La seguretat en les joguines

LA SEGURETAT EN LES JOGUINES

La seguretat de les joguines és molt important  (sobretot en els infants de 3 a 6 anys) ja que poden haver-hi possibles incidents amb el seu ús o qualitat.

Les joguines han de complir uns requisits mínims perquè es puguin comercialitzar sense cap inconvenient, aquests requisits són aplicables a tota la Unió Europea.

Hauran de tenir normes de fabricació per eliminar riscos i accidents, una etiqueta amb les instruccions d’ús i l’edat essay writer help mínima per utilitzar-la i la marca CE (símbol de garantia i legalitat).

És important que l’infant sigui sempre supervisat per un adult.

Totes les joguines per que siguin segures cal que compleixin tres condicions:

 • Ha de complir la normativa legal vigent a Espanya i ha d’informar eficaçment del funcionament de la joguina, de les situacions de risc per un ús inadequat i de les precaucions que s’han de pendre. “Reial decret 1205/2011, 26 agost, sobre la seguretat de les joguines” .
 • A l’hora de comprar-la, s’ha de seleccionar atenent-ne el valor lúdic i educactiu.
 • Tenint en compte el comportament habitual de nens i nenes, no s’ha de posar en perill la seguretat i la salut dels usuaris, ni de terceres persones, quan se’n fa un ús adequat.  

Alguns dels articles més significatius de la normativa són :

Article 1. S’entén per joguina tot producte destinat a infants menors de 14 anys i concebut o manifestament adreçat a ser utilitzat per jugar.

Article 3. Es prohibeix la comercialització de les joguines que no compleixin les exigències de seguretat essencials establertes en l’annex II d’aquest Reial Decret.

Article 5. Les joguines amb la marca CE es consideraran conformes a les disposicions marcades en aquest Reial Decret.

Article 11.5. La marca CE i el nom i/o la raó social i/o la marca, així com l’adreça del fabricant o del seu representant autoriotzat o de l’importador dintre de la comunitat han d’anar col.locats de manera visible,llegible i indeleble, sia sobre la joguina o bé sobre l’envàs .

Article 14.2. Les joguines procedents de països que no formen part de l’acord de Ginebra, a més de complir les disposicions establertes en aquesta disposicó, han de fer constar en l’etiqueta de país d’origen. 

La normativa europea i espanyola ha de proporcionar la següent informació:

 • El nom i la marca.
 • El domicili i el número de registre industrial o d’identificació fiscal, del fabricant, de l’importador o de l’organisme responsable de la venda de la joguina.
 • Símbol per a les joguinesno adequades a infants menors de 3 anys.Per qualsevol reclamació, s’ha de demanar tiquet de compra, comprovar-lo i guardar-lo, amb la data la identificació del venedor i l’import total.
  • L’Associació Espanyola de Normalització i Certificació (AENOR) és l’encarregada de donar el distintiu de normalització N a les joguines.  (Identifica les joguines espanyoles que han passat per proves fetes per especialistes que han avaluat el producte).
  • L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) vetlla i representa els interessos dels infants i/o dels pares com a consumidors.
  • Per últim els videojocs tenen el seu sistema d’etiquetatge anomenat  Pan European Game Information [Informació Europea]  (PEGI), compartit per 27 països europeus, que classifica els jocs segons el seu contingut. Les classificacions les porten a terme membres de la indústria del videojoc  juntament amb l’institut Holandès de Classificació de Material Audiovisual.
Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *