10. PROJECTE RIU

Enguany, els alumnes de 2n de Cicle Mitjà de Primària del CEIP Llagut, participen en el Projecte Riu. Es tracta d’un projecte compartit amb les escoles del Petit Plançó d’Olot i el Salvador Vilarrassa de Besalú sota el guiatge dels Camps d’Aprenentatge d’Empúries i de la Garrotxa.

El Projecte Riu, “De la Garrotxa a l’Empordà, viu el Fluvià” pretén fer un estudi minuciós, al llarg del curs, del Fluvià en tots els seus trams, des del naixement fins a la desembocadura.

Així, les dates proposades són:

CURS ALT (Olot)- 13 d’octubre de 2008

CURS MITJÀ (Besalú) – 9 de març de 2009

CURS BAIX (St Pere Pescador) – 27 d’abril de 2009

 

De La Garrotxa a Lemporda Viu El FluviaUpload a Document to Scribd


A la classe de música hem escoltat el moviment “El Moldava” del poema simfònic “La meva Pàtria” de Briedich Smetana (compositor Txec) que descriu des del naixement fins a la mort d’un riu. Aquí el podeu escoltar:The Moldau – Smetana 

EXCURSIÓ A LA GARROTXA  – ESTUDI DEL CURS ALT DEL RIU FLUVIÀ (GURN) 13-10-08

En aquesta primera sortida del Projecte Riu, els alumnes de segon de Cicle Mitjà vàrem anar al Gurn, una de les rieres que fa d’afluent al Fluvià.

En l’estudi del Curs alt, al Gurn, es va poder apreciar que l’estat del riu és molt sa. L’aigua del riu baixa neta enmig de les roques.

El bosc de ribera està ben conservat amb una gran varietat de plantes i arbres de tot tipus.

 

EXCURSIÓ A BESALÚ    –  OBSERVACIÓ DEL CURS MITJÀ DEL RIU  –  9-03-09

Per fer l’estudi del Curs mitjà, el 9-3-09, ens vàrem desplaçar a la vila de Besalú.

Com a principals conclusions, i si ho comparem amb el Curs alt, notem que l’aigua està més bruta i que corre menys ràpida. Es tracta d’una aigua dura, amb molta calç.

A la ribera del riu també abunda la vegetació, tot i que no és tan abundant com la que vam veure al Gurn.

Aquí a Besalú, trobem que les cases són a prop del riu, mentre que al curs alt, a banda dels ponts, no hi ha construccions.

 

 

 

 

EXCURSIÓ A SANT PERE PESCADOR – OBSERVACIÓ DEL CURS BAIX DEL RIU FLUVIÀ – 27 -04-09

El passat 27 d’abril, els alumnes de segon de cicle mitjà vàrem realitzar l’estudi de l’últim tram del Fluvià, el curs baix al seu pas per Sant Pere Pescador.

Vam poder conèixer la flora i la vegetació de ribera més típica de la zona.

Després d’examinar l’aigua del riu, per grups ens vàrem dirigir cap a la Gola, lloc on hi ha la desembocadura del Fluvià. Durant el recorregut, enmig d’un paratge esplèndid de vegetació autòctona i una munió de papallones, apreciàrem clarament els meandres que el riu va dibuixant en el seu trajecte.

Poc a poc , s’entra en una zona de salsures, amb abundància de joncs i tamarius, amb plantes com la salicòrnia, la verdulaga marina o la salsona, totes elles molt resistents a la sal.

Finalment arribem a la platja amb les dunes i sorrals, amb gran quantitat de petxines i musclos.