Benvolguts i benvolgudes, aquesta setmana se celebra el dia internacional del joc, el dia 28 de maig. Des de l’escola Sant Josep, el departament d’educació física, creiem que aquest any, a causa de la situació que estem vivint actualment, celebrem aquest dia com cal, és a dir, jugant!. Per tant, la proposta que us fem arribar consisteix en un recull de jocs multiculturals dels cinc continents. Trobareu jocs pels diferents grups d’edats. Us animem que durant aquesta setmana us reuniu amb el vostre grup d’amics (màxim 10 persones) i gaudiu del joc com fa setmanes que no ho podeu fer.

 A JUGAR!

Pilolo

Joc d’Àfrica, Ghana

Edat: a partir de 6 anys

Duració: 5-10 minuts

Organització: Lliure disposició

Material: Cronòmetre i varies pedretes o elements que tinguem a mà.

Descripció

Es necessiten quatre jugadors. A sorts es decideix el paper de cadascú. Un jugador amaga a la sorra o a sobre els arbres un nombre acordat de pedretes embolicades amb paper o dels elements que vulguem fer servir. Un altre jugador s’encarregarà de controlar el temps i donar l’ordre de “Pilolo” perquè els altres dos  jugadors restants comencin a buscar els objectes amagats en el mínim temps possible. Quan acabin s’intercanvien les posicions. Guanya la parella que destini menys temps en fer la cerca.

A continuació, us deixem un vídeo, amb el joc realitzat amb cinc jugadors.

 

BASPUS NAR (UNA FLAMA DE FOC)                            

Joc d’Àsia, Palestina

Edat: a partir de 6 anys

Duració: 5-10 minuts

Organització: A les cantonades d’un quadrat

Material: sense material

 

Descripció

Joc de cinc participants. Quatre d’ells s’han de situar a cadascuna de les quatre cantonades del quadrat, el cinquè jugador, escollit a sorts, es col·loca al centre. A un senyal determinat els jugadors han de canviar ràpidament de cantonada i al mateix temps el jugador situat al centre ha d’intentar ocupar qualsevol d’elles. El jugador que es quedi sense cantonada passa a ocupar la posició central i es reinicia el joc. 

 

A continuació us deixem video del joc, amb el nom conegut aquí com les quatre cantonades.

 

 

LA PAYANA

Joc d’Amèrica, Xile.                                                                    

Edat: de 8 a 12 anys

Duració: 10-15 minuts

Organització: Asseguts en cercle

Material: 5 pedretes

 

Descripció

Els participants, entre dos i sis jugadors asseguts al terra, disposen de 5 pedretes de la mida d’un confeti aproximadament. Per torns, un d’ells, amb les pedretes a la mà, les ha de llençar al terra i recollir-les una a una, després de llençar a l’aire una d’elles, denominada “payana”. Una altra acció consisteix en llençar a l’aire les 5 pedretes i tractar d’agafar la major quantitat possible a la part superior de la mà i, a continuació, tornar-les a tirar a l’aire per agafar-les amb l’interior de la mà. De nou llençar a l’aire una i dipositar les altres al terra, agafar un altre, ja són dues, les llences a l’aire i agafes la tercera i després les altres pedres. Si una de les accions no es fa correctament passa el torn a l’altre jugador.

 

Aquí teniu un vídeo d’un noi que juga a diferents variants.

 

 

LA PORTE

Joc d’Europa, França.

Edat: de 10 a 16 anys

Duració: 15 minuts

Organització: Lliure disposició

Material: 1 pilota de tennis

 

Descripció 

Grup d’entre 4 i 6 jugadors. hauran d’establir un ordre per fer llançaments de la pilota de tennis a la paret, en la que s’ha dibuixat una línia paral·lela al terra a 1 metre d’alçada. El primer jugador fa votar la pilota i la colpeja amb el palmell de la mà, fent que xoqui contra la paret per sobre de la línia. Quan la pilota colpeja la paret i vota al terra, serà el torn del següent jugador, que l’haurà de colpejar sense que s’aturi la pilota. I així successivament. Si un dels jugadors no aconsegueix fer passar la pilota per sobre de la línia dibuixada, haurà d’anar a “la porte”, és a dir, haurà de tocar la paret amb alguna part del seu cos fins que aconsegueixi agafar al vol la pilota que llenci algun dels seus companys, moment en el qual pot tornar al joc.

 

Aquí teniu una demostració de com s’ha de colpejar la pilota contra la paret.

 

 

TOMONG GILANG BOGI

Joc d’Oceania, Papúa Nueva Guinea.

Edat: De 8 a 10 anys

Duració: 5-10 minuts

Organització: Un davant de l’altre

Material: 2 baldufes i 20 tacs de fusta (poden ser dues pedres i 20 llaunes o ampolles)

 

Descripció

Juguen dos participants amb una baldufa cadascun (si no en tenim, podem fer servir pedres grans). En un espai rectangular de 4 x 2 m, els jugadors col·loquen a cada extrem 10 tacs de fusta ( o les llaunes o ampolles). De manera alternativa llencen la baldufa ( o la pedra) per intentar tirar els del contrari, guanyant el primer que ho aconsegueixi.