El llibre científic de la quinzena

L’autor ens presenta un recorregut transversal per la ciència que ens envolta. Ens explica que la ciència està present en totes aquestes coses petites i grans amb les quals convivim, des de la cistella de la compra fins a la pirotècnia, des dels violins Stradivarius fins als additius que donen color als aliments.

A través de diàlegs ficticis amb personatges del seu entorn (la seua filla, la seua àvia, la seua mare) i també amb personatges famosos, amb qui es troba en diferents escenaris i situacions, l’autor aborda conceptes de diferents disciplines. Hi ha capítols dedicats a les matemàtiques amb continguts variats com, per exemple, una disquisició sobre la gran pregunta «Compro un dècim per al sorteig de Nadal o del Nen?». També hi ha capítols en els quals conceptes de la química, la bioquímica i la física són centrals per a entendre tota la ciència que hi ha en les samarretes tècniques, la coloració del pelatge dels gats siamesos o la construcció de les torres humanes conegudes com castells.

Altres capítols estan dedicats a l’alimentació i tot el que envolta els productes alimentaris, incloent-hi els suplements. L’autor centra un capítol en una visita a l’hipermercat amb sa mare. Aquest capítol va desmuntant mites entorn de diferents grups d’aliments que són moda: els «sense», que al·leguen no portar oli de palma o estar lliures d’antibiòtics; els «amb», enriquits amb algun nutrient; els «naturals» ecològics i els aliments «del futur», que inclouen des d’insectes i meduses a la carn artificial. Esment especial mereix el capítol dedicat als suplements nutricionals i pseudo-teràpies que prometen un bon rendiment esportiu o ràpida recuperació.  Aquí l’autor mostra la nul·la eficàcia de molts d’aquests productes, o el que és pitjor, els perills que poden comportar.

Al final podem trobar un llistat de pàgines web per a consultar.

José Manuel López Nicolás és catedràtic de Bioquímica i Biologia molecular a la Universitat de Múrcia. A més de la seua labor docent i investigadora, també és un gran divulgador de la ciència, que exerceix especialment des del seu premiat blog Scientia. El títol d’aquest llibre pot donar peu a pensar que se centra en la «ciència del supermercat», és a dir, en els productes que es poden adquirir en aquests establiments, però en realitat va molt més enllà.                            Font: https://metode.cat/

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *