El valor de les crisis

No pretendamos que las cosas cambien, si siempre hacemos lo mismo. La crisis es la mejor bendición que puede sucederle a las personas y países, porque la crisis trae progresos. La creatividad nace de la angustia, como el día nace de la noche oscura. Es en la crisis que nace la inventiva, los descubrimientos y las grandes estrategias. Quien supera la crisis, se supera a sí mismo sin quedar “superado”.

Quien atribuye a la crisis sus fracasos y penurias, violenta su propio talento y respeta más a los problemas que a las soluciones. La verdadera crisis es la crisis de la incompetencia. El inconveniente de las personas y los países es la pereza para encontrar las salidas y soluciones. Sin crisis no hay desafíos, sin desafíos la vida es una rutina, una lenta agonía. Sin crisis no hay méritos. Es en la crisis donde aflora lo mejor de cada uno, porque sin crisis todo viento es caricia. Hablar de crisis es promoverla, y callar en la crisis es exaltar el conformismo. En vez de esto, trabajemos duro. Acabemos de una vez con la única crisis amenazadora, que es la tragedia de no querer luchar por superarla. Albert Einstein “Una visión positiva de la crisis”

Hi ha un fet a l’univers del que podem estar absolutament segurs i és que tot està en moviment, en continu canvi, en un procés de transformació, d’una cosa en una altra cosa. A l’espai exterior, a les galàxies, en el sistema solar, al nostre planeta, en tots els regnes de la naturalesa, en el microcosmos on les partícules subatòmiques colisionen entre elles transformant-se en una altra cosa. Així en les nostres vides, el canvi és també una constant, malgrat ens espanti enormement deixar lo conegut pel desconegut.

Però aquest moviment participa del ritme. Tal com diu El kibalió: “El principi del ritme és d’aplicació universal. Pot ser aplicat a qualsevol qüestió o fenomen de les moltes fases de la vida. Pot aplicar-se a totes les fases de l’activitat humana.” Aquesta llei diu que sempre hi ha una acció i una reacció, una elevació i una baixada, al dia li segueix la nit.

A l’antic testament trobem la història que narra el somni de Josep, el fill de Jacob, de “les set vaques flaques i les set vaques groses”, que ja indicava els ritmes fluctuants de la vida. És també la llei del ritme. Els períodes de prosperitat van seguits de períodes de decadència als quals a vegades anomenem crisis.
Tots experimentarem crisis al llarg de la vida. Crisi social, professional, personal, qualsevol que sigui. Una altra crisi molt estesa és la que s’acostuma a presentar a mitja vida, que ens recorda que hem de prendre un altre camí.
Tota crisi comporta inicialment malestar, el qual és el que ens empeny a sortir de la comoditat, ens obliga a introduir canvis i anar més enllà de la rutina que tenim establerta. Si és acceptada serà beneficiosa i alliberadora.

Les crisis poden ser períodes llargs, tals com les crisis econòmiques, o crisis més curtes com poden ser les causades per emocions negatives.
Hi ha estats emocionals tan fortament negatius i desagradables per nosaltres que se’ns fa molt difícil d’acceptar-los. Segurament que una part molt important del rebuig cap a aquestes crisis és perquè, ja sigui per raons culturals o degut a la pròpia naturalesa humana, rebutgem el dolor i tot allò que no ens dona plaer. Aquesta és la manera inconscient de funcionar dels humans, i aquests comportaments els arrosseguem durant anys i anys.

Un exemple molt clar d’això el vaig tenir quan jo tenia al voltant dels trenta i tants anys. Recordo que es va donar el fet de que per primera vegada jo fos conscient de que estava sentint odi cap a una altra persona. Ser conscient d’aquell estat em va esverar de tal manera que vaig fugir corrent del lloc on s’havia generat. Però l’odi, per més que corria i m’allunyava, no desapareixia, ja que el portava a dins. Vaig anar, de seguida que vaig poder, a veure una persona a la que tenia en molta consideració, i quan li vaig explicar el què em passava, em va dir tranquil•lament i amb un somriure als llavis: “I tu que et pensaves?”
Doncs jo el que pensava de mi mateix, donat de que no em coneixia gens, era que em trobava molt per sobre d’aquells estats tan negatius, que estava per sobre del bé i del mal, i que allò no anava amb la meva naturalesa.

Hem d’aprendre a observar i a estimar aquests períodes de crisi o estats negatius. Per mi l’acceptació d’aquests estats és una part molt important del fet de tenir “atenció plena”. Estar “atent” vol dir estar disposat a viure, a experimentar tots els esdeveniments de la vida, i aquest “pack” inclou també les emocions, pensaments i sensacions doloroses.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *