Caseta de Les Tires

 

IMG_2815_1

Vista general de la caseta de la vinya de les Tires amb la figuera al costat.


Descripció de l’edificació. 
Caseta de planta rectangular sense fonamentació, construïda, segons ens indica el propietari, fa més de cent anys.
Les parets són de maó en quart. La porta, única obertura,  té una llinda en arc rebaixat doblat. L’arc exterior és a plec de llibre i l’interior de maó pla.
La coberta de dos aiguavessos està sustentada per 5 bigues de fusta i la teulada és de teules àrabs.


Descripció de l’entorn. 
La caseta es troba al costat de l’antic camí del Pla. Està situada en una vinya podada en vas. Just al costat de la caseta hi ha una figuera.

L’entorn es veu força alterat per diferents construccions: està molt aprop de la carretera de Sant Sadurní. Just pel costat hi passa una línia de molt alta tensió i hi ha una torre de la línia a 20 metres. També hi ha unes granges de pollastres a menys de 30 metres. Des de la caseta es sent l’olor de la granja.


Dibuixos

La_caseta_Estanc_web

Dibuix de Helena Sadurní Mata de l’Escola Cristòfor Mestre.

 

Planta i alçat de la caseta

caseta-de-les-tires_alcat_planta

 

Fotos

Detall de la sortida per a una xemeneia

Detall de la sortida que havia servit per a una xemeneia

Porta de fusta antiga

Porta catalana amb dos plafons

 

Embigat de fusta. A l'esquerra s'hi pot apreciar la sortida destinada a una xemeneia

Embigat de fusta. A l’esquerra s’hi pot apreciar la sortida destinada a una xemeneia.

 

Arc rebaixat de l'entrada. Al fons s'aprecia el talús de la via de l'AVE.

Doble arc rebaixat de l’entrada. Al fons s’aprecia el talús de la via de l’AVE.

 

Recorregut des de l’Escola Jacint Verdaguer de La Granada. Sortim de l’escola i pugem pel Carrer de Sant Cristòfor fins arribar al carrer de les Eres. Seguim carrer amunt com si anéssim cap a l’església. En arribar al Carrer Poeta Cabanyes girem a la dreta. Ara som al nucli antic de La Granada. Si tenim temps val la pena visitar les runes de l’antic castell i els carrers adjacents. És interessant La casa del Castlar, la plaça de l’església, els carrers adjacents i el conjunt de cases del carrer Poeta Cabanyes.
Continuem pel carrer de Sant Joan fins arribar a una placeta amb una creu de terme. Agafarem el camí anomenat del Pou Major o antic camí de Sant Sadurní (avui forma part dels camins de la Via Augusta) que comença a l’esquerra. Aviat gaudirem d’una vista privilegiada.

Paisatge abans de baixar pel camí del Pou Major

Paisatge abans de baixar pel camí del Pou Major

D’esquerra a dreta veiem la serralada prelitoral des del Montagut fins a Montserrat. Sant Llorenç del Munt, El Montseny, El Montnegre i el massís del Garraf. Els dies clars també es pot veure el Prepirineu (massís del port del Comte). També es veu la vall del riu Anoia, De poblacions podem veure Guardiola, El Pla, Can Cartró, Sant Sadurní, Terrassa (al fons), Lavern i Sant Cugat.
Comença una forta baixada i arribem al Pou Major o Pou de l’Horta. Aquí ens trobem amb un pou artesià existent des de temps immemorials. Diuen que va ser construït en època dels àrabs.

(Soroll d’aigua de la Riera dels Botins a la primavera)

Seguim el camí fins arribar a una masia anomenada La casa vermella. Continuem a mà dreta per l’antic camí del Pla, passem per davant d’unes granges i ja hem aribat a la caseta de Les Tires.

(Soroll que se sent des de la caseta: cotxes circulant per la C-243a i l’autopista)

 

El paisatge des de la caseta

Vista oest des de la caseta.

Vista oest des de la caseta.

Vista est desde la caseta

Vista est desde la caseta


Com arribar-hi des de La Granada


Informació addicional. 
Després de parlar amb el propietari hem esbrinat el nom de la vinya. Se’n diu Les Tires. La caseta havia tingut un foc a terra però l’avi de l’actual propietari el va fer enrunar perquè el besavi va tenir un atac de feridura a la caseta i van donar la culpa a l’aire que circulava per la xemeneia.


Terme municipal: 
Avinyonet del Penedès

 

Aquest article ha estat publicat en Alt Penedès, Avinyonet del Penedès, General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *