Ahir dia 25 de març, va venir una noia que es diu Maria i ens va parlar del compostatge. Ens va explicar que el compostatge és necessari pel nostre planeta, perquè produeix adob. Sense l’adob no hi hauria plantes i sense plantes no podríem viure els humans, els animals i els insectes.
També ens va explicar que per a fer compost, hem de posar restes d’aliments frescos, perquè contenen aigua que és aliment pels insectes que produeixen l’adob. Ara bé, si només hi posem restes orgàniques fresques l’adob queda xop, es podreix i no és bo. Per això, hem de posar la meitat de restes d’aliments frescos (pell de plàtan, pela de taronja, fulles d’enciam…) i l’altra meitat de secs (tovallons de paper, fulles seques, marro de cafè…). Les restes orgàniques seques fan que quedin espais oberts, on hi pot entrar l’oxigen.
El procés d’elaboració de l’adob l’inicien els fongs i els bacteris. Ells estoven les restes orgàniques per a que vinguin i puguin menjar-ne altres insectes com els cucs, les formigues, els porquets de Sant Antoni (bitxos bola), cent peus, caragols, llimacs, mosques de la fruita, mosques soldat…
La compostadora necessita una temperatura calenta a l’hivern i fresca a l’estiu. Com ho podríem fer això? Plantant un arbre de fulla caduca al costat. A l’hivern li cauen les fulles i la compostadora pot escalfar-se amb el sol i, a l’estiu, l’arbre té fulles que li tapen l’excés d’escalfor.
Amb la Maria vam baixar a la compostadora del Montcau, la nostra, amb el cuc Vermi! Vam veure que a la nostra compostadora hi havia cucs i altres insecte i quilos i quilos d’adob i que està en molt bon estat!
Ens ha agradat molt fer aquest taller!
Autors de l’article: N.A, N.F, A.G, J.L, J.T (en representació de tots els nois i noies de 5è).
[youtube]http://youtu.be/O_yhmzmvHIs [/youtube]