EL PASTIS DE LA MONA
La mona de Pasqua és un dolç esponjós que sol menjar-se acompanyat de xocolata, ou dur,… La recepta de base és el pa de pessic i a cada casa hi ha la seva recepta.
Característiques nutricionals:
Nutricionalment cada ració de mona pot arribar a aportar-nos unes 250-300 calories amb un 25-30% de Greixos, un 60-65% d’Hidrats de carboni (simples) i un 10% Proteïna. També ens aportarà gran quantitat de colesterol degut als ous.
Per aquest motiu la mona, com d’altres productes de pastisseria, són una important font d’energia i cal vigilar-ne el seu consum.
LA FIGURA DE XOCOLATA
Característiques nutricionals de la xocolata:
La xocolata aporta unes 500 calories els 100g ja que és rica en greixos i hidrats de carboni (sucres).
-
Els Greixos. Procedeixen del greix de cacau, que conté una gran proporció d’àcid gras saturat (esteàric) que, a diferència d’altres, no augmenta el nivell de colesterol en sang.
La xocolata és un estimulant de l’estat d’ànim, perquè conté substàncies amb qualitats antidepressives com:
-
La teobromina que actua al sistema nerviós estimulant l’alliberament d’endorfines, que provoquen sensació de benestar.
RECEPTA DE MONA DE PASQUA (12 racions)
Ingredients:
6 ous
125 grams de farina
200 grams de sucre
½ sobre de llevat (Royal)
Pel farciment:
300g Melmelada de fruita
100g Ametlles torrades a trossets
Pel guarniment:
Fruites confitades
Figura de xocolata
PROCEDIMENT PER FER EL PA DE PESSIC:
-
Es separen les clares dels rovells.
-
Muntar les clares i el sucre a punt de neu en un bol.
-
A poc a poc afegir i barrejar la farina, desprès els rovells i per últim el llevat. Es remena fins que es forma un massa ben fina i esponjosa.
-
Preparar un motllo rodo de 25cm amb mantega i farina.
-
Coure al forn ja calent, a 175ºC, durant uns 45 minuts.
PROCEDIMENT PER FER EL GUARNIMENT:
-
Tallem el pa de pessic pel mig (horitzontalment) i hi posem la melmelada ben escampada.
-
Pels costats l’untem de melmelada i hi posem les ametlles torrades.
-
El damunt ho guarnim amb la fruita, fent alguna forma
-
Per acabar hi col·loquem la figura de xocolata.
Rosa Baró Vilà (Dietista-Nutricionista)