L’AGRICULTURA

 ADREÇA:  COOPERATIVA AGRÍCOLA

escanear0001.jpg

eixarmada.jpg


SI CLIQUES SOBRE EL MAPA I CERQUES PICAMOIXONS, PODRÀS TROBAR L’ADREÇA DE LA COOPERATIVA.

El fruit és recollit manualment i es porta a la cooperativa, d’ on s’ extrau l’ oli amb premsa hidràulica a unes 400at de pressió i a temperatura molt baixa, uns 25º. Les olives són molturades en menys de 24 hores, la qual cosa dóna molta qualitat a l’ oli i baixa l’ acidesa. Per separar l’ oli de l’ aigua es fa servir també el sistema tradicional de bassetes de decantació. Totes aquestes raons

afegides a les condicions climàtiques i estant bastant allunyats de la contaminació industrial fan que el nostre oli sigui molt apreciat.

ENTREVISTA AL

SR. MIQUEL, TRULLER DE PICAMOIXONS

1.Què és exactament el trull?

 És el conjunt de tota la maquinària on es fa el procés d’extreure l’oli de les olives que porten els pagesos.

2.Què s’ elabora?

Oli d’ oliva.

 3.Quina és la tasca prioritària al trull?

Netejar quan entera amb aigua, aixafar-les amb dues pedres, després és premsa de manera hidràulica i després es pot consumir.

4.Quin n’ és el procés?

Els pagesos porten les olives a partir de les 5h de la tarda al trull acabades de collir. No poden ser collides el dia anterior sinó el mateix dia que es porta al trull. La primera premsada  es fa quan les olives són aixafades per les pedres, la pasta que surt fora desfeta, passa per una trituradora. Aquesta segona pasta més fina és posa als cofins i es premsa hidràulicament. Llavors surt l’ oli, que es decanta per treure l’aigua i deixar l’oli.

5.Quin tipus d’ olives es porten aquest trull?

Olives arbequines.

6.Quins són els estudis necesaris per a tarballar al trull?

L’ estudi és la pràctica i els anys. També fixacant-s’ hi molt en com s’ha de fer i, sobretot, fer-ho bé. Treballem 12 hores al dia la termporada d’obrir el trull, fins a 6 hores quan ja no hi ha gaire feina. El trull s’obre és novembre-desembre, que és quan es cull la oliva i es premsa per fer oli.

7.Quin tipus de trull tenim a Picamoixons?

El sistema de trull és l’antic, el clàssic com s’ha fet tradicionalment. L’ oli és més gustos.

8.Quants litres d’ oli es produeix en tota la temporada?

Depèn de la collita del poble. Més o menys 50.000 litres.

9.Qui porta les olives a aquest trull?

Els pagesos del poble.

10.On es compra l’ oli? i qui el pot comprar?

L’oli es compra am mateix trull i el pot adquirir qui vulgui. El tenim en garrafes de 5 litres. L’horari per al public és millor per la tarda, a partir de les 5h.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *