Avui divendres (5 de febrer, 11:30h)

Avui divendres (5 de febrer, 11,30h.) hem començat a introduir les primeres coordenades a l’AutoCAD.

Sembla que en principi les diferents escales es resistien a ser mesurades. Va costar una mica convèncer els estudiants de fer una feina tan anodina, rebuscar, mesurar, fotografiar i comentar una escala de mà, de casa seva, o de qualsevol lloc que els pogués semblar atractiva… A part, semblava que les escales es resistien a deixar-se analitzar, a fer-se interessants, a ser objecte de metàfora i d’estudi. Un cop superada aquesta primera resistència que el Miquel va saber vèncer magistralment ja hem entrat en un estadi de treball més operatiu. Ara cal posar la mirada en la tecnologia i les característiques del material que hem escollit per a treballar. Cal fer un esforç de reducció per a imaginar-les, amb la seva tipologia específica, “traduïdes” a les exigències de la tecnologia que les haurà de convertir en fusta.
A les dues sessions anteriors semblava que el treball havia entrat en una fase crítica, en un petit atzucac, sortien molts dubtes i costava d’entrar a dibuixar-les bé i mesurar-les correctament per entendre bé la seva morfologia, el seu disseny, l’estructura particular de cadascuna… Però ja hem entrat en una nova fase: la d’entrar cas a cas a revisar, comentar, dibuixar, estudiar els aspectes molt concrets que presentava cada tipologia i solucionar, decidir…

Esbós fet a l'aula
Esbós fet a l’aula

.
Em torno a repetir i ho repetim als estudiants: que no farem una reproducció mimètica de cada escala. Es tracta de fer un joc similar al que ja hem anat fent fins ara. Hem escollit un objecte molt concret, una escala de mà, i a partir d’aquí veurem les diferencies de tipologies i d’aparença d’aquest objecte, un objecte que tots tenim a casa i que de tan habitual se’ns fa invisible. Totes les escales són iguals però alhora diferents, i aquesta mateixa diversitat l’unificarem amb el material, amb la fusta i el gruix del laminat i amb la tecnologia que utilitzarem per a la producció. Es tracta de que, en certa manera, “interpretem” el ser de cada escala perquè el “pre-tall” industrial ens proporcioni un puzle de peces que desprès anirem desmembrant i muntant. Tot ha d’encaixar. D’aquí que sigui tan important la introducció correcta de les mesures al programa de l’ordinador. Aquest aspecte és el que mes anirà a càrrec del Miquel Romagosa.
Al llarg de les sessions (en el transcórrer de les hores de convivència amb l’equip d’estudiants i el seu professor, perseguint les deu mil hores mítiques) tinc la impressió que els estudiants han anat fent-se còmplices del procés. Amb les seves diferències, tots plegats formen un grup prou homogeni i engrescat perquè el treball vagi avançant. Crec que van veient d’una manera força clara com es va gestant el procés de l’obra.

No estic encara del tot segur si tot plegat funcionarà i com l’obra acabarà finalment, però aquesta mateixa incertesa ja forma part consubstancial del meu procés habitual de treball. Només que, en projectes d’aquesta mena, quan hi intervenen importants imputs externs, un ha de ser previsor de deixar oberta una part del desenllaç i alhora ser capaç d’assegurar-se un mínim comú denominador i tirar endavant amb el convenciment de que, pel camí, la connexió i la força que es genera sumarà i aportarà una part que hom no pot ni ha de preveure des d’un principi. En certa forma, encara que els nois i el professor de l’Institut actuen a la manera de col·laboradors, també hauran d’aportar una part d’autoria a l’obra. En el transcurs de les “deu mil hores” de convivència, l’obra es va definint lentament. Tot, dins el marge d’incertesa que m’he reservat des d’un principi.

Salvador Juanpere.
IES Infanta Isabel, Barcelona. Divendres 5 de febrer 2010

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *