La cartografia

Pel que fa a la cartografia i la literatura geogràfica cal destacar:

-El primer mapa conegut on surt representada tota Catalunya de Jan B. Vrients (1608) apareix dibuixat el pont de Vilomara i els llocs de Vallhonesta i La Barata.

Jan Baptist Vrients 1608

-En el mapa d’Ambrosio Borsano del 1687 a més, surt dibuixada la traça del camí i els topònims “ostal” i “C. DE DEVI”. Tot i que en la descripció escrita li canvia el nom (“Saliendo de la Barata para Manresa se sube al coll de Vique i es mas de media legua de mal camino.  Caminando mas adelante de dicho Coll en continuacion de dicho Camino asi a poniente a dos leguas de mal camino siempre por unas montañas de Bajadas y subidas y sobre un malisimo y grande baranco allase el rio llobregat y dicho rio se pasa por un puente de piedra mui bueno que ai sobre del que a una legua de montada en continuacion del Camino sobre dicho allase la Çiudad de Manressa”)(+)

Ambrosio Borsano 1687

-En els mapes d’Oleguer Taverner comte de Darnius del 1716 surt ben delimitat el camí i els topònims “pt de Vilamara” i “La Varata”.

Oleguer Taverner 1716

-En el mapa de Josep Aparici de 1720 surt dibuixat el camí amb el pont de Vilomara i els topònims “S. Iaume” “Coll de Davi” i “Barata”.

Josep Aparici 1720

-El mateix passa amb els mapes de Garma Duran del 1764:

Francisco Xavier de Garma y Duran 1764

I els de Tomás Lopez de 1776:

Tomás Lopez y Vargas 1776

-Del 1780 és un mapa força detallat dels “quatre termes units i aglevats de Castellbell, y Vilar, Vacarissas y Reynás, dels quals es Señor lo Ill. Sr. Marquès de Castellbell” fet per Pau Janer on surten dibuixats els camins veïnals i els reals. D’aquests últims en surten dos: el de Coll de Daví, amb Hostalets i la Barata; i l’altre camí ral és el que de Terrassa va a Monistrol passant per coll Cardús i continua a Castellbell on travessa el pont vell medieval i puja Llobregat amunt.

El mapa de Pau Janer. En groc els dos camins rals.

El viatger i funcionari real Francisco de Zamora, anant o venint de Manresa, va passar pel camí de Coll de Daví en dues ocasions els anys 1787 i 1788, hostatjant-se sempre a La Barata fent grans elogis de la seva hospitalitat.

El 1814 José de Aguirre va fer un croquis per a l’exèrcit on apareixen els noms: Vilomara, Sant Jaume, Hostalets, Coll de Davi, La Barata, Can Torrela, La Llagosta, Hostal de la Marieta i el camí de Sabadell. (+)

I finalment en un mapa de Ramon Indar del 1859, on surt ja dibuixada la línia del ferrocarril, encara surt ben marcat el camí de Coll de Daví.