Caseta de Mastinell

Entorn de la caseta plenament penedesenc. Foto © Marta Plans Sivill


Caseta inventariada per Sira Raga Plans i Marta Plans Sivill


 

Descripció de l’edificació. La caseta és de planta rectangular. Les parets estan arrebossades i pintades de color rosat; la façana està en bon estat, però hi ha parts un pèl degradades i té alguns senyals de patir humitat. La porta, centrada a la façana, és metàl·lica i està tancada en clau.

Vista general. Foto © Marta Plans Sivill

Vista lateral i cisterna.  Foto © Marta Plans Sivill

La coberta és de dues vessants cobertes amb rajoles planes rogenques i amb una decoració de rajoles del mateix tipus però d’un color clar formant una creu en aspa de punta a punta. El carener està acabat amb teules cobertores vidriades de color verd.

 

Dibuix de la caseta. © Sira Riga Plans

En la part anterior i posterior hi ha unes lluernes superiors circulars cobertes amb un element de terrissa per deixar passar la llum natural i airejar la caseta quan aquesta està tancada. En la paret lateral dreta hi ha una petita finestra amb un bastiment de fusta molt deteriorat.

A una banda de la caseta hi ha un dipòsit tapiat fabricat amb maons i emblanquinat. A l’altra banda hi ha crescut un petit ametller que s’arrepenja a la teulada. Davant el dipòsit hi ha una pica de pedra.

 

Alçat de la caseta

 

Descripció de l’entorn.  La caseta és a tocar del camí de l’ermita de Sant Pau, al costat una vinya emparrada propietat de Cava & Hotel Mastinell. http://www.hotelmastinell.com/ca/inici.

 

Com que té a prop el celler, se senten les màquines com treballen.

També se senten el so de les campanes del monestir de clausura de la Mare de Déu del Carme i les de Santa Maria de Vilafranca. Des de la caseta es pot veure el perfil de Vilafranca, del que en destaquen els campanars de Santa Maria i de la Trinitat.

 

Vista del celler Mastinell des de la caseta. Foto © Marta Plans Sivill

 

Arran de la caseta hi ha cinc oliveres i un gran ametller que aixopluguen un banc amb vistes a la muntanyeta de Sant Pau fet amb un gruixut tauló de fusta i dos troncs.

El banc sota l’ametller és un bon lloc on reposar. Foto © Marta Plans Sivill

Durant la passejada, per arribar a la caseta, s’hi poden veure papallones –una ens ha acompanyat bona part del camí–, moltes formigues i fòssils.
La muntanya de Sant Pau –davant nostre– fa uns cinc-cents setanta milions d’anys era coberta pel mar i encara avui s’hi poden trobar fòssils marins.

 

 

 

Recorregut des de la plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès. Se surt de la plaça de la Vila, s’agafa el carrer de Santa Maria, es gira per la plaça de Santa Maria i se segueix cap a la plaça de Jaume I. Després es continua pel carrer Ferran fins a l’Institut Milà i Fontanals. Allà caldrà anar amb compte perquè cal travessar el transitat carrer Balcó de les Clotes per anar a buscar el camí de l’ermita de Sant Pau. El recorregut fins a l’ermita és d’1,5 km, però la caseta és a uns centenars de metres abans.

Cal seguir un camí, senyalitzat, còmode, sense gaire desnivell i envoltat de vinyes. El primer tram és d’uns 500 metres. S’arriba a la Rasa del Vinots (a l’alçada del magatzem de la Feca) que sembla que rep el nom de l’aigua bruta que sortia de l’alambí que s’escorria de les destil·leries properes i que després desguassava a la riera de Llitrà.

Un cop creuada la rasa cal seguir un metres per zona asfaltada, ja que pertany a la zona urbanitzada del Polígon industrial Pous d’en Rosell. Aquest tram es camina entre plataners. De seguida es troba, a mà dreta, l’entrada de Covides https://www.covides.com/ca. I just després comença de nou el camí de terra en què hi ha plantades, a mà esquerra i dreta, tot d’oliveres joves i alguns pins, a mà dreta.

Abans d’arribar al trencall, a mà esquerra, per accedir a la caseta, es pot veure l’hotel Mastinell; la seva forma simula un conjunt d’ampolles de cava en rima. Arran de camí es pot veure un hort ecològic en què hi ha plantats diversos tipus d’enciams, tomàquets, cebes… El trajecte, per tant, corre entre vinyes i edificis vitivinícoles.

Com arribar-hi des de Vilafranca 

Terme municipal: Vilafranca del Penedès

 

 

Aquest article ha estat publicat en Alt Penedès, General, Vilafranca del Penedès. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *