Caga Tió

Tradició del Caga Tió

Segons la tradició, els poders del Caga Tió li van ser atorgats la nit en què va néixer Jesús, quan diversos pastors es van trobar sense cap present per oferir als infants i li van oferir aliments quedant-se ells sense res. De tornada a casa van parar per descansar, van fer un foc i d’un dels troncs que cremava van sortir tota mena d’aliments. D’aquí neix la màgia del Caga Tió avui en dia.

Fer cagar el Tió de Nadal és una tradició que deixa bocabadades a moltes persones que són de fora de Catalunya o Aragó.
La tradició consisteix a fer aparèixer a casa un tros de tronc o branca gruixuda uns dies abans del dia de Nadal, col·locar-lo en algun racó abrigat amb una manta perquè no tingui fred i alimentar diàriament amb restes de menjar fins al dia que es fa cagar, cantant una cançó especial.
Hi ha llars on el tió és simplement una peça de fusta, o una caixa de mides diferents segons convingui per l’espai i mides dels write essay service regals que haurà de cagar; en canvi, en altres, és una autèntica virgueria de tronc amb ulls, barretina, cames, boca i nas.

Caga regals que han variat molt al llarg del temps. Tradicionalment, el Tió mai cagava objectes grans sinó llaminadures, figuretes de pessebre, mitjons, així com coses de menjar i beure per als àpats de Nadal i Sant Esteve, com torrons, xampany, figues seques, etc.
Darrere del Tió de Nadal s’amaguen antigues pràctiques rituals dirigides a propiciar l’abundància i la cohesió familiar durant el període hivernal.
Antigament, aquest tros de tronc robust es cremava a la xemeneia un cop havia cagat tots els regals. Aquest foc hivernal simbolitzava, la comunitat i la continuïtat de la família: donava llum i allunyava els elements estranys de la casa.

Originalment, el tronc cremava de Nadal a Reis, i després es guardava en un lloc discret simbolitzant un amulet protector de la casa, de la ramaderia i dels camps. També era costum escampar les seves cendres pels conreus i els estables, i fins i tot sobre els llits, com un ritual per propiciar la fertilitat.

Cançoner

 

Caga Tió,

Tió de Nadal,

no caguis arengades

que són massa salades,

caga torrons

que són més bons!

 

Tió, Tió, 

caga turró

d’avellanes i pinyó, 

si no vols cagar

et donaré un cop de bastó.

Tió, tió,

caga torró

d’aquell tan bo;

si no tens més

caga diners,

si no tens prou

fes un pet i remou.

 

Tió, tió,

caga torró,

si no tens massa ;caga carbassa

si no tens prou; caga un ou

si no tens més; caga diners.

La meva experiència

A la meva família sempre ens ha agradat celebrar el Caga Tió, aquest any qui ha gaudit més ha sigut el meu nebot, ja que té 2 anys.

La meva germana i la seva parella van crear el Caga Tió i el van amagar  pel bosc, perquè vagin a donar un passeig i el meu nebot el trobés allà. 

Li va fer moltíssima il·lusió i se’l va emportar a casa per alimentar-lo i cuidar-lo.
   

Ely Palomo Urbina

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *