys de classe. Així podreu calcular la mitjana i veureu quants de vosaltres esteu per sota o per sobre.
Per últim, heu de fer una gràfica del consum d’aigua en una dutxa amb les dades de la graella on heu recollit les dades. Penseu bé com la farieu, quin format feu servir, quins grups de dades… Aquest pot ser un bon model:
ACTIVITAT 5: L’ENERGIA SOLAR
MIra aquests dos videos sobre l’energia solar.
Energia Solar Fotovoltaica [Font: Acciona – Youtube]
Energia termosolar [Font: Acciona – Youtube]
A la llibreta preneu apunts de les idees més importants que aporten aquests dos videos. Després passeu a net aquesta redacció en un Word. Recordeu que podeu documentar el text amb imatges. Pengeu el document solar_nom del grup.doc al vostre espai padlet.
Ara que ja sou uns experts /expertes en energia i estalvi energètic. És hora de reflexionar, us proposem que demostreu què heu après com a conclusió de tot el procés. Observeu la imatge que teniu a baix, parleu-ne, i ordeneu coneixements apresos, idees i suggeriments. Haureu de redactar les conclusions del vostre projecte. En aquestes conclusions heu de sintetitzar allò que heu après i que considereu més important, haureu també de donar arguments que ajudin a conscienciar la gent sobre la necessitat d’estalviar energia. Per tal d’escriure el text caldrà que feu primer un guió (Veureu la proposta de guió que hi ha a sota).
Haureu de presentar i exposar davant la classe aquestes conclusions. Com a suport a la vostra exposició heu elaborar algun mural, power point, mapa conceptual… que ajudi al seguiment i comprensió de la vostra exposició.
FEINES A PRESENTAR (caldrà penjar-les al “Padlet”):
1.- Text escrit amb les vostres conclusions. (Consulteu la rúbrica d’avaluació abans de començar el text.)
2.- Presentació, mural o mapa conceptual per utilitzar el dia de l´exposició.
PROPOSTA DE GUIÓ
1. Introducció: Explicar quin ha estat el vostre projecte. Què heu fet en línies generals? Com ho heu fet? Amb quines dificultats us heu trobat?…
2. Per què és tant important estalviar energia? A partir de tot el que heu après hauríeu de respondre a la pregunta inicial que ens formulàvem al començament del projecte. En aquest punt és quan hauríeu de donar arguments que justifiquin la necessitat d´estalviar energia. Serien arguments que explicarien per què és tant important fer estalvi energètic. En aquest apartat és on heu de demostrar de forma resumida allò que heu après i que considereu més significatiu i important per vosaltres.
3. Idees i aportacions personals de l’Equip: Us ha estat útil aquest projecte? Què pensàveu abans? I què penseu ara? Us ha fer canviar en algun aspecte portar a terme aquest projecte?…
4. Què es pot fer per millorar? Hauríeu de fer un mínim de 6 propostes de millorar.
El Planeta s’escalfa i el medi ambient corre perill. Els governs saben que necessitem canviar els hàbits i posar fre a la despesa energètica actual. Vosaltres sereu un grup d’experts en medi ambient. L’Ajuntament de Badalona uns demana una campanya per a sensibilitzar els veïns de la ciutat. Els heu de conscienciar dels perills del canvi climàtic i de la necessitat d’estalviar energia com a mesura per reduir la contaminació del medi. Si expliqueu les causes, les conseqüències i què poden fer ells a nivell personal segur que ho entendran.
Per a preparar-la haureu d’informar-vos molt bé de què és la publicitat i de què us cal saber per a fer una bona campanya publicitària.
Les tasques que heu de realitzar són les següents:
1.- Respondre la bateria de preguntes sobre la publicitat (teniu els enllaços anteriors)
2.- Preparació d’una campanya publicitària.
3.- Fer un anunci de ràdio o un tríptic informatiu.
Bateria de preguntes que heu de respondre amb l’objectiu de fer una campanya de publicitat. ( les respostes s’han d’escriure a la llibreta)
BATERIA DE PREGUNTES
a) Què és la publicitat?
b) Per a què serveix?
c) Quins tipus de publicitat hi ha?
d) Què és una campanya publicitària?
e) Quins són els recursos que utilitzen per a cridar l’atenció?
f) Quins són els elements que ha de tenir un bon anunci publicitari?
g) Es venen només productes o també es poden trasmetre valors i models?
h) Aquests models i valors, són bons valors i models?
2- Com ja us deiem, ara que ja sabeu més sobre publicitat, podeu preparar una campanya publicitària adreçada als ciutadans de Badalona.
3- Ara sí, per últim, la tasca definitiva per la qual he estat seleccionats. Heu d’idear i de produir una campanya de sensibilització pels ciutadans de Badalona sobre els perills del canvi climàtic i la importància d’estalviar energia. Pot ser un tríptic o un anunci de ràdio
RÀDIO
Aquesta és una campanya publicitària pagada per l’Ajuntament que s’emetrà per ràdio i es repartiran els tríptics per totes les llars de la ciutat . Endavant! El temps compta!
Si heu escollit fer un anunci de ràdio, heu de mirar molt bé aquests enllaços per a saber com és un anunci de ràdio.
Un anunci per a la ràdio ha de ser de 30 segons. Ha de tenir dues parts, en la primera plantejarem el problema i les conseqüències de la contaminació, això ha de durar uns 18 segons. En la segona, hem de donar la solució i ha de durar uns 12 segons.
En la primera part heu de captar l’atenció immediata de l’oient i ser molt convincents en la necessitat de resoldre el problema ja que ens perjudica molt. Es pot fer en forma de pregunta, diàleg … Aquesta part és molt important ja que heu d’aconseguir que els oients vulguin seguir escoltant l’anunci.. A més del problema heu de fer que la gent entengui que és molt greu. El missatge ha de ser clar i contundent. Recordeu que no ha de tenir més de 18 segons, aquesta part.
Al principi de la segona part heu d’oferir la solució al problema i afegir un eslogan que es pugui recordar fàcilment. Això ha de tenir una durada de 12 segons.
L’anunci ha de tenir música de fons, heu de buscar la que creieu més adequada. També us podeu inventar un jingle per a reforçar l’anunci, o fer que l’eslògan sigui un jingle.
Per a saber més sobre la música publicitària feu clic aquí:
A l’hora de crear un tríptic l’estètica i el disseny són molt importants. Mireu aquesta eina informàtica com és de potent. Es diu Canva i és una fabulosa web de disseny gràfic (pòsters, tríptics, targetes, diplomes… tot el que desitgeu). És gratuïta i molt intuïtiva. Té moltes plantilles i et permet descarregar les teves creacions.