Programa que ofereix material didàctic al professorat, i estratègies i recursos per a la dinamització de la lectura, de manera que s’afavoreixi el desenvolupament de les competències literària i social i ciutadana. La dinamització de la lectura es porta a terme relacionant les obres literàries amb altres tipus de discursos, de formats artístics i d’activitats, amb la intenció que el fet lector, a més de proporcionar sensibilitat estètica i contribuir al creixement personal, esdevingui element potenciador del treball compartit i la construcció de la ciutadania.
Convivint i habitant el món
Jornada d’intercanvi d’experiències
Esplugues de Llobregat i Sant Just Desvern
28 de juny de 2016
(a l’Escola d’arts gràfiques Antoni Algueró, de Sant Just Desvern)
Nova ubicació del bloc “El Prat educació”
Des del Centre de Recursos Pedagògics del Servei Educatiu Baix Llobregat 4, s’està treballant en una nova pàgina web 2.0, amb la intenció d’oferir una informació més dinàmica, actualitzada i participativa dels diferents serveis educatius.
L’espai central del nou web estarà destinat a la publicació de notícies sobre activitats, recursos, formació, bones pràctiques que us poden ser d’utilitat. És en aquest lloc web on donarem continuïtat al bloc “El Prat Educació”.
Volem agrair la vostra col·laboració fidel des del curs 2007-2008 i convidar-vos a seguir amb nosaltres en el nou web que es troba actualment en fase de disseny.
Podeu consultar els nous articles a l’enllaç:
La pràctica lectora de literatura a l’escola
Cada curs el Departament d’Educació concedeix llicències d’estudis retribuïdes per portar a terme investigacions educatives i per elaborar materials. Dins d’aquest marc, destaquem la investigació desenvolupada en una part en centres de la nostra ciutat: La pràctica lectora de literatura a l’escola. Contra la literatura infantil i juvenil. Curs 08-09, d’en Toni Clos Busquets. Inspector d’Educació.
L’estudi consta de tres parts: la primera, facilita els fonaments teòrics i les eines, tant per l’estudi de la pràctica lectora de literatura a l’escola com per la proposta didàctica; la segona, és el treball de camp sobre la practica lectora de literatura a l’escola i el seu context; la tercera part, consisteix en l’aportació d’una proposta didàctica: Estratègies i habilitats per a la competència lectora.
I Congrés de Pràctiques Educatives Innovadores al Baix Llobregat
Per tal de promoure la innovació i la millora contínua de la pràctica educativa entre el professorat a través de l’intercanvi d’experiències educatives d’ensenyament i d’aprenentatge els Serveis Territorials d’Educació al Baix Llobregat organitzen el I Congrés de Pràctiques Educatives Innovadores, l’any 2009 en què la Unió Europea ha declarat Any Europeu de la Creativitat i la Innovació.
En aquest marc els centres educatius del Prat de Llobregat tenen una presència significativa amb aportacions d’experiències riques i diverses.
De l’1 al 15 de novembre restarà obert el procés d’inscripció per al congrés.
Per a realitzar la inscripció cal tenir en compte les indicacions que s’especifiquen al web del congrés. D’acord amb la junta de directors/es dels Serveis Territorials, s’ha previst una participació institucional i una participació personal per als assistents al congrés.
La participació institucional: serà la d’aquelles persones que tinguin l’encàrrec de la direcció (una per centre), per participar a tot el congrés en representació del centre. Un cop efectuada, cal enviar el seu nom i DNI a l’adreça: dtbaix@xtec.cat.
La participació personal: és la de la resta de persones que estiguin interessades en el congrés. Si fos necessari limitar l’aforament, tindran preferència els professionals dels centres que hi presenten experiències.
Per qüestions organitzatives, a les comunicacions orals, s’han establert dos itineraris diferenciats: l’itinerari 1 i el 2. Abans de formalitzar la inscripció cal identificar les activitats més rellevants segons l’interès de cadascú. Si fos necessari es redistribuiran les sol·licituds d’inscripcions per tal d’equilibrar el nombre de congressistes en els dos itineraris.
La consulta d’assignacions es farà a partir del dia 20 de novembre.
El Congrés se celebrarà a l’Edifici Cúbic de Viladecans els dies 27 i 28 del mateix mes.
Itineraris sonors al Prat amb woices
Woices és un servei web gratuït que permet crear, compartir i escoltar ecos, gravacions d’àudio (d’històries, art o curiositats del lloc, fins a memòries personals o, fins i tot, consells de viatger sobre allotjaments barats, ofertes de vols, etc.) que s’enllacen a una localització geogràfica concreta o a un objecte de la vida real. Els ecos a què es refereixen a Woices són paraules deixades per una persona en un lloc concret, que després podran ser escoltades per algú com si es tractés d’un eco de les paraules de qui les va pronunciar trobant-se en aquell indret.
La idea de crear Woices va néixer a Zafra, durant unes vacances del seu dissenyador en aquesta bonica població extremenya. L’objectiu final de Woices és crear una nova capa d’informació en format àudio, que ells anomenen l’ecosfera (a partir d’”ecos”), i que pretén fer del món un lloc més interessant.
Els professors Antoni Alberich i Raúl del Castillo, de l’ INS Ribera Baixa han aprofitat Woices per treballar un itinerari artístic sobre les escultures del Prat de Llobregat, a partir de la informació que facilita el Centre de Recursos Pedagògics.
Consulteu els enllaços següents:
Itinerari artístic pel Prat de Llobregat. INS Ribera Baixa http://woices.com/walk/122
Materials sobre el medi local. Art a l’espai públic del Prat http://www.xtec.es/crp-elprat/mediloc/gruptreb/gruptreb.htm
Els ecos poden ser escoltats a través de l’ordinador, un mòbil o, fins i tot, un reproductor MP3. La idea de Woices és preservar per a la posteritat la història dels llocs en forma de relats o sons a partir de les contribucions dels usuaris. El web permet pujar àudios, o gravar-los en línia per la qual cosa només cal un ordinador amb micròfon.
La ciència en primera persona 09
Durant la Setmana de la Ciència del 13 al 24 de novembre, el Departament d’Educació, conjuntament amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), té com a objectiu despertar i potenciar l’interès dels joves vers la ciència i la tecnologia. Per facilitar la participació dels centres, s’organitzen diverses activitats (1r concurs de treballs científics, la ciència en primera persona, visites a laboratoris, videoconferència…).
És en aquest marc que s’organitza l’activitat “La ciència en primera persona” el 18 de novembre, Dia de la ciència a les escoles. L’activitat consta de xerrades – col·loqui a càrrec de persones dedicades a la investigació que expliquen la seva tasca, tant des del vessant científic com humà. S’organitzen 100 sessions simultànies a tot el territori i s’adrecen a l’alumnat de 4t d’ESO i batxillerat.
Desert d’aigua: La vida als congeladors de la Terra, és la conferència a càrrec de Carles Pedrós-Alió, professor d’investigació del CSIC, que es realitzarà al CC Sant Jordi-Ribera Baixa del Prat de Llobregat, de 11.30 a 13.30 h.
Per més informació cliqueu aquí.
Projecte Comenius “ICT and Security”
- Comenius INS Ribera Baixa
Dins del marc del projecte Comenius “ICT and Security” del qual l’institut Ribera Baixa és membre, els professors Alvaro Pérez, Manu Ripollés, Miguel de la Torre com a director del centre i els alumnes de cicles de grau mitjà i superior Lorena Juan, Kevin Quiles, Claudio Carcamo i Juan Marin van visitar Turquia des del 16 al 23 d´Octubre.
En la ciutat de Sivas, que es troba a l’Anatolia central, es van fer presentacions en la Universitat Cumhuriyet del treball conjunt dels alumnes espanyols, italians i turcs, que té com a temàtica la seguretat en el camp de la informàtica. Els instituts Itis Armellini de Roma i el Selçuk Anadolu Lisesi de Sivas són els socis en l´associació Comenius i contribueixen a fer realitat aquest projecte conjunt d´estudi en el camp de la informàtica i l´intercanvi cultural i personal tan enriquidor que suposa el fet de treballar amb alumnes d´altres paísos en un lloc llunyà i en llengua anglesa.
Projecció del documental “Vols guerra?”
El Prat de Llobregat es va adherir l’any 2007 a la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans, una adaptació del sentit de la Declaració Universal a l’àmbit local. És en aquest context que s’organitzen una exposició “Els Drets Humans a la Ciutat”, del 24 d’octubre al 6 de novembre, i diverses activitats.
En el marc de les activitats obertes que s’organitzen, es projectarà el documental “Vols guerra?”, el dia 2 de novembre a les 19.00 h, al Centre Cívic Sant Jordi-Ribera Baixa. Es tracta d’un documental que reflexiona sobre la 2a Guerra Mundial i els exterminis de la guerra, realitzat dins el crèdit de ciències socials “Educació per la pau”, pels alumnes d’ESO del CEE Can Rigol.