Crida: Per un comerç just al servei del desenvolupament humà

Nosaltres, representants d’associacions i individus, reunits amb motiu de la trobada sobre “Un nou marc econòmic equitatiu i sostenible al servei dels Drets Humans”, que ha tingut lloc al local de l’”Espace Associatif” el dissabte 10 de desembre del 2005, hem decidit fer la següent crida a la Conferència Ministerial de l’Organització Mundial del Comerç (13-18 de desembre a Hong Kong):

Considerant que el model dominant de desenvolupament caracteritzat per les desigualtats polítiques i econòmiques i pel control de monopolis és la causa principal

(I) de l’agreujament de la pobresa al món

(II) de l’augment de les desigualtats pel que fa als drets d’accés a la sanitat

(III) del deteriorament de la diversitat biològica

Conscients que el model de desenvolupament actual limita la llibertat de circulació dels homes en favor de la dels capitals i que les modalitats actuals de llibertat de fluxos de mercaderies poden retardar especialment el desenvolupament dels països en vies de desenvolupament i dels països menys avançats; conscients del paper fonamental dels agricultors i de les pràctiques agrícoles i coneixements locals en la seguretat alimentària, així com en la conservació de la biodiversitat i la gestió sostenible dels recursos naturals; conscients de la destrucció de la biodiversitat, el deteriorament dels mitjans de subsistència i l’augment de les dificultats d’accés a la sanitat, té efectes nefasts sobre les condicions de vida dels grups més vulnerables, incloses les dones i els nens.

Fem una crida al Govern marroquí, als Ministres reunits a Hong Kong, a les organitzacions internacionals, a la societat civil internacional i a les organitzacions de la societat civil marroquina, a treballar cada un en l’àmbit de les seves competències, per

1. A nivell internacional
– Que es tingui en compte el respecte dels drets humans tant a nivell econòmic com polític, social i cultural en les negociacions i, en particular, els de les poblacions i capes més vulnerables.

– Que es tinguin en compte les preocupacions per la realització dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni i que s’obrin veritables oportunitats comercials als països en desenvolupament i als països menys avançats.- Reforçar les accions pel reagrupament regional dels Estats de les diferents regions d’Àfrica, afectats pels conflictes resultants de la descolonització, i en particular pel reforç de la governabilitat i la democratització i per l’aproximació de les organitzacions de la societat civil per tal de donar consistència al procés de construcció d’unions regionals viables, capaces de representar-los en les negociacions internacionals.

– Assegurar-se de l’equitat comercial i tecnològica a nivell internacional i tenir en compte la protecció de la biodiversitat i els coneixements locals, així com els seus efectes i importància en la seguretat alimentària.

2. A nivell de Marroc
– Posar a disposició de l’opinió pública una anàlisi dels efectes econòmics i socials de la política comercial seguida per Marroc per tal de clarificar allò que està en joc en les negociacions, especialment tenint en compte els efectes combinats dels compromisos de Marroc amb l’Organització Mundial del Comerç i els acords comercials bilaterals en vigor i en projecte.

– Informar a l’opinió pública de les activitats del Comitè de Negociació amb l’Organització Mundial del Comerç, establert al 2004, i ampliar la participació en aquest Comitè de les organitzacions de la societat civil.- Afavorir l’evolució de les capacitats de les organitzacions de la societat civil marroquina, per tal de permetre als diferents components de la societat marroquina estar més ben informats del que està en joc a nivells vinculats a les negociacions comercials internacionals i d’estar més presents al costat de les organitzacions de la societat civil internacional en aquestes negociacions.

Rabat, dissabte 10 de desembre de 2005

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *