Editorial

A continuació us donem a conèixer el nou monogràfic del Full Informatiu del Servei Educatiu del Montsià, dedicat en esta ocasió a aprofundir en les ‘Unitats de Suport a l’Educació Especial’ (USEE), ubicades dins dels centres educatius de primària i de secundària de Catalunya. Les USEE, concebudes com un recurs organitzatiu i de reforç per treballar la diversitat des de la inclusió, van aparèixer fa deu anys i des d’aleshores s’han anat incrementant el nombre d’unitats repartides arreu del territori, segons dos criteris: la ràtio d’alumnat amb necessitats educatives greus i permanents, i també en funció dels recursos educatius disponibles de l’entorn més proper.

Actualment, a la comarca del Montsià, comptem amb les USEE dels centres següents de primària: ESC Carles III (Sant Carles de la Ràpita), ESC Joan Baptista Serra (Alcanar), ESC Jaume I (La Sénia) i ESC Ramón y Cajal (Ulldecona); i les de secundària: INS Sòl-de-Riu (Alcanar) i INS de la Sénia (La Sénia). Des de la perspectiva del recorregut iniciat d’ençà de la seua creació, es pot afirmar que els centres que disposen d’estes unitats organitzatives, fan en general una valoració positiva del recurs en qüestió. Com a mostra, en el present Full hem volgut donar a conèixer un parell de pràctiques de referència, emmarcades dins de les USEE, i extretes a partir de la realitat de la pràctica docent. Ens referim concretament a ‘Proposta de treball amb alumnes de Trastorn de l’Aspectre Autista (TEA)’, de l’ESC J.B. Serra d’Alcanar; i d’altra banda, a ‘Aprenem a créixer’, un projecte dissenyat des de la USEE de l’INS de la Sénia, un projecte concebut des de la interdisciplinarietat i la visió dels aprenentatges significatius, no tant teòrics, sense deixar de banda el creixement personal i social de l’alumnat d’ESO per al qual està pensat.

D’altra banda, fa pocs dies s’ha realitzat la primera jornada sobre les USEE, concretament el proppassat dissabte 26 d’abril, al Servei Educatiu del Montsià (Amposta), amb el propòsit de compartir experiències, bones pràctiques i intercanviar diferents punts de vista entre els/les professionals que s’hi dediquen. L’esmentada jornada ha estat contemplada dins de les activitats del Pla de Formació de Zona de la comarca del Montsià, del curs 13-14. 

Des de l’equip de redacció del Full esperem que els continguts informatius del present monogràfic us siguen d’utilitat, i d’altra banda us encoratgem a compartir les vostres bones pràctiques –si s’escau- a través de la pàgina web del Servei Educatiu del Montsià.

Aquest article ha estat publicat en Editorial. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.