SETMANA EUROPEA DE LA PREVENCIÓ DE RESIDUS

Del 16 al 24 de novembre se celebra la 16a edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

Com en els darrers cursos, la ZER s’uneix a les accions de conscienciació que es realitzen a nivell europeu per promoure hàbits més sostenibles i respectuosos amb el medi ambient.

Enguany, el tema principal és el malbaratament alimentari, sota el lema: “Malbaratar aliments és de mal gust!“. Aquesta campanya posa el focus en la importància de reduir el desaprofitament de menjar, un problema que afecta tant les llars com les empreses i que té un gran impacte mediambiental i social.

Us deixem un enllaç amb tota la informació sobre el malbaratament alimentari proporcionada per la Generalitat de Catalunya:

https://residus.gencat.cat/ca/ambits_dactuacio/prevencio/malbaratament_alimentari/index.html

Participem-hi per fer un món més sostenible!

VISITA A L’AJUNTAMENT DE PREIXANA

A la matèria de Medi Natural i Social, estem treballant el Bloc 5: Persones, Cultura i Societat. En aquest bloc, hem aprofundit en diversos temes relacionats amb les característiques de les localitats, els límits de Catalunya i l’organització del territori català, com ara les lleis i les institucions.

En concret, hem après què és un arbre genealògic familiar, com s’organitza l’escola i també com funciona un ajuntament. Per completar aquest aprenentatge, hem realitzat una visita a l’Ajuntament, on l’alcalde, el senyor Jaume Pané, ens ha explicat les diferents parts de l’ajuntament, les seves funcions i com es duen a terme les eleccions.

Durant la visita, vam fer un simulacre d’eleccions per entendre millor el seu funcionament. Aquesta experiència ens ha ajudat a comprendre com es prenen decisions a nivell local i la importància de la participació ciutadana.

Per acabar, l’ajuntament ens va convidar a esmorzar. Moltes gràcies per aquesta experiència tan enriquidora!

10a TROBADA ESPORTIVA

El passat 14 de novembre de 2024, es va celebrar amb entusiasme la 10a Trobada Esportiva a Preixana, un esdeveniment que va reunir tots els alumnes de primària de la ZER Riu Corb, provinents de les escoles de Belianes, Sant Martí de Maldà, Maldà i Preixana.

Activitats del matí
Durant el matí, els alumnes van participar en diverses curses, organitzades per cicles i gènere (masculí i femení). Cada cicle tenia el seu recorregut específic:
-Cicle Inicial (CI): una volta.
-Cicle Mitjà (CM): dues voltes.
-Cicle Superior (CS): tres voltes.

En acabar les curses, els participants van poder recuperar forces gràcies a una taula amb fruita variada (plàtans, pomes i taronges), xocolata, fruits secs (ametlles i nous) i begudes d’Aquarius de llimona i taronja.

Entrega de premis:
Un cop finalitzades totes les curses, es va fer l’entrega de premis. Tots els participants van rebre un diploma i una capsa de colors de fusta, mentre que els tres primers classificats de cada cursa van ser premiats amb una medalla.

Activitats de la tarda:
Després de dinar al poliesportiu, la jornada es va tancar amb una sessió de zumba, dirigida per la senyoreta Mar, que va fer ballar i divertir tothom.

Va ser un dia esportiu ple de diversió, companyonia i moments inoblidables per a tots els participants.

SORTIDA A VERDÚ!

Des de I3 fins a tercer de primària, hem realitzat la nostra primera excursió a Verdú, una experiència emocionant i plena d’aprenentatges. Prèviament, els membres de l’Associació Alba ens van fer una auca sobre els arrugats, la qual ens va ajudar a conèixer millor la seva tradició.

Desprès ens vam dividir en dos grups i vam participar en dos tallers molt interessants. En el primer taller, vam fer els nostres propis arrugats, utilitzant oli, ous i farina. Vam amassar bé la massa a l’obrador, assegurant-nos que quedés ben arrugat. Boníssims!

L’altre taller va ser dedicat al fang. Ens van explicar com es fabriquen les peces de ceràmica, els diferents utensilis i la matèria primera. Després, vam tenir l’oportunitat de crear un disseny individual amb l’argila, que actualment es troba al forn. Aquesta experiència ha estat molt enriquidora i ens ha permès aprendre d’una manera divertida i creativa!

CORREMARGES

En el projecte de Corremarges, que forma part del nostre aprenentatge servei, continuem explorant i connectant amb el nostre entorn natural. En aquest taller ens hem organitzat en grups: un per Infantil, primer i segon de primària, i el segon de tercer fins a sisè. Hem après a reconèixer les diferents plantes i herbes comestibles que tenim al nostre voltant, descobrint com utilitzar-les per crear plats saludables i visualment atractius. Aquesta experiència ens ajuda a valorar els recursos naturals i fomenta la creativitat a l’hora de preparar aliments, integrant la natura al nostre dia a dia. Ens han proposat un repte molt especial: preguntar a les nostres àvies, avis, tiets i tietes sobre les plantes i herbes que utilitzaven antigament, tant per menjar com per curar o per a altres usos pràctics. A més de descobrir remeis casolans o receptes antigues, aquest projecte ens acosta als nostres familiars, fomentant una transmissió de valors i de respecte pel nostre entorn natural i cultural.