Un cel de plom, de Neus Català i Carme Martí

Segurament deveu recordar que fa uns quants anys van premiar com a Catalana de l’Any una dona molt velleta i molt valenta anomenada Neus Català, l’única catalana supervivent del camp de concentració nazi de Ravensbruck. Si la recordeu, segur que vau quedar impressionats per les seves ganes de viure i la seva vehemència a l’hora de defensar uns ideals mantinguts al llarg de tota una vida. Ara, amb 96 anys, s’ha decidit a escriure la seva autobiografia i, amb l’ajut de Carme Martí, ho ha fet en forma novel·lada.

La infantesa pagesa al Priorat, la militància de ben jove, la nostra guerra, tan penosa, la fugida, un breu i apassionat matrimoni a França, la col·laboració amb la resistència contra els nazis, la detenció per les SS, el llarg viatge en un tren de presoners cap a l’altra punta d’Europa, les humiliacions en els dos camps on va estar presonera, la quotidianitat de la mort absurda, la crueltat, el fred… I també l’alliberament, i tot el que va venir després, decepcions incloses. Tot està narrat amb una sinceritat que impressiona i amb un estil fresc i àgil.

Recomanat: Per a tots els públics, tant per als que ja coneixen coses d’aquelles dècades terribles com per als que volen saber de primera mà què va passar.

No recomanat: Per a nostàlgics del franquisme/feixisme/nazisme/racisme.

Xavier Timoneda i Perarnau

(pare de 1r Batx. i 4t ESO)

2 thoughts on “Un cel de plom, de Neus Català i Carme Martí

  1. Ada

    M’ha agradat molt això dels apartats “recomanat”, “no recomanat”. Ho he trobat divertit i a la vegada provocador. Bona, Xavier!

    Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *