Mester d’amor, de Joan Salvat-Papasseit

Si en saps el pler no estalviïs el bes
que el goig d’amar no comporta mesura.
Deixa’t besar, i tu besa després
que és sempre als llavis que l’amor perdura.

No besis, no, com l’esclau i el creient,
mes com vianant a la font regalada.
Deixa’t besar -sacrifici fervent-
com més roent més fidel la besada.

¿Què hauries fet si mories abans
sense altre fruit que l’oreig en ta galta?
Deixa’t besar, i en el pit, a les mans,
amant o amada -la copa ben alta.

Quan besis, beu, curi el veire el temor:
besa en el coll, la més bella contrada.
Deixa’t besar
……………………i si et quedava enyor,
besa de nou, que la vida és comptada.

 

 

Publicat dins de SELECCIÓ POÈTICA | Etiquetat com a , , | Envia un comentari

Fragment d’Un enemic del poble, de Henrik Ibsen

Després de la lectura d’Aigües encantades, i tenint en compte que a les classes s’ha esmentat força el nom del dramaturg noruec Henrik Ibsen, us deixo un breu fragment del segon acte de la seva conegudíssima obra Un enemic del poble. El cinquè i darrer acte  ja el llegirem sencer a classe i  en comentarem les diferències i les semblances amb l’obra de Puig i Ferreter.

[…]

BATLLE

(Entrant per la porta del vestíbul.) Bon dia!

STOCKMANN

Benvingut, Peter

SRA STOCKMANN

Bon dia! Com estàs?

BATLLE

D’aquella manera, gràcies! (Al Doctor Stockmann.) Ahir, després de les hores d’oficina, vaig rebre la teva relació sobre les condicions de l’aigua del balneari.

STOCKMANN

Sí, l’has llegida?

BATLLE

L’he llegida.

STOCKMANN

I què te’n sembla?

BATLLE

(Indicant els altres amb la mirada.) Hum…

Sra STOCKMANN

Petra, anem. (Surten totes dues per l’esquerra.)

BATLLE

(Al cap d’un moment.) Quina necessitat hi havia de fer totes aquestes investigacions a la meva esquena?

STOCKMANN

Tota, mentre no tingués l’absoluta seguretat que …

BATLLE

I creus que ja la tens?

STOCKMANN

Naturalment. No n’has quedat convençut tu mateix?

BATLLE

Tens la intenció de fer arribar aquesta exposició a la Junta del Balneari com un dictamen oficial?

STOCKMANN

Naturalment. Alguna cosa s’ha de fer, i de pressa!

BATLLE

Com de costum, adoptes expressions molt dures en el teu informe. Entre altres coses, dius que, als hostres del balneari, no els oferim res més que metzines a raig fet.

STOCKMANN

Sí, Peter, però com ho diries, si no? Pensa-hi: és aigua enverinada, tant si se’n fa un ús intern com extern! I l’administrem als pobres malalts que vénen a corrua feta i que ens paguen sumes desmesurades per recobrar la salut.

BATLLE

Així arribes a la conclusió que hem de fer una claveguera per eliminar la suposada putrefacció de Molledal i que s’ha de renovar tota la conducció de les aigües.

STOCKMANN

Efectivament. Que potser tens alguna altra solució? Jo, no.

BATLLE

Aquest matí m’he buscat un pretext per veure l’enginyer municipal. I, mig de per riure, he tret a col.lació el problema d’aquestes modificacions, en què segurament caldria pensar temps a venir.

STOCKMANN

Temps a venir?

BATLLE

La meva pretesa extravagància l’ha fet riure, naturalment. T’has pres la molèstia de considerar què costarien totes aquestes modificacions? Segons les meves notícies, les despeses públiques pujarien, probablement, a alguns centenars de milers de corones.

STOCKMANN

Tant?

BATLLE

Sí. I ara ve el pitjor. Les obres durarien uns dos anys; això tirant baix.

STOCKMANN

Dos anys dius? Dos anys sencers?

BATLLE

Tirant baix. I què en faríem, del balneari, mentrestant? Tancar-lo? Quin remei ens tocaria! O que potser et creus que vindrà ningú, si corre la brama que aquestes aigües són pernicioses per a la salut?

STOCKMANN

És que ho són, Peter!

BATLLE

I tot ara… justament ara que els banys fan la puja. Hi ha ciutats veïnes que reuneixen les condicions per convertir-se en centres termals. No creus que s’afanyarien immediatament per atreure tota aquesta allau de forasters? Ja ho crec que sí, no en dubtessis pas gens! I nosaltres, què? Doncs que hauríem d’abandonar, segurament, aquesta empresa tan cara; d’aquesta forma hauries arruïnat la teva ciutat natal.

STOCKMANN

Jo… arruïnat?

BATLLE

És purament i simplement gràcies al balneari que la ciutat té un cert futur digne d’aquest nom. Ho saps tan bé com jo mateix.

STOCKMANN

Doncs què s’hauria de fer, segons tu?

BATLLE

El teu informe no m’ha convençut. No m’acabo de creure que les aigües del balneari estiguin tan malament com tu assegures.

STOCKMANN

Pitjor estan, perquè ho sàpigues! O ho estaran a l’estiu, quan es farà sentir la calor.

BATLLE

Com deia, crec que has exagerat considerablement. Un bon metge hauria de saber estar al cas: adés trobant la manera d’evitar-ne els efectes perjudicials, adés posant-hi remei, si es veien massa descaradament.

STOCKMANN

Ah sí…? I què més…?

BATLLE

L’actual ordenació de les aigües de balneari és una realitat pura i simple, i com a tal s’ha de considerar. Ara, la direcció probablement no es negaria pas, temps a venir, a prendre en consideració la possibilitat d’introduir-hi algunes millores, sempre que els costos fossin raonables.

STOCKMANN

Mai no participaré en una estafada com aquesta, no t’ho creguessis pas!

BATLLE

Una estafada?

STOCKMANN

Sí, seria una estafada, una falsedat, una trafolleria, una autèntica infàmia contra el públic i contra tota la societat!

BATLLE

Doncs jo no m’he pogut convèncer, com ja he fet observar, que ens amenaci cap perill imminent.

STOCKMANN

Com que no! Si no hi ha escapatòria! La meva relació és ben clara i ben exacta, ho sé molt bé! I tu també te n’has adonat perfectament, Peter. El que passa és que no ho vols admetre. Com que fores tu qui va decidir l’emplaçament i la disposició actuals del balneari i les seves aigües! I és justament això, aquest maleït esguerro teu, el que no vols reconèixer. Au, home, que no creus que no t’he ben calat?

BATLLE

I què? Si vetllo, tal vegada amb un cert desfici, pel meu prestigi, ho faig pel bé de la ciutat. Sense autoritat moral no podria dirigir ni administrar els afers de la manera que considero més convenient per al bé general. És per aquesta raó, i algunes més, que resulta importantíssim per a mi que la teva exposició no sigui sotmesa a la Junta del Balneari. Cal retirar-la pel bé del comú. Més endavant, ja sotmetré el cas a discussió i farem, sense soroll, el millor que sabrem. Sobretot, però, que res d’aquest desgraciat assumpte no arribi a coneixement públic; ni piu!

STOCKMANN

Ja no es pot evitar, estimat Peter.

BATLLE

Doncs s’ha d’evitar i s’evitarà!

STOCKMANN

Et dic que no pot ésser; hi ha massa gent que ho sap.

BATLLE

Que se sap? Qui ho sap? Mai dels mais aquells mestres de “La Veu del Poble”, espero…

STOCKMANN

Aquells ho saben, sí. La premsa independent i liberal ja maldarà perquè vosaltres compliu les vostres obligacions.

BATLLE

(Després d’una petita pausa.) Ets un home massa arrauxat, Tomas. No has pensat en les conseqüències que això podia tenir per a tu mateix?

STOCKMANN

Conseqüències? Per a mi?

BATLLE

Per a tu i els teus, efectivament.

STOCKMANN

Què dimoni vol dir això?

BATLLE

Crec que tota la vida he demostrat que t’era un germà servicial i útil…

STOCKMANN

Sí que ho has estat, i n’estic molt agraït.

BATLLE

Deixem-ho estar. En part, també he hagut d’actuar d’aquesta manera en interès propi. Sempre amb l’esperança que d’alguna manera et podria tenir a ratlla, si t’ajudava a millorar la teva situació econòmica.

STOCKMANN

Que què? Que només ho feies per interès propi!…

BATLLE

En part, he dit. És molt penós per a una alta autoritat que el seu parent més pròxim vagi per aquests mons de Déu ficant-se en compromisos cada vegada.

STOCKMANN

I et sembla que això és el que faig, oi?

BATLLE

Per desgràcia, sí; i tu ni te n’adones. Ets esvalotat, agressiu i revolter de mena. I a sobre, amb aquesta desgraciada mania de publicar-ho tot, tant si plou com si neva. Quan t’agafa la dèria, correm-hi tots!, a escriure un article als diaris o a fer un pamflet.

STOCKMANN

Doncs sí! O és que els ciutadans no tenen el deure d’informar el públic sobre qualsevol idea nova que puguin tenir?

BATLLE

El públic no n’ha de fer ben res, de les idees noves! El públic va més ben servit amb les idees velles, bones i provades, que ja té.

STOCKMANN

I ho dius així, sense embuts!

BATLLE

Sí, alguna vegada t’havia de parlar sense embuts, a tu. Fins ara he mirat d’evitar-ho, sabent que ets tan susceptible com ets; però ara, Tomas, t’he de cantar les veritats. No tens ni idea del mal que et fas amb les teves rampellades. Et queixes de les autoritats; fins i tot del govers… més encara, les estripes de dalt a baix… pretens que t’han deixat de banda, que t’han hostilitzat. Però, què més podies esperar… un busca-raons com tu!

STOCKMANN

Vaja… ara resulta que sóc un busca-raons, també!

BATLLE

Sí, Tomas, ets un busca-raons desenfrenat, i no hi ha manera de treballar amb tu. N’he pagat l’experiència.Passes per sobre de tota consideració. Sembla que hagis oblidat totalment que és a mi, a qui has d’agrair el càrrec de responsable mèdic del balneari.

STOCKMANN

Dret hi tenia! Jo i ningú més! Vaig ésser el primer a dir que la ciutat es podia convertir en un magnífic centre termal. I era l’únic a dir-ho, en aquella època. Tot sol, vaig lluitar per aquesta idea durant anys i panys, escrivint sense parar.

BATLLE

Sens dubte. Però aleshores els temps no havien madurat encara, ni de bon tros!, cosa que tu no podies apreciar, vivint com vivies en aquell racó de món d’allà dalt. Ara, així que els temps van madurar, jo… i els altres vam posar mans a l’obra…

STOCKMANN

Sí, vau esguerrar el meu esplèndid projecte! Apa, que ara es veu massa, el talent que tots plegats vau demostrar!

BATLLE

El que em penso que es veu massa és que tornes a buscar excuses per a les teves ganes de moure brega. T’agrada envestir els teus superiors… un vell costum teu. No suportes que ningú et mani; mires de reüll qualsevol persona que estigui per sobre teu; la consideres un enemic personal… i del primer que et ve a les mans, en fas de seguida una arma. De totes maneres, ara ja t’he fet veure els interessos en joc, que afecten tota la ciutat i, per tant… també a mi. Per aquesta raó, mira què et dic, Tomas: seré inexorable en les meves exigències

STOCKMANN

Quines exigències?

BATLLE

Com que has estat prou bocamoll per comentar amb intrusos una qüestió tan delicada -essent així que s’havia de guardar com un secret oficial-, ara no es podrà amagar… S’escamparan a tort i a dret rumors de tota mena, i la gent que ens mira de mal ull els esventarà amb tot d’afegidures. Per tant, caldrà que desmenteixis públicament tots aquests rumors.

[…]

H.IBEN I A. STRINDBERG, Teatre. Edicions 62, Les millors obres de la literatura universal, 1985

Publicat dins de ARTICLES III, MODERNISME | Etiquetat com a , , , , | Envia un comentari

Les relacions entre literatura i pintura durant el Modernisme

Durant el Modernisme, la literatura i la pintura convivien en estreta relació. No s’entenen com a activitats separades, sinó com a formes diferents d’expressió artística. Per tant, allò que les diferenciava eren les eines amb què es realitzaven, per bé que evoquessin el mateix, ja que les obres literàries i pictòriques són la conseqüència del pensament i l’actitud de l’artista davant de la societat. Així, per exemple, el tema de la grisor o negror de la societat d’aquella època la podem trobar reflectida en quadres d’Isidre Nonell com Captaires a París, Pobres esperant la sopa,etc, on trobem individus desarrelats, desclassats,  que han estat deixats de banda per la seva societat.

Captaire a París

 

 

 

 

 

 

 

Pel que fa a la relació entre la pintura i l’obra de Puig i Ferreter Aigües encantades, hi ha quadres que poden representar la figura de la protagonista, la Cecília. Un exemple pot ser Madeleine, de Ramon Casas, que ens mostraria un tipus de dona diferent al que la societat li imposa. Madeleine bé podria ser Cecília abans de tornar al poble. Una dona amb pensaments propis, amb identitat, que sap el que vol i com actuar, que  participa en la societat; és la dona moderna que s’introdueix en l’espai públic del cafè, terreny abonat al diàleg, la conversa, la tertúlia. Que no té por de ser observada, que es vesteix bé, a la moda … Observa els moviments de primera mà, no com nosaltres, que coneixem la vida del cafè només reflectida al mirall del quadre.

Madeleine, de Ramon Casas

 

 

 

 

 

 

 

Més informació a la   introducció a Aigües encantades, de l’editorial Castellnou, clàssics catalans.

Publicat dins de ARTICLES III, MODERNISME | Etiquetat com a , , , , , | Envia un comentari

Vida i obra del poeta Bartomeu Rosselló-Pòrcel

Publicat dins de LITERATURA S.XX, POESIA, POWER POINTS | Etiquetat com a , , , , | Envia un comentari

Joan Puig i Ferreter: reflexions sobre el teatre català

Joan Puig i Ferreter no encaixà gens amb les noves orientacions teatrals imposades pel Noucentisme al voltant de 1910. Assajà de fer productes que agradessin, però no se’n va poder sortir bé. Puig explicarà anys després, en l’exili, en el dietari Ressonàncies aquest fracàs i el consegüent abandó de l’escriptura dramàtica.

“Com un temps era trist i penós escriure a Catalunya per al teatre. El públic no volia passar de Guimerà, Rusiñol, Iglésias. […] Públic i crítica es resistien a tota elevació, a tota novetat. Portar quelcom de nou, d’original al nostre teatre, era anar al fracàs. […]De vegades certes nits, al Romea, era entre el públic, i veient-lo tan de prop i sentint-lo parlar, en els entreactes, em deia: “Per a aquesta gent has d’escriure tu? Quin diàleg pot establir-se entre aquests i tu?” Comprenia que la comèdia que no tingués la virtut d’agradar a aquesta gent la primera nit, estava perduda per llarg temps, que ni una minoria de gent intel.ligent i de gust, ni una crítica lúcida no sortirien per aixecar l’obra de l’enfonsada de la primera nit.

Vaig anar escrivint obres de teatre sense preocupar-me d’agradar […] Jo en les meves obres era un solitari, gairebé un indesitjable, […] i finalment vaig perdre la vocació del teatre i àdhuc el gust d’insistir i de lluitar. Quan després d’uns anys de silenci vaig tornar al teatre, confesso que fou amb el desig d’agradar, de tenir èxit, àdhuc de guanyar-hi diners, però, per a això, no vaig tenir prou habilitat ni malícia ni talent. Llavors en el teatre em vaig sentir perdut; ja no agradava, com més volia agradar més malament ho feia, havia realment perdut el meu camí, m’havia renegat a mi mateix, vaig esdevenir un autor fracassat”

                                       Diari d’un escriptor. Ressonàncies 1942-1952

 

Publicat dins de ARTICLES III, MODERNISME | Etiquetat com a , , , , | Envia un comentari

Reflexions d’Émile Zola sobre “La papallona”, de Narcís Oller

Fragment del pròleg que Zola va escriure per a la versió francesa de La papallona.

“La novel.la, tal com acabo de llegir-la, en aquesta traducció que l’honora, em sembla un estudi notable, l’estudi d’uns personatges idealitzats que es mouen en un terreny molt precís. Es tracta de la vida cruel, però vista per un talent entendrit. Barcelona s’agita en les descripcions amb una intensa realitat, mentre que els personatges no acaben de tocar del tot de peus a terra, tant els pitjors, com els millors. I això no és una censura ni un elogi, sinó únicament una constatació […]

Retrat d’Émile Zola, per E. Manet.

He llegit, i crec que ho ha escrit vostè mateix, que prové de nosaltres, dels naturalistes francesos. Pel marc, per la factura de les escenes, per la manera de fixar els personatges en un medi, sí; però per l’ànima de les obres , per la concepció de la vida, no, de cap manera. Nosaltres som positivistes i deterministes, almenys no pretenem assajar sobre l’home més que experiències; i Oller, abans que tot, és un narrador que es commou pel mateix relat, que va fins al fons del seu entendriment, a risc de sortir de la veritat”

Publicat dins de LA LITERATURA DE LA RENAIXENÇA | Etiquetat com a , , , , | 1 comentari

Fragment de la novel.la “El museu de la innocència”, d’Orhan Pamuk

Fragment de la novel.la de Pamuk, una novel.la que qüestiona les idees convencionals sobre l’amor, el matrimoni, la passió i la felicitat, i que esdevé un retrat fascinant de l’Istanbul dels anys 70.

“Va ser el moment més feliç de la meva vida, i jo ni tan sols ho sabia. Però si ho hagués sabut, hauria anat tot d’una altra manera i hauria conservat la meva felicitat? Sí, perquè si m’hagués adonat que mai més no tornaria a ser tan feliç, no hauria deixat marxar aquesta felicitat! Aquell moment únic en què em va envair una profunda pau interior devia durar pocs segons i, tanmateix, aquesta felicitat sembla perllongar-se durant hores, durant anys sencers. El diumenge 26 de maig de 1975, cap a tres quarts de tres, estàvem a recer de la culpa i el pecat, del penediment i el càstig, i la llei del temps i de la gravetat havien desaparegut del món. Jo besava les espatlles de la Füsun, vermelles de la calor i el joc amorós, abraçava la noia per darrere, la pentrava i li mossegava l’orella esquerra, fins que la seva arracada se’n va desprendre, va semblar flotar un instant en l’aire i, finalment, va caure. Érem tan feliços que ni ens vam adonar de l’arracada, la forma de la qual aleshores no vaig observar, i ens vam continuar acaronant.

A fora lluïa el cel primaveral d’Istanbul. La gent que passava pel carrer, encara embolcallada amb roba d’hivers, suava, però a les cases i a les botigues, sota els til.lers i els castanyers, continuava fent-hi fred. Aquella mena de fred també emanava del matalàs amb olor de florit en què ens estimàvem com infants feliços oblidant tot el que ens envoltava.

Per la porta balconera oberta entrava una brisa primaveral olorosa de mar i de lliris que inflava les cortines i les deixava caure com a càmera lenta damunt dels nostres cossos nus i esborronats. A l’habitació interior d’aquell apartament d’un segon pis, contemplàvem des del llit el pati, on tot d’infants jugaven impetuosament a futbol sota el sol càlid de maig i deixaven anar paraules grolleres. I quan ens adonàvem que nosaltres dúiem a terme literalment el que aquells nens d’allà fora suggerien, ens aturàvem un instant i ens miràvem, somrient. Però la nostra felicitat era tan profunda i immensa que oblidàvem aquella broma que la vida ens feia arribar des del pati interior tan de pressa com l’arracada amb una gran F al damunt […]”

Publicat dins de FRAGMENTS NARRATIUS | Etiquetat com a , , | Envia un comentari

Consells per redactar bé

Publicat dins de LLENGUA | Etiquetat com a | Envia un comentari

Power point sobre el Modernisme

Publicat dins de MODERNISME, POWER POINTS | Etiquetat com a , | Envia un comentari

Power point sobre Joan Puig i Ferreter i “Aigües encantades”

Primera part de la presentació sobre la lectura obligatòria de Literatura Catalana de Modalitat Aigües encantades, de Puig i Ferreter. En aquesta primera part, ens centrem en el teatre modernista i la vida de l’escriptor. Aviat pujaré la segona part, dedicada exclusivament a l’anàlisi de l’obra.

Publicat dins de LITERATURA S.XX, POWER POINTS | Envia un comentari