Orígens

L’Escola Freire té els seus orígens en 1971 quan un grup de dones, conscients de les carències educatives del barri, van iniciar tímidament un projecte d’escola a les seves pròpies cases.

Va ser durant el curs 77-78 quan es va aconseguir, després d’una llarga lluita, ser Escola Pública i tenir una mestra pagada per l’Administració. Durant el curs 78-79 es van incorporar tres mestres més. En aquesta època, els locals prestats per la parròquia de Sant Sebastià i el col·legi Luz Casanovas, eren insuficients per acollir a tota la gent que volia compartir iniciatives i cultura i per aquesta raó es renovaren els esforços per tal d’aconseguir més mestres i un local propi.

Al març de 1979, al solar que van cedir a l’Ajuntament les religioses de Luz casanovas, es va començar a aixecar, amb la col·laboració de tots, l’edifici de l’actual Escola Freire. I, per fi, el curs 80-81, amb l’edifici acabat i la dotació de mestres al complet, va començar a funcionar amb normalitat donant resposta a les necessitats educatives de les persones adultes de la zona.

El nom de l’escola és en homenatge a Paulo Freire, el primer pedagog que es va interessar per l’educació permanent d’adults i va crear un mètode innovador per a l’aprenentatge de la lectura i l’escriptura que s’ha aplicat amb èxit en innumerables campanyes d’alfabetització.

Durant anys, “la Freire” ha estat també el motor cultural del barri, impulsant activitats i espectacles de gran qualitat integrats en els divendres culturals o la Cultura va de festa, fins que l’oferta lúdica i cultural s’ha anat normalitzant i altres entitats han anat prenent el relleu.

L’Escola, durant aquests anys, ha anat evolucionant i adaptant la seva oferta a les noves necessitats formatives de la població, oferint tot un ventall de cursos: alfabetització, certificat d’estudis, secundària, informàtica, anglès, català, preparació per a les proves d’accés a cicles formatius, universitat…

Podeu saber-ne més amb l’article d’Enrique Tudela Vázquez, Educar des de les perifèries. L’Escola d’Adults Freire (Nou Barris, Barcelona, 1972-1986), pàgines 25-42 de la Revista d’Història de l’Educació, núm 36 (Institut d’Estudis Catalans, 2020).