IMPORTÀNCIA DEL JOC I LES JOGUINES

Jugant, els infants es fan grans

Leo

(El Leo jugant i fent-se gran, gran! Prohibit copiar la fotografia)

El joc, en l’edat infantil és important perquè amb ell aprenen a experimentar i conèixer el món de les persones, els objectes i la interrelació d’ambdós. Per als infants, el joc és una activitat espontània i habitual pròpia de l’edat.

Cada infant té els seus propis interessos i predileccions a l’hora de jugar i, per tant, cal tenir en compte els gustos i interessos de cadascun d’ells i, alhora, les seves capacitats que, de forma orientativa, venen determinades per l’edat i el seu nivell de desenvolupament.

El joc té una funció terapèutica per als infants i permet als adults, que observen, conèixer el món intern que ells no poden comprendre; recordem que els infants més petits estan en un nivell de desenvolupament molt immadur, els manca ampliar vocabulari de forma precisa i tenir capacitat d’abstracció, entre altres aspectes.

A través del joc i amb les joguines els infants aprenen en general, però també aprenen  a consolar-se, parlar, relacionar-se amb altres, desenvolupar la seva capacitat d’imaginar i crear, de desenvolupar i expressar les seves emocions i sentiments.

El joc evoluciona a mida que l’infant es va fent gran i es desenvolupa les seves capacitats. A “grosso modo” podem dir que els infants passen de tocar les joguines, com a simple experiència sensorial, a la simbolització que els permet representar i imitar el que està aprenent en el seu món proper i, més tard, gaudeixen amb els jocs mecànics i electrònics.

Mireu a continuació el gran ventall de jocs i joguines adequades segons l’edat dels infants.

DE 0 A 1 ANYS

Els més petits, amb poques habilitats centren el seu interès en joguines  que els permeten detectar els seus primers moviments, conèixer i reproduir sons (etapa sensorial per reconèixer sons, llums i colors)

 • Mòbils, mantes, gimnàs per a nadons, sonalls, música, animals i objectes de goma per mastegar, llibres de roba, etc.

DE 1 A 2 ANYS

Joguines que els permeten més moviment i acció. Donar cops i fer sorolls els encanta i comproven, a més, els efectes.

 • Joguines per arrossegar, tricicles sense pedals, encaixos, ninots de roba, primeres construccions, cabanes de roba, primers colors i llapis, pilotes de goma o tela, joguines de música, xilofons i pianos musicals, …

DE 2 A 3 ANYS

Comença la destresa i el desenvolupament de la motricitat fina (manual) i el desenvolupament motriu. Van provant i experimentant sense gaire noció del perill. Els agraden les joguines amb rodes que es puguin arrossegar o pugui portar fàcilment.

 • Cotxes, bicicletes de quatre rodes, tricicles. Construccions, puzzles, instruments musicals, pilotes grosses, ninots i nines, joguines interactives (per prémer una tecla i esperar resposta), pissarres magnètiques…

DE 3 A 5 ANYS

A aquesta edat l’infant és capaç de jugar i representar la realitat de persones i objectes a través de la imitació. És un moment de gran fantasia i creativitat que dona pas al joc simbòlic, on interpreta situacions reals o fictícies.   L’infant  juga a “fer veure”. Les seves nines seran bebès i voldrà tenir els seus accessoris.

Els jocs educatius són un bon suport per a iniciar el procés d’aprenentatge.

Les joguines faciliten la coordinació general i l’equilibri.

La família i l’escola són els seus principals referents. L’infant representa la seva realitat i la de les persones que l’envolten. El joc li permet manifestar inquietuds, preocupacions, dubtes…

 • Casetes, cuinetes, botigues, jugar a metges, titelles i disfresses que facilitin el joc simbòlic , la fantasia,  la creativitat  i la representació de rols,  construccions, bicicletes, encaixos, motos o cotxes, patinets, carretons, pilotes, nines i ninots, granges d’animals,  joguines musicals que els permeti gravar, puzles, jocs de memòria senzills, jocs per desenvolupar el vocabulari, identificació de números i lletres i formes i colors, joguines per dibuixar i pintar, llibres amb troquelats o pestanyes per moure personatges amb molta imatge i poques lletres.

DE 5 A 7 ANYS

I, arribada aquesta edat, els infants ja són grans, o al menys així els hi diem els adults.  Descobreixen el món de la lectura i escriptura i per a què serveix. Deixen el món egocentrista i comencen a gaudir i participar de jocs en grup, els esports, les manualitats i comencen a interessar-se pels primers videojocs.

 • Tallers d’eines, continuació del joc simbòlic, jocs de taula i jocs amb regles i normes, bicicletes, patins, vehicles teledirigits, jocs electrònics de butxaca  i jocs per l’ordinador, consoles i videojocs i llibres. 

DE 7 A 10 ANYS

En aquesta edat els infants ja saben llegir, escriure, sumar, restar i tenen capacitat d’abstracció i raonament lógic per imaginar, experimentar, contrastar i descobrir el món científic i el funcionament del món i els objectes que el composen. Tenen ganes de superar-se, aprendre i sentir-se gran com els adults. Els amics ocupen un lloc important a les seves vides.

 • Jocs de taula (pictionary, el parxís, la oca, trivial, cartes, monopoly…), complements esportius, bicicletes, patins, monopatins, telescopis, llibres de lectura i manualitats, ordinadors, consoles i videojocs.

QUIN ÉS EL ROL DELS PARES EN EL JOC DELS FILLS?

 • Facilitar i controlar les joguines, l’estona, l’espai adequat i la seguretat de les joguines.
 • Observar el joc dels fills per aprendre d’ells i amb ells i ajudar-los quan calgui.
 • Participar en el joc per gaudir o bé per millorar-lo; sempre depenent de l’edat dels infant; no cal jugar-hi sempre perquè és bo que els infants creïn sols. I, quan són grans, juguen sols.
 • Explicar la funcionalitat de les joguines i dels jocs.
 • Facilitar la seva imaginació i creativitat a través de joguines educatives i altres que facilitin la imaginació, la fantasia i la creativitat.
 • Evitar el consumisme i les joguines QUE HO FAN TOT; parlen, caminen,… perquè eviten que els infants desenvolupin la seva creativitat.

UNA MICA MÉS

 • El joc educatiu no sempre passa per una joguina de botiga. El nen pot jugar amb fustes i crear un joc molt educatiu.
 • Les joguines mecàniques i videojocs poden provocar efectes negatius i addictius. És sa controlar el temps de dedicació a través de diferents estratègies;  tiquets per setmana, de colors, etc.
 • Oferim oportunitats sense crear discriminació entre les joguines de nens i les joguines de nenes.
 • Eviteu les joguines que potencien la violència i l’agressivitat.
 • El joc i les joguines no substitueixen la relació i comunicació amb els pares. Jugueu amb els fills sempre que sigui possible.
 • Un bon llibre també és una joguina per experimentar, aprendre i crear.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *