Sant Jordi, dia de la rosa i del llibre, festa cultural a Catalunya

Aquí us deixo un munt d’activitats, manualitats, vídeos, poemes…. relacionat amb el dia de Sant Jordi


llegenda escrita contes SPC audiollegenda Clic per E.I
clic per CI video llegenda món per un forat quadern virtual

captura-de-pantalla-2011-04-04-a-las-121134
joc llegenda en anglès busca diferències llegenda moderna
llibres recomanat edu 365 enviar postal poemes

dibuixos per pintar cançó Sant Jordi Editorial Baula Retallable 3D

trencaclosques Rosa Papiroflèxia Pirus és un joc Entrevistes  personatges

    Una mica d’història

Les arrels històriques de la tradició de Sant Jordi es remunten al segle XVIII quan es popularitza la diada com una festa d’exaltació catalanista. Al llarg dels anys s’ha consolidat com una festa tradicional i emotiva en la qual els enamorats s’intercanvien una rosa i un llibre. Sant Jordi, patró de Catalunya, és avui dia una festa popular, cívica i cultural que en els últims anys ha obtingut un reconeixement internacional en diferents països del món. En l’actualitat, la celebració de Sant Jordi com la diada del llibre i la rosa, es com-plementa amb l’organització d’actes cívics i culturals arreu de totes les poblacions de Catalunya.

    Per què es regalen llibres per Sant Jordi?

Totes i tots sabem perfectament que per Sant Jordi es regalen roses i llibres. I qui més qui menys sap per què és tradició regalar roses: diu la llegenda que quan el cavaller Sant Jordi va matar el drac, de la sang va créixer una rosa vermella. El cavaller, la va collir i la va regalar a la princesa. Fins aquí tots estem d’acord, oi?

Però… i, els llibres, d’on surten? Que potser el drac llegia una estoneta abans d’anar a dormir? O potser el cavaller feia de bibliotecari els caps de setmana? O era la princesa, que escrivia novel·les policíaques en comptes de brodar?

Res de tot això! Resulta que el 23 d’abril coincideixen dues festes: la diada de Sant Jordi i el Dia del llibre. I per què existeix un dia pel llibre i, en canvi, no se celebra el Dia dels Espàrrecs o el Dia de l’Olla de Pressió? O el Dia de les Sandàlies amb Sivella? Doncs perquè a un escriptor i editor valencià que es deia Vicent Clavel se li va acudir, fa més de setanta anys, que seria una bona manera de difondre els llibres i la lectura.

I rumiant rumiant quin seria el millor dia de l’any per a fer la celebració, van triar el dia del naixement d’un geni de la literatura: Miguel de Cervantes, l’autor de Don Quijote de la Mancha. Aquest bon senyor havia nascut un 7 d’octubre i les primeres festes del llibre es van fer en plena tardor. Però com que amb fred i vent no ve gaire de gust passejar i mirar paradetes de llibres, la festa no tenia èxit. Aleshores van buscar una altra solució: commemorar el dia de la mort de l’escriptor, que és justament el 23 d’abril!

I no us cregueu que el Dia del Llibre tan sols se celebra a Catalunya. L’any 1995, embadalits per la festassa que organitzem pels carrers, la Unesco va declarar el 23 d’abril Dia Mundial del Llibre i dels Drets d’Autor. Poca broma! I una altra coincidència: William Shakespeare, l’escriptor anglès més famós de tots els temps, també va morir un 23 d’abril.

    Dites

Bon sol per Sant Jordi i per Sant Marc, podràs beure el vi a raig

Per Sant Jordi vigila ton ordi; si en veus una espiga aquí, altra espiga allà, vés-te’n a casa, que prou ordi hi haurà

Quan per Sant Jordi gela, mal any de peres

No diguis hivern passat que Sant Jordi no hagi passat

Si sabeu alguna altra activitat interessant me’l podeu enviar per ampliar el llistat. Moltes gràcies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *