Grafomotricitat

La grafomotricitat de l’infant té com a objectiu completar i potenciar el desenvolupament psicomotroi a través de diferents actvitats.

Evolució del control de les extremitats

La grafomotricitat és un procés maduratiu del nen/a. És considera com un procés comunicatiu i simbòlic, on a partir de les vivències internes, l’infant es pot expressar externament amb grafismes.

Els infants per dibuixar comencen utilitzant primer l’espatlla, després el colze, el canell i finalment els dits. Realitza aquesta evolució, perquè es segons el control que tenen del seu propi cos. Quan fa gargots no controlen suficient el cos, en canvi quan realitzen un dibuix més controlat, significa que comencen a dominar el canell i els dits.

Evolució de la posició i del suport de l’infant per fer grafisme

  • Posició asseguts al terra i suport horitzontal, el nen es troba en un procés de maduració corporal global i és tot el cos el que escriu. El paper d’embalar al terra és un bon recurs, perquè no impedeix el moviment de l’infant.
  • Posició dem peu a la paret i suport vertical, la posició de verticalitat del suport és paral·lela a la de l’infant, cosa que facilita que assimili millor el camp de referències. Un recurs és el paper d’embalar a la paret, la pissarra, una cartolina, per tal de marcar límits en els seus moviments i que no siguin tan amplis.
  • Posició assegut a taula i suport horitzontal, la maduració corporal de l’infant ha evolucionat, i la tonicitat del seu braç i avantbraç és l’adequada, i utilitza el canell en els seus dibuixos. Amb pràctica el nen aconsegueix una coordinació i pot dibuixar en fulls DINA-3, cada cop en espais més petits.

Amb la grafomotricitat també es potencia el treball d’atenció i psicomotricitat fina. En definitiva, amb aquest treball es prepara als infants per a un posterior aprenentatge de l’escriptura.

He trobat un material relacionat amb aquest tema a un bloc creat per Ginés Ciudad-Real Núñez y Maribel Martínez Camacho professors de les escoles Virgen de la cabeza i La Salle respectivamente en la ciutat d’Andújar , es tracta d’un bloc amb una gran quantitat de recursos d’Orientació, tutories, audició i llenguatge, nee, materials de suport i complementaris.

Amb aquestes fitxes de grafomotricitat es comença amb un treball de traç horitzontal i vertical i després continua amb la resta de traç.

grafomotricidad-vertical_1

Descarrega’t totes les FITXES VERTICALS (1-20)

grafomotricidad_1

Descarrega’t totes les FITXES HORITZONTALS (1-20)

fichas-de-grafomotricidad-lineas-basicas-diagonales-dcha-izq


Descarrega’t totes les FITXES GRAFOMOTRICITAT DRETA ESQUERRA

fichas-de-grafomotricidad-lineas-basicas-diagonales-izq-dcha-5

Descarrega’t totes les FITXES DIAGONALS ESQUERRA-DRETA

grafomotricidad-zig-zag

Descarrega’t totes les fitxes ZIG-ZAG


NOVES FITXES DE PSICOMOTRICITAT

grofomotricidad-figuras-grandes-punteadas

Descarrega’t TOTES les fitxes.

FITXES PER TREBALLAR LA PSICOMOTRICITAT

nuevas-fichas-de-grfomotricidad

Descarrega’t les 25 fitxes en un sol paquet

En el bloc de Ginés Ciudad-Real Núñez y Maribel Martínez Camacho trobareu més fitxes de grafomotricitat relacionades amb l’abecedari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *