Caseta de la riera de Llitrà

2017-09-09-21.20.28

Vista general de la castea de la riera de Llitrà. Foto © Marta Plans Sivill


Caseta inventariada per Sira Raga Plans i Marta Plans Sivill


Descripció de l’edificació. Caseta de planta rectangular. Les parets són de maó arrebossat; encara que estan una mica degradades pel pas del temps. La porta, centrada en façana, té un vestiment de fusta. El full consta de quatre quarterons de fusta massissa. La coberta és de dos vessants cobertes amb rajoles planes. El carener està format per unes teules cobertores singulars en forma d’esquena d’ase. En els dos laterals i en la part posterior hi ha unes obertures petites de 16×4,5 cm. A la part posterior també hi ha un menut ull de bou central, que havia estat cobert amb un element de terrissa, del qual en queden només restes, i que permetia l’entrada de la llum del sol de posta.

2017-09-09-21.20.05

Detall de la coberta. Foto © Marta Plans Sivill

2017-09-09-21.19.44

Alçat de la caseta. © Marta Plans Sivill

Descripció de l’entorn. La caseta és al costat del camí vell de Sant Martí Sarroca al costat una vinya emparrada de Chardonnay. A una banda, la caseta, hi ha té una olivera i una bassa, ara plena d’herbes. Tot i que és a prop de la carretera BP-2121 és un lloc tranquil en què se sent la remor dels arbres que voregen la riera de Llitrà. Des del la caseta es pot veure la muntanya de Sant Pau, els campanars de Santa Maria i de la Trinitat de Vilafranca i els vivers de l’entrada de Pacs.

Durant la passejada, per arribar a la caseta, hem pogut veure, entre moltes altres papallones, un parell de papallones zebra; una papallona gran i elegant amb unes ratlles blanques i negres que fan que se la conegui per aquest nom i unes taques blaves, taronges i grogues al marge de les ales. Aquesta papallona està protegida per la seva escassetat en molts països.

2017-09-09-21.20.14

La Sira davant la casa fent el dibuix. Foto © Marta Plans Sivill

2017-09-09-21.19.37

La caseta segons la Sira. © Sira Riga Plans

2017-09-09-21.19.21

Una altra versió de la caseta. © Sira Riga Plans

2017-09-09-21.19.56

I una altra. © Sira Riga Plans

Recorregut des de la Zona esportiva de Vilafranca del Penedès. 

Se surt de la plaça de la Vila, s’agafa el carrer Santa Maria, es gira per la plaça Santa Maria i se segueix baixant pel carrer Sant Bernat. Es travessa el carrer Hermenegil Clascar i al primer trencall, es gira a mà dreta pel carrer Oriol. Al final del carrer cal buscar el pas de vianants i baixar tota l’avinguda Catalunya fins arribar a la zona esportiva. Cal passar per davant l’auditori, el pavelló firal, el camp de futbol, la pista d’atletisme fins arribar al pavelló de hoquei. D’allà cal travessar l’aparcament que queda darrera el Complex Aquàtic i anar a buscar el camí vell de Sant Martí fins gairebé la carretera BP-2121. El camí té uns tres metres d’amplada amb terra i grava. I el recorregut que fem és d’uns 400 metres.

El trajecte corre enmig de vinyes en què es pot veure als marges esparreguera, ginesta i garric. Al costat esquerra hi ha la riera de Llitrà; hi podem veure  bosc d’arbres com l’om, el freixe, el salze o el plataner. També hi ha heura i altres plantes com la canya, el canyís, el jonc i l’esbarzer. Actualment aquest bosc, però, està força degradat i hi ha moltes deixalles.

A mà esquerra ens queda la riera de Llitrà un afluent del riu de Foix que neix a les serres de Font-rubí i l’Avellà i desemboca als Monjos.

Si seguim l’itinerari podem arribar fins a Sant Martí Sarroca. Deixant a mà esquerra la carretera BP-2121 s’arriba al barri de la Serra i, després d’uns 400 metres, es pot agafar el camí cap a Cal Medialdea. Sense deixar-lo, es travessa el riu Foix i es continua cap a a la carretera vella de Sant Martí Sarroca. Cal creuar la carretera i seguir per la de la Bleda. Al primer revolt cal girar a l’esquerra, el camí del Romaní, que porta a un grup de masies.

Des de les masies, es continua recte i passa per la riera de Pontons. Després  s’agafa el camí principal fins al bosquet de la Maseria, davant de Mas Ravell. Al proper encreuament, cal agafar el trencall de l’esquerra fins a arribar al camí de les Conilleres, on s’ha de girar a la dreta direcció a Sant Martí. Després d’uns metres es tomba a la dreta deixant l’asfalt. A la primera cruïlla es gira a la dreta fins a travessar de nou la riera de Pontons.

Més endavant es torna a girar a l’esquerra, creuant la riera de les Anguiles i arribant a la masia de la Fassina, on hi ha restes medievals i el que devia ser un molí. Cal segur recte i, passada la masia de l’Hospital, girar a l’esquerra. En arribar a una zona residencial s’ha de tombar a l’esquerra, creuar la carretera BV-2129 i ja es poden veure les escaletes que porten fins al castell de Sant Martí Sarroca i l’església de Santa Maria.

  • El castell de Sant Martí Sarroca que va ser el lloc de controlar del Penedès al segle XI i l’església de Santa Maria(s. IX-XII) que és un lloc de pelegrinatge per a tothom qui vulgui conèixer a fons el romànic religiós català sobretot pel seu absis, un dels més destacables de Catalunya i del romànic europeu.

Com arribar-hi des de Vilafranca


Terme municipal: Pacs del Penedès

Aquest article ha estat publicat en Alt Penedès, General, Pacs del Penedès. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *