Consciència fonològica

En aquesta pàgina trobem una sèrie de recursos per útils per treballar la consciència fonològica amb alumnes d’educació infantil, cicle inicial i amb alumnes amb necessitats educatives especials.

Aquest treball afavoreix la conscienciació de tots els fonemes que formen una paraula, afavorint l’aprenentatge de la llengua oral (logopèdia) i de la llengua escrita (lecto-escriptura).

– Paraules bessones

Si cliqueu a l’enllaç de continuació veureu diferents recursos per treballar la consciència fonològica a partir de paraules bessones, és a dir, a partir de paraules que es distingeixen per un so, ja sigui vocàlic o consonàntic.

– Llicències d’estudi

– Bibliografia

Tió, J. Jocs de Consciència Fonològica. Col·lecció per a parlar i escriure. Ed. l’Àlber

– Material per treballar la consciència fonològica a partir de fonemes.

El grup de treball de trastorns de llenguatge del CREDA Tarragona, coordinat per les logopedes Pilar Borràs i Montse Giró , han elaborat un material per a l’adquisició de la consciència fonològica organitzat per fonemes.

L’objectiu del material és ensenyar el/la nen/a les habilitats d’analitzar i contrastar paraules sota els criteris de:
-Paraules curtes – paraules llargues.
-Paraules que comencen igual.
-Paraules que acaben igual (rimes).
-Paraules segons la tipologia de síl·laba.
-Paraules segons l’accent.
-Joc vocàlic.

I D’ALTRES…

MATERIALS PER TREBALLAR LA CONSCIÈNCIA FONOLÒGICA : Conjunt de materials per treballar la consciència fonològica, pensats per a ser utilitzats amb alumnes d’Educació Infantil, 1er. cicle d’Educació Primària, alumnes amb trastorn de llenguatge i altres…

11 thoughts on “Consciència fonològica

 1. Cristina

  Moltes gràcies per a haver penjat tot aquest material!!!
  uff! Quina feinada heu tingut!!!

  M’alegra haver-te descobert!!!

  Per cert, hi ha alguns fonemes que no es poden descarregar… els links són buits!

  Una abraçada i moltíssimes gràcies!!!

  CRS

 2. Silvia

  hola!!!
  Moltes gràcies per tota la informació que ens ofereixes. Tinc problemes per visualitzar dos enllaços. Sobretot el de paraules bessones i minteressa força si em poguessis facilitar algun altre enllaç t’ho agrairia molt.
  Sílvia gràcies

 3. spuey Post author

  Hola Sílvia,

  gràcies pel teu comentari. He revisat l’enllaç de paraules bessones, si vols accedir al conjunt d’activitats fes click al títol, és a dir, a paraules bessones.

  Sònia

 4. Anna

  Avui he descobert el teu blog i no saps quins vots d’alegria que he fet!!!
  Tens un bon recull de material i això de “penjar-lo” és tot un detall!!! A l’escola no tenim massa material fet d’aquest tipus i això és una meravella.
  Gràcies MIL!!!
  Anna

 5. eli

  moltes gràcies per tot aquest material, la veritat es que és alentidor que ens oferiu tot això per els que ens queda molta experiència per endavant. gràcies

 6. Jose-Diego

  El material de CREDA Tarragona sembla que no està accesible, és possible?

  Ah, i felicitats per la feina feta!

 7. Emma

  M’agradaria veure el material per treballar la consciència fonològica per fer-me una idea, però no puc. I em passa amb tots els fonemes. És estrany, no? Si podeu verifiqueu aviam què succeeix. Moltes gràcies per compartir els vostres coneixements.

 8. Esther

  Hola companys i companyes: Ha estat tot un descobriment aquest bloc…moltíssimes gràcies per compartir amb tots aquest magnífic treball i els vostres coneiximents. Trobe tot el material enriquidor i de gran ajuda..un b7 des de València

 9. Yolanda Roset

  Hola Sònia i a tots i totes els que compartiu la vocació d’atendre les necessitats educatives especials dels alumnes i que lluiten per l’atenció a la diversitat. Després de veure el teu bloc i tots els recursos tant ben classificats he pensat donar-vos a conèixer un material de consciència fonològica elaborat personalment. Crec que complementa el treball que la Sònia ha presentat en aquest bloc i dóna idees pràctiques per treballar la consciència fonològica a l’aula. Per si us interessa us en deixo l’enllaç:
  http://blocs.xtec.cat/recursosee (cal que entreu a la pàgina “joc fonològic”)
  Si algú hi entra, ja em direu a veure què us sembla!
  Ànims a tothom i fins aviat.
  Yolanda Roset

 10. Pilar Oliva

  Hola Silvia! Avui he descobert el teu blog i no saps quan t’agraeixo el teu altruisme i ajut. Espero algun dia poder compartir més experiències i així enriquir la nostra feina.
  Moltes gràcies!!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *