Presentació

El Camp d’Aprenentatge1 del Bages és un servei educatiu del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Forma part de la xarxa de Camps d’Aprenentatge del Departament d’Ensenyament. Web de la xarxa

Es troba en un entorn humanitzat. És per això que tant les estades, com els projectes compartits o les activitats d’un dia tenen per objectiu donar a conèixer i fomentar hàbits de minimització de l’impacte de les persones sobre el medi, especialment en la gestió dels recursos geològics, de l’aigua i dels residus.

Les activitats amb alumnes poden ser:

Estades de 2 a 5 dies: allotjats a l’Alberg del Carme de Manresa
Sortides o activitats d’un dia
Projectes compartits amb centres de la comarca

Les activitats que portem a terme poden ser realitzades en les pròpies instal·lacions de La Culla, en instal·lacions i equipaments d’altres entitats, en itineraris guiats per la comarca, o bé en el propi centre escolar si són activitats vinculades a projectes compartits. Es realitzen dins l’horari i calendari escolar.

Altres activitats:

– Elaboració de materials per a treballar als centres.
– Assessorament a professors i alumnes
– Préstec de materials
– Jornades de formació per al professorat, dins el Pla de Formació de Zona.

Col·laboració amb entitats locals

El Camp d’Aprenentatge del Bages manté un acord de col·laboració amb dues entitats locals: El Consorci del Bages per a la Gestió de Residus i la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Sèquia (Parc de la Sèquia)  que permet formar equip amb les seves educadores i desenvolupar algunes activitats conjuntament. Tenim un altre tipus d’acord de col·laboració amb el Parc Cultural de la Muntanya de Sal de Cardona per visitar i utilitzar les seves instal·lacions amb els alumnes de les estades.

El Camp forma part de la comissió científica del GeoParc de la Catalunya Central i de la comissió d’educació ambiental i salut de l’Anella Verda de Manresa.

Podeu fer-vos una idea del nostre treball veient aquest vídeo que va ser filmat el 2011.

Nivells educatius

Aquest camp ofereix activitats adequades pels alumnes dels següents nivells educatius:

Podeu consultar el nivell concret de cada activitat a la taula Totes les activitats

Una mica d’història

La Casa de La Culla, propietat de l’ajuntament de Manresa, va obrir les seves portes com a equipament d’educació ambiental el 1984. El primer ajuntament democràtic de Manresa es va fer càrrec de la rehabilitació de la casa i va crear una comissió interdisciplinar (amb mestres, pagesos i biòlegs) a qui va encarregar el projecte de la Casa de la Natura del Bages. El 1994, arrel d’un conveni entre el Consell Comarcal del Bages i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat, es crea el Camp d’Aprenentatge del Bages, que segueix fent educació ambiental formant part de la xarxa de Camps d’Aprenentatge de Catalunya.

Qui som

Actualment hi treballem dues professores de secundària del Departament d’Ensenyament. Tal com s’ha dit anteriorment, l’equip del CdA treballa conjuntament amb l’educadora del Consorci del Bages per a la gestió de residus i amb l’educadora de la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Sèquia.

Us hi esperem!


1Els camps d’aprenentatge són serveis educatius del Departament d’Ensenyament que ofereixen al professorat i als centres docents la possibilitat de desenvolupar projectes de treball per a l’estudi i l’experimentació en un medi singular de Catalunya; s’adrecen principalment a alumnes d’educació primària, secundària, cicles formatius i batxillerat. Podeu trobar més informació a: http://www.xtec.cat/web/serveis/serveis/cda/queson