El Centre d’Estudis Porcins (CEP) s’ubica a Torrelameu. Està concebut com un centre d’investigació i com un observatori del sector porcí català que permeti aportar dades objectives que ajudin a la presa de decisions.
Per donar a conèixer al món educatiu l’existència i les possibilitats pedagògiques d’aquest centre i del seu entorn més proper s’ha creat un grup de treball coordinat pel Centre de Recursos Pedagògics de la Noguera que s’encarrega d’ elaborar les propostes de sortides, tallers i quaderns didàctics. El grup està format per representants del CEP, del departament de Tecnologia de la producció animal d’ETSEA (UdL), del Consell Comarcal de la Noguera i del DARP.
La proposta s’aglutina a l’entorn de la cadena alimentària i s’adreça a tots els nivells educatius des de Cicle Mitjà de primària a l’ Ensenyament Secundari Obligatori. Es tracta des de la transversalitat de totes les àrees del currículum i incideix especialment en el coneixement del medi natural, social i cultural, l’alimentació i el desenvolupament sostenible. Abasta també l’anàlisi de les relacions entre la tecnologia, la producció de béns en un territori i la presa de consciència del caràcter exhaurible dels recursos i de la necessitat d’una producció respectuosa amb el medi ambient.
S’han creat tres espais de producció, elaboració i anàlisi dels aliments emmarcats dins el fil conductor de la cadena alimentària.
1. Torrelameu (agricultura i producció d’aliments)
– El regadiu tradicional: La “Nòria”
– Els arbres fruiters i els conreus d’horta
2. La farinera del Molí del Duc (la farina i el pa)
Molí fariner construït el 1929 que utilitzava la força motriu de l’ aigua de la sèquia de Torrelameu i que conserva tota la maquinària original en perfecte estat.
3. El Centre d’Estudis Porcins
Audiovisual sobre les instal·lacions del CEP, la ramaderia intensiva i l’alimentació.
· Taller 1. El porc i la seva aportació a la cadena alimentària: característiques del porc, maqueta de les parts del porc,…
· Taller 2: Allotjaments porcins: visita a la mini granja, confort i instal.lacions, maquetes de material aïllants,…
· Taller 3. Nutrició porcina: aparell digestiu, matèries primeres, elaboració pinso,…
· Taller 4: Reproducció porcina: aparell reproductor, experiments laboratori…
· Taller 5: Canal, carn, embotits i derivats: productes del porc, taller de tast a cegues…
Com a prova pilot s’han programat 3 visites de centres de la comarca subvencionades pel Consell Comarcal de la Noguera i la Diputació de Lleida adreçades als diferents nivells educatius.
VISITES PROGRAMADES
1. Dilluns 13 de maig. Institut Ermengol IV. Bellcaire d’Urgell. 2n d’ESO.
2.Dimarts 21 de maig ZER el Jonc (Camarasa, Menàrguens, La Ràpita i Vallfogona de Balaguer). Cicle Superior de primària.
3. Dimarts 28 de maig. Escola la Noguera. Balaguer. Cicle Mitjà de primària.