Presó i tortura al Sàhara Occidental

Aquest divendres 24 de maig a les 18h al local de la CGT de Tarragona, plaça Imperial Tàrraco, 1 (antiga facultat de lletres URV) 9, Tarragona.

Visionat del documental Gdeim Izik: el campamento de la resistencia Saharaui.

I xerrada a càrrec de:

Hassana Aalia: jove activista saharaui condemnat en rebel.lia a cadena perpètua.

Mah Yahdig: delegat adjunt del Frente Polisario a Catalunya.

Organitzen: Una finestra al món i CGT.

Aquest divendres el poble saharaui ens ha de sentir ben a prop. Un demanem difusió.


LLUNA DE SAFRÀ (Feliu Ventura)

L’admiració i l’estimació de la població sahrauí creix a mesura que trepitgem una vegada i una altra la seva sorra.

En pocs dies hauríem de tornar a ser allí… i no podrà ser, perquè els bàrbars titellaires d’aquest món, que és també el nostre, juguen un cop més a fer la guerra. Mentres ells, el poble saharaui, i nosaltres resistim pacíficament a dècades d’opressió i empresonament a l’exili. No trepitjarem la sorra ara, però no podem callar.

I ells “escoltaran, de nou, l’alè del mar guardat en la memòria dels seus vells a lloms d’una esperança galopant”.

Espai de difusió

Després del darrer viatge als campaments, una família de l’Escola Ramon Casas ens va fer arribar el seu interès envers el projecte i la seva voluntat de col·laborar d’alguna manera en la causa sahrauí.

Així és com va sorgir la possibilitat de tenir un espai de difusió de la causa i de col·laboració amb el projecte de forma permanent en el Parc Recreatiu Vine a fer l’Indi de Barcelona.

Cada vegada som més els que ens sentim implicats i moguts per fer costat a situacions injustes que s’ho mereixen.

Nou viatge a Smara

Aquest Nadal passat, Una Finestra al Món es torna a traslladar fins a Smara amb un programa d’accions del projecte ben complert.

Retrobar-nos després de tant temps amb amics i companys, ens va regalar novament moments de felicitat, de pau i de molta il·lusió per seguir endavant amb tot el que estem construint junts. Les línies d’intervenció en aquesta darrera estada van ser aquestes:

Biblioteques escolars

Ens vam reunir amb la Directora d’Educació de la Wilaya, els directors i mestres de les escoles Nahnah, Brahim, Bol·la, Castilla la Mancha, Embarek, Mustafa i Ali Bil·la, per informar sobre les actuacions que duríem a terme durant la nostra estada, per acordar tots plegats les normes de funcionament de les biblioteques, les funcions dels mestres i els responsables, i obrir un ventall de propostes d’activitats per la dinamització de les biblioteques.

Una biblioteca escolar més del campament d’Smara ha estat rehabilitada gràcies a la feina i dedicació del Hammada i tot el seu equip. Aquesta biblioteca (Escola Embarek) i també la de l’Escola Castilla la Mancha, van rebre la dotació de llibres en castellà recollits sota la campanya “Llegir per alliberar” a la qual molta gent va donar el seu suport i col·laboració. A més a més, també se’ls va fer una aportació econòmica per a la compra de llibres en àrab. Tot el material va ser catalogat i enregistrat juntament amb els mestres d’àrab i espanyol d’ambdues escoles.

Vam fer una visita a les escoles Nahnah, Brahim i Bol·la, les biblioteques de les quals ja es troben en funcionament. Amb nens i nenes d’aquestes tres escoles vam realitzar l’intercanvi d’algunes activitats de dinamització de les biblioteques que havien preparat alumnes de l’Escola Gual Villalbí (Torreforta-Tarragona) i de l’Escola Ramon Casas (Barcelona).

A dia d’avui ja estan rehabilitades i en funcionament també, les dues biblioteques escolars restants (Mustafa i Ali Bila).

Recerca de relats tradicionals sahrauís:

Vam realitzar una reunió amb alguns mestres d’espanyol del campament i antropòlegs sahrauís per parlar sobre quina havia estat la feina feta fins aquell moment i quines serien les propostes i les pautes d’acció a partir d’ara.

Així doncs, per una banda s’està fent un recull de material en els campaments sobre el llegat tradicional oral sahrauí i per una altra banda, l’equip d’antropòlegs catalans es dedica a la transcripció dels relats en col·laboració amb un amic sahrauí resident a Tarragona.

Fotografia als campaments:

Aquest cop ens van acompanyar dos fotògrafs professionals que durant la nostra estada allà, van captar algunes imatges sobre la població i la forma de vida als campaments de refugiats sahrauís. Algunes d’aquestes imatges s’exposaran en futurs actes del projecte i fins i tot se’n realitzarà una revista digital.

Un cop més, ha estat un plaer tot el treball compartit amb els nostres companys/es. Entre tots fem que aquest projecte cada vegada sigui més gran i més vàlid.

UNA FINESTRA AL MÓN s’obre a Barcelona – Festa sahrauí a l’Escola Ramón Casas

Aquest curs els alumnes de segon de primària de l’Escola Ramon Casas de Barcelona han tingut l’oportunitat de conèixer el projecte Una Finestra al Món.

Durant el primer trimestre han conegut la història i la cultura del Sàhara Occidental i han iniciat la preparació del material per a l’intercanvi d’activitats de dinamització de biblioteques amb nens i nenes de les escoles de primària d’Smara, un dels campaments de refugiats sahrauís situats a Tindouf (Argèlia).

Alumnes i famílies de tota l’escola han col·laborat en la campanya de recollida de llibres per a la dotació de les biblioteques escolars d’Smara.

També hi ha hagut una gran participació per part de tota la comunitat educativa i altres amics voluntaris en la Festa Sahrauí celebrada en el mes de desembre. Un apropament a la realitat que es viu al Sàhara i també a les seves tradicions i costums a través de sis espais:

Espai Henna Qui vulgui podrà decorar la seva pell d’una manera especial.
Espai Fotogràfic En aquest espai podreu fer-vos fotografíes amb els vestits tradicionals sahrauís.
Espai Conta-contes Aquí podreu escoltar llegendes tradicionals que han anat passant de pares a fills allà en el desert, allà en el Sahara.
Espai  

Llegir per Alliberar

Per tal de dotar les biblioteques escolars del campament de refugiats sahrauís Smara, us convidem a regalar llibres nous o de 2ª mà en  castellà (contes infantils o llibres de lectura fins als 12 anys).
Espai solidari A canvi d’una samarreta, polsera, llibre, documental, mocador, collaret, etc., ens podràs ajudar a fer la vida dels nens i nenes d’un campament de refugiats més fácil.
Espai Estrella Els nens i nenes de 2n us mostraran quina ha estat la seva feina durant aquest trimestre per tal d’aconseguir un intercanvi amb alumnes sahrauís.

Gràcies a la presència de tots i totes vam poder gaudir d’una tarda plena d’emocions, fent que cada vegada més gent conegui el Sàhara i els sahrauís.

Haimes per la dignitat del Poble Sahrauí

12 i 13 de maig a la Platja de Ribes Roges de Vilanova i la Geltrú

Els propers dies 12 i 13 de maig l’Associació Acció Solidària amb el Sàhara torna a organitzar la plantada de haimes a la platja de Vilanova i la Geltrú. Volem donar tot el nostre suport a aquest acte simbòlic de difusió i repulsa a la situació que viu el Poble Sahrauí tan des de l’exili com des dels territoris ocupats del Sàhara Occidental.

Una Finestra al Món hi participarem, plantarem dues haimes i passarem el cap de setmana participant de les activitats programades. No cal dir que us animem a que vingueu!

Aquí us deixem la informació dels horaris i actes programats:

Dia 12

Matí: Muntatge de Haimes.

17h La cooperació amb el Poble Sahrauí. Presentació de diferents projectes de       cooperació amb el Poble Sahrauí. Debat sobre la situació de la cooperació i l’ajuda humanitària amb el camps de refugiats.

19h El Poble Sahrauí, 37 anys desprès. Ocupació i Exili Taula rodona sobre la situació actual del Poble Sahrauí amb testimonis dels campaments de refugiats i dels Territoris Ocupats.

Nit: Sopar i Concert Solidari a la platja (DJ Pachanga La Charanga, Moki Akustic, Yacien & the oriental groove).

Dia 13

9h Xocolatada solidaria per totes les persones que hagin passat la nit en les haimes per la dignitat.

10h Matinal Infantil (tallers, jocs, esports).

12h 30 Lectura manifest reivindicació.

En acabar hi haurà una performance d’enderroc del Mur de la Vergonya. I els que vulguin ens quedarem a desmuntar i a dinar a la platja.

Setmana Santa a Smara

Aquesta passada Setmana Santa, finalment després de molt esperar, vam tornar als campaments per seguir amb les tasques del projecte. Allí, vam tornar a conviure amb els nostres amics compartint estones de té i de debat com sempre molt enriquidores. A continuació us detallem les tasques dutes a terme en aquesta última estada als campaments:

Biblioteques escolars:

Aquests dies es van inaugurar les tres biblioteques escolars que ja s’han acabat de rehabilitar a les escoles Bol·la, Nahnna i Brahim de Smara. Hammada i el seu equip han fet una gran treball.

A banda, gràcies a la col·laboració de molta gent, vam poder baixar 120 quilos de llibres infantils amb castellà, recollits dins de la campanya “Llegir per alliberar”. I a més fer una aportació econòmica a les escoles per la compra de contes amb àrab. Tots aquests llibres es van catalogar i enregistrar amb els mestres d’àrab i espanyol de les tres escoles de les biblioteques ja rehabilitades.

Per últim vam fer una reunió amb la Directora de Educació de la Wilaya, els directors i mestres de les escoles de Bal·la, Brahim y Nahnna, els responsables de las tres biblioteques per acordar les normes de funcionament de les biblioteques, les funcions dels mestres i els responsables i obrir un ventall de propostes d’activitats per la dinamització de les biblioteques.

A dia d’avui ja estan en funcionament i cada grup d’alumnes passa per la biblioteca una hora i mitja a la setmana. Amb el seu mestre i l’ajuda del responsable duen a terme activitats per donar conèixer el funcionament i iniciar-se en l’hàbit lector.

Per últim, Hammada i el seu equip ja han iniciat les obres per a la rehabilitació de les tres biblioteques escolars que resten.

Recerca de relats tradicionals sahrauís:

Aquesta iniciativa sorgeix de la inquietud dels mestres del campament de Smara per seguir amb la recuperació de la tradició oral saharuí, iniciada amb l’intercanvi de contes tradicionals, ja que compartien la necessitat de preservar aquest important llegat cultural.

Entre tots vam decidir dur a terme una extensa investigació per posteriorment editar el material recollit en un llibre en format didàctic per a que pugui ser utilitzat a les escoles de Smara i Catalunya. Amb aquest objectiu alguns mestres espanyol d’aquest campament, antropòlegs sahrauis i catalans van iniciar la recerca fent algunes entrevistes amb profunditat i van establir el pla de treball pels propers mesos.

Presentació “Un teixit de contes”:

Vam presentar el llibre “Un teixit de contes” a tots els mestres que hi van participar en la seva elaboració, així com a tots els nens i nenes de les escoles del campament.

Estem molt il·lusionats amb tota la tasca compartida amb els nostres companys sahrauís.

Presentació documental GDEIM IZIK a Tarragona

PRESENTACIÓ DOCUMENTAL “Gdeim Izik.- el campamento de la resistencia saharaui”

El dia 23 de març vam presentar el documental “Gdeim Izik.- el campamento de la resistencia saharaui” al local de la ONG La Cuclumeca de Tarragona. L’activista per als Drets Humans i membre de Resistencia saharaui, Uali El Huceini, ens va explicar quina és la situació de la lluita del poble sahrauí, el cas dels 22 presos polítics sahrauís detinguts a partir del desmantellament del campament i empresonats a Salé, una de les pitjors presons marroquines.

També Uali ens va parlar de la responsabilitat que tenen els governs d’Espanya i França en aquesta causa. La primera perquè fins al dia d’avui, és la potencia administradora del territori del Sàhara Occidental i la segona, perquè no permet que el contenciós es tracti al consell de Seguretat de l’ONU, perquè ha impedit que es vigilin els drets humans, violats diàriament per les forces militars i policials marroquines, i perquè és el principal recolzament del regne marroquí.

D’una altra banda es va tractar el tema de l’espoli dels recursos naturals del territori sahrauí, al ser aquest un dels més rics de la regió, tenint un dels bancs pesquers més rics del món i les bosses d’aigua més importants del nord d’Àfrica. Així com un dels principals territoris d’on s’extreuen fosfats i altres minerals.

Finalment els membres de la ONG La Cuculmeca, van col·laborar amb l’acte preparant cuscús per tots els assistents. Amb aquesta iniciativa vam poder recaptar finançament per la dotació de les biblioteques escolars rehabilitades al campament de refugiats sahrauís, Smara (Tindouf)