OFERTA LÚDICA “EL FORAT”

La Marina i l’Ana són dues alumnes de l’institut Ribot i Serra que estan cursant el Grau Superior d’Educació Infantil, estan treballant l’oferta lúdica per als infants i han realitzat una entrevista al “Forat” que us deixarem a continuació.

Servei Socioeducatiu de Barberà del Vallès

L’oferta lúdica de Barberà del Vallès està composta per un centre obert, “el Forat”, dedicat tant com per a infants com per adolescents. Cal remarcar que anteriorment només estava enfocat per a l’etapa juvenil, però a causa de les demandes i a la importància que consideren que se li ha de donar a l’etapa infantil, ha decidit obrir un grup nou.

Dades del centre

Carrer de Nemesi Valls, 35, 08210 Barberà del Vallès, Barcelona

Telèfon: 937 183 417

Correu electrònic: elforat@bdv.cat

Destinataris

Es tracta d’un servei públic i totes les activitats són gratuïtes.

Aquest centre obert està enfocat de cara a la població infantil i juvenil, preferentment a Barberà del Vallès. Respecte a la franja d’edat, hi ha dos grups: un de 3 a 12 anys, dedicat a l’etapa infantil-primària, i una altra d’entre 12 i 29 anys, dedicat a l’etapa adolescent i juvenil.

L’espai

Aquest espai no és per compartir-lo amb els adults o familiars. Els adults o familiars tan sols poden conèixer l’espai i poden participar d’algunes activitats o xerrades específiques per a famílies amb fills i filles d’entre 12 i 29 anys. Però la programació d’activitats i l’espai relacionat és per a la població infantil o jove.

Els equipaments del Servei Socioeducatiu són l’espai La Roma, pels adolescents i El Forat, per als infants. També es compta amb la parella educativa de medi obert, les quals ofereixen acompanyament i fan activitats específiques a l’espai públic.

De cara al grup d’adolescents i joves d’entre 12 i 29 anys, des del projecte PIDCES (Punt d’Informació i Dinamització als Centres Educatius de Secundària), es realitzen campanyes i dinàmiques d’informació i sensibilització als instituts.

El nombre d’infants per a cada espai va en funció de les activitats i les sales. Actualment la participació està determinada per les mesures de prevenció per la COVID-19. En cas de poder-se a dur l’activitat presencialment, la ràtio és de 6 participants i una persona dinamitzadora.

Les activitats que es fan al centre

Actualment s’estan activant tallers de lleure i oci de les temàtiques següents dinamitzats per talleristes especialitzats: Música, Cant, Ioga, Teatre, Escriptura Creativa, Dibuix i il·lustració, Anglès per viatjar, Àrab i Italià. Aquestes activitats es realitzen en els dos grups, infantil i juvenil, però l’Afrobeat, Autodefensa per a dones, Audiovisuals i Fotografia només es realitzen amb el grup juvenil.

També s’ofereixen 5 projectes dinamitzats pel mateix equip del servei socioeducatiu: Art i Emoció, Jocs i Tornejos Cooperatius, Cultiva’t (Hort) destinat als dos grups. Els projectes Enxaxa’t i Parlem de Sexualitats només estan enfocats per al grup juvenil.

A més, es poden oferir activitats de tipus informatives com xerrades vinculades al món laboral, formació, voluntariat, mobilitat internacionals, discriminacions, salut…

Per últim, es realitza l’Acompanyament Socioeducatiu, coordinat amb els instituts del municipi. Aquest és un servei de suport a l’estudi. Cada centre té uns dies assignats. L’horari és de 16 a 17 h.

A continuació, també ens van dir que per la pandèmia de la COVID-19 avui dia no es fan les mateixes activitats, sinó que s’han hagut de tenir en compte molts aspectes, el no contacte, no compartir material, les distàncies, la ventilació… Tota l’oferta d’activitats s’ha adaptat per poder complir amb les mesures de seguretat per la COVID-19. 

Horari

L’horari d’obertura de l’equipament, en una situació de normalitat, és de dilluns a divendres de 16 a 20 h. Actualment només es pot accedir per participar en les activitats i/o per a realitzar consultes amb cita prèvia.

El personal

Al centre hi ha un total de 6 persones educadores. Quatre formen part de l’equip presencial als equipaments, repartits en parelles educatives (dues a La Roma, dues al Forat). I la parella educativa restant, són l’equip de Medi Obert i fan la seva intervenció als carrers del municipi.

En el cas dels tallers que s’ha comentat anteriorment sobre temàtiques concretes, com podria ser ioga o italià, també participen en els equipaments talleristes especialistes en la temàtica. A més en l’actualitat només hi ha personal professional, però és cert que en anteriors cursos sí s’han tingut persones voluntàries dinamitzant activitats de projectes concrets.

Influència de la COVID-19 en el nombre d’infants

La participació sempre varia en funció de l’activitat, però a banda de les limitacions de ràtios, els tràmits (inscripcions i entrega de documentació), les mateixes mesures de seguretat (haver de dur mascareta, distància, etc.), entre altres circumstàncies, han afectat la participació dels infants i els/les adolescents i joves resultant en una baixa participació.

 

Per finalitzar, respecte al nostre punt de vista aquest centre és molt complet, ja que tal com hem mencionat anteriorment ofereix activitats per als infants i adolescents així com xerrades per als instituts.
Però sí que és cert que malauradament degut a la pandèmia de la COVID-19 han hagut de reduir els horaris així com el nombre de participants en les activitats.

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *