Presentació de la Guia de la Propietat Intel·lectual i el Dret d’Autoria

Ja som a les acaballes d’aquest curs però abans d’arribar al seu final, la Sònia va presentar a tot el Claustre el Diari de Mobilitat (Job Shadowing) de la seva estada a Coïmbra. Amb aquesta presentació vam poder saber de primera mà la importància de les Biblioteques Escolars a Portugal. La Sònia va ensenyar-nos varis exemples de tasques que es duien a terme a l’Agrupamento Escolar Martim Freitas que ella va visitar, activitats totes elles que partien  de propostes que feia la Biblioteca.  A més, també vam poder veure el producte que s’ha realitzat arran de l’estada: una Guia de la Propietat Intel·lectual i el Dret d’Autoria.  Aquesta guia digital, que ja podeu veure a l’Apartat de Recursos Digitals d’aquesta pàgina web, facilitarà la feina dels alumnes a l’hora de tractar amb recursos (textos, imatges, videos..) que hi ha a la xarxa. Es tracta d’un recull molt complet, escrit  de manera molt entenedora, per poder ajudar a millorar els usos que en fem.

Arribem a Oceania!

La biblioteca de l’escola ja arribat a la darrera parada del curs: Oceania. I amb aquesta exposició completem tots els continents. Aquesta vegada no hi ha un repte ni una activitat específica per aquest continent ja que anem molt ajustats d’estones… De tota manera tots els infants poden gaudir de l’exposició, d’aquesta manera hem completat el Passaport de cadascú i hem completat aquest magnífic viatge de la Volta al Món que ens ha portat a saber moltes coses noves de tots els continents!

Ens visita la Muriel Villanueva!

Aquesta setmana la Biblioteca de l’escola  hem rebut altra vegada la visita de la Muriel Villanueva . Aquest  cop la xerrada ha estat gràcies al Programa Autors a les Aules del Departament de Cultura.

L’autora va compartir una estona amb els alumnes de Cicle Superior i van poder parlar àmpliament de l’ofici d’escriptora, i més concretament del llibres que havien llegit a classe: Duna (els alumnes de 6è) i El refugi del Tarek (els alumnes de 5è). Els alumnes van poder compartir amb la Muriel dubtes que els hi havien sorgit durant la lectura, curiositats i impressions sobre la història i els personatges que hi surten.

Com sempre que compartim una estona amb un escriptor,  va ser una hora molt profitosa i interessant on tots els alumnes van parar molta atenció a les anècdotes i fets que ens va explicar i algun company abans de sortir de la Biblioteca ja havia agafat en préstec la continuació de la història que havien llegit conjuntament a classe! Aquestes visites sempre són un bon impuls per continuar endinsant-nos al fantàstic món de la lectura!

Esperem que els propers cursos puguem seguir gaudint de la visita d’escriptors a través d’aquest Programa ja que ens ajuden a completar la tasca lectora de l’escola i ens agraden molt!

Ens endinsem en el coneixement de la Mediació Literària!

El dimarts 21 de maig, tot l’Equip Docent de l’escola hem fet un interessant taller amb l’Àgata Losantos de la llibreria l’Isop. Amb ella hem pogut reflexionar sobre temes tan interessants com “què els hi fem llegir als nostres alumnes?”, “com podem mediar un llibre amb els infants sense  interrogar?”.

Com a mediadora de diversos Clubs de Lectura Infantils que és, l’Àgata va remarcar la importància de saber triar el llibre que presentem als nostres alumnes. Ens va compartir uns aspectes  que cal considerar abans de fer la tria de llibre i per aconseguir que els infants gaudeixin de la lectura i que, alhora, aquesta lectura sigui un repte per a ells i els ajudi a avançar com a lectors, i a la vegada es desenvolupin com a persones que es qüestionen, reflexionen i van adquirint el seu propi punt de vista i pensament.

Del taller també hem extret algunes idees d’activitats engrescadores que van lligades a la lectura dels llibres que es proposen per fer al Club de Lectura.

L’estona que hem compartit amb l’Àgata ha estat molt interessant i ens ha resultat curta però intensa i profitosa, de ben segur que li seguirem la pista i intentarem poder gaudir de més estones dels seus sabers per continuar millorant.

Amb totes les idees, reflexions i els exemples de llibres de diferents gèneres que ens ha portat, ensenyat i ressaltat de ben segur que els Clubs de Lectura que el proper curs farem a totes les aules seran encara més enriquidors i seguirem ajudant als nostres infants a endinsar-se mica en mica al meravellós món de la literatura i a gaudir cada vegada més de submergir-se dins d’un llibre!

Primera mobilitat del Programa Erasmus + a Coïmbra

Aquesta setmana la Sònia ha estat l’encarregada de fer la 1a Mobilitat de l’Erasmus CETE+ a la ciutat portuguesa de Coïmbra. Ella, conjuntament amb dues mestres i una tècnica del Departament d’Educació  que també formen part del Projecte 23 de l’equip de biblioteques escolars Puntedu  han visitat l’Agrupamento Martim de Freitas.

Aquest conjunt de centres els ha obert les seves portes i els han acollit d’una manera exquisida! La coordinadora de les biblioteques del Agrupamento, la Matilde Antunes està sent la seva guia i la persona que els ha explicat i ensenyat el funcionament i organització de l’Agrupamento. També estant podent observar  tot l’encomiable treball que fan a la biblioteca relacionat amb el currículum, l’alfabetització informacional, l’hàbit i el foment de l’hàbit lector.

L’estada allà està sent molt profitosa, estant aprenent moltíssimes coses i agafant moltes idees interessants per treballar posteriorment a la nostra biblioteca!

Com podeu veure a les imatges el Pop Xop també ha estat molt interessat amb tot el que han vist i està acompanyant a la Sònia en aquesta estada!

Presentació del llibre L’ARCADI al país de les OLIVERES.

El passat dissabte a la tarda la Biblioteca de l’escola va tenir l’honor de rebre l’escriptora Mar Valldeoriola que ens venia a presentar el llibre de que ha fet juntament amb Bernat Oliveres per donar a conèixer i apropar la vida de l’Arcadi Oliveres als més petits.

Amb la seva explicació vam poder fer-nos una idea de com era l’atrafegat dia a dia de l’Arcadi, que tenia la voluntat de fer arribar les seves idees i coneixements com a més gent millor per tal que entre tots puguem contribuir a millorar el planeta.

El llibre és una petita meravella que us recomanem tant a petits com a grans ja que està explicat d’una manera molt planera i entenedora idees que els que no som experts a vegades pot costar d’entendre; així que si no el coneixeu us convidem a llegir-lo!

Viatgem per Amèrica!

A la Biblioteca de l’escola  seguim el nostre particular viatge per aconseguir fer la Volta al Món  i ja fa uns quants dies que hem arribat al continent americà!

Aquest cop la proposta de la Biblioteca és ben engrescadora i consta de dues parts:

Primerament els alumnes han d’aconseguir situar totes les imatges que troben a la cistella al país que li correspon del mapa del continent. Evidentment poden ajudar-se de tots els atles i altres llibres d’informació d’Amèrica que troben a l’exposició.

Un cop fet això, en petit grup han de deixar volar la imaginació i decidir quin viatge els hi agradaria fer per aquest continent. Quines països i ciutats voldrien conèixer? Què menjarien allà? Quines curiositats descobreixen d’aquests indrets? Com hi podrien arribar? Quant temps s’hi quedarien…. i un cop pensats 4 o 5 destins tenen el seu propi Diari de Viatge  per omplir.

Una proposta que ha estat molt ben rebuda i és que qui més qui menys li agrada fer el seu viatge fantàstic fet a mida! Qui sap quants d’ells alguna vegada podran fer-lo de debò! De moment tenim clar que han passat una molt bona estona deixant volar coloms i coneixent terres americanes a través dels llibres.

Zoom! La proposta de la Biblioteca per la tarda de Sant Jordi

Després de passar un matí molt literari amb la mostra de les tasques presentades al Programa El gust per la Lectura i el Recital Itinerant  era difícil  estar a l’alçada amb l’activitat Zoom.  Un cop dit això ja us podem dir que un any més la proposta que ens havia preparat la Comissió de Biblioteca per aquesta Diada va triomfar, tant pel que fa a la participació de petits i grans acompanyats per les famílies com per la valoració que en van fer totes les persones que van realitzar-la!

La proposta consistia en fixar-se molt bé en les il·lustracions que hi havien “esteses”, per després poder-les trobar en els àlbums il·lustrats que hi havia a la seva zona. Però una de les  dificultats de l’activitat era que les il·lustracions que se’ns presentaven molts cops eren un detall petit que s’havia ampliat molt, per tant tots els participants van haver d’estar ben atents si volien trobar-les totes i omplir la fitxa amb les parelles correctes.

Val a dir que alguns dels participants, amb grans dots d’investigació, no es van conformar en fer una sola proposta sinó que van voler completar les 10 il·lustracions que hi havia a tots tres “estenedors”!

Nova edició del Recital Itinerant

La Diada de Sant Jordi és festa assenyalada a l’escola i durant el matí vam fer la segona edició del Recital Itinerant. L’any passat ens havia agradat tant totes les propostes que s’havien fet que ens feia por que aquest any no estiguéssim a l’alçada… però totes les “actuacions” que van haver-hi van fer-nos gaudir el màxim altre cop.

Enguany hi van participar 4 famílies,  10 alumnes, 6 mestres i 4 mestres jubilats.  Vam poder veure i escoltar varis contes, poemes, contes interpretats, endevinalles, fragments literaris, contes bilingües… Totes les participacions es van dur a terme a diferents “escenaris” de l’escola que s’havien guarnit per l’ocasió, i les actuacions i l’atmosfera que es va crear en tots els casos va fer que petits i grans gaudíssim de LITERATURA en majúscula!

Ens visita la Tina Vallès!

Aquest passat dimecres 10 d’abril la Tina Vallès va venir a la Biblioteca de l’escola! Els nens de 2n, els de 4t i els de 5è ja feia dies que tenien ganes de conèixer l’autora del llibre que havien llegit a classe, i descobrir qui s’amaga darrera d’aquests fantàstics llibres.

Els tres cursos havien preparat unes quantes preguntes per saber una mica més com és l’ofici d’escriptora i per saber en quines coses s’inspira la Tina per escriure els seus llibres. La Tina no només va satisfer la curiositat de tots els infants sinó que els hi va explicar moltes coses més, fins i tot els hi va avançar una mica com és el llibre que està preparant actualment!

Per part de l’escola, els alumnes de 4t i 5è li van poder mostrar les tasques que han realitzat relacionades amb les lectures de Mira i Els pòstits del Sr. Nohisoc i que han presentat en el concurs El gust per la lectura. L’escriptora els va felicitar per la seva originalitat i feina ben feta.