Cada família escriu una acció per a prevenir el malbaratament alimentari en les fitxes que hem repartit des d’educació infantil fins a cicle inicial.
Els alumnes de cicle mitjà i cicle superior escriuran les seves accions en aquest apartat.
La fitxa que tenen les famílies en format paper és la següent:
CADA DIA ÉS UN NOU PAS
octubre 2024 dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg. « juny 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 COMENTARIS RECENTS
- nerea en CANCÓ DEL RECICLATGE
- jose ruiz lopez:) en COMPOSTADOR
- jose ruiz lopez:) en IV SETMANA EUROPEA DE LA PREVENCIÓ DE RESIDUS
- jose ruiz lopez:) en FRUITA A L’ESCOLA
- irma en Per a millorar el món: PETITES ACCIONS!
- irma en SETMANA EUROPEA DE LA PREVENCIÓ DE RESIDUS
- isur en CICLE SUPERIOR
- Ian Luca en II CONCURS DE RECEPTES FETES AMB SOBRALLES
- Carla Vaqué Rodellas en II CONCURS DE RECEPTES FETES AMB SOBRALLES
- Angel en II CONCURS DE RECEPTES FETES AMB SOBRALLES
Aprofitem el suc de bullir verdures per fer sopa
L’acció per a no malbaratar aliments és: Si un dia fas més menjar del compte, si tens animals els hi pots donar, o també guardar-lo en carmanyoles i a dins la nevera, però el que no es pot fer és llençar-ho.
A casa meva, per el malbaratament d’aliments;
-Intentem fer primer el menjar que està apunt de fer-se malbé, i no el que acabem de comprar.
-No comprem més menjar del compte.
Judit Puntí
Si un dia vas a la muntanya o d’excursió i no t’acabes l’entrepà, no el llencis, te’l pots guardar per berenar.
A casa meva, per no malbaratar aliments fem aquestes accions:
– Si fem menjar de sobres, ho guardem pel dia següent o amb carmanyoles ai cap a la nevera.
– Quan fregim alguna cosa, l’oli que sobra el guardem en una ampolla i llavors el llancem en un contenidor especial.
Per no malbaratar aliments a casa meva:
– Quan sobra menjar els guardem amb pots a la nevera. Algun dia de la setmana menjem tots diferents plats que hem guardat i tothom tria quina sobralla li agrada més.
– A vegades una part del menjar que sobra l’hi donem donem al nostre gat o al gos.
– Tota la resta de la matèria orgànica la llençem al compostador per obtenir compost per a l’hort. (De com utilitzo el compostador i com ho faig n’he fet un treball d’ampliació)
Jo a casa meva el pa que ens sobra el guardem per les gallines del meu tiet, també fem croquetes amb el pollastre de bullir el caldo.
Per aprofitar l’oli a casa meva:
– Quan agafem tonyina, l’oli de la llauna el fem servir per amanir les amanides.
– L’oli brut el buidem en una ampolla. Aquest oli es pot fer servir per fer sabó
Per tal de no llençar aliments a casa al que fem és : El menjar que ha sobrat de dinar o sopar el posem amb tapers al congelador.
A casa meva el que fem es procurar no llençar els aliments, i fer servir justs els necesaris per menjar el dia. I si sobre alguna cosa li donem el meu gos.
mirar de cuinar lo just per que no hi hagin sobralles i així no malgastem menjar .
A una botiga cada divendres quan te menjar fet malbé ens el dona i nosaltres el triem.
El bo ens el mengem i el fet malbé li donem a les gallines i als conills.
A casa meva per no malbaratar aliments fem: Si el pa es torna sec, el guardem en una caixa de cartró fins a tenir-ne bastan i després els hi donem al veí per les seves gallines.
ACCIÓ MALBARATAMENT
A casa meva per no malbaratar aliments:
– Quan sobra pa i està sec el guardem per rellarlo i fer paxuga arrabosada.
– Si sobra una mica d’arros ho reparteixo entre el meu gat i el meu gos o el posem amb tapers a la nevera.
A casa meva per no malbaratar els aliments ens el mengem perque al final no tindrem res
Jo, per no malbaratar els aliments a casa meva guardem el que ems ha sobrat d´un dinar o un sopar per poder aprofitar-lo un altre dia.
Jo per no llençar el pa el guardo per les gallines del meu cosí i per no llençar aliments quan sobra del dinar el guardem al congelador el tapem i el deixem per sopar.
A casa quan sobra algu de menja els hi donem els animals
A casa comprem poc i sovint per tal de no malbaratar els aliments .
Per no llençar el menjar que ens sobra per dinar, ens l’acabem a l’hora de sopar, o al guardem a la nevera per l’endema. A vegades també el deixem al jardi per els gats.
Hola sóc en Marçal,
A casa meva quan sobra pa sec el triturem una mica i el deixem a la barana de la terrassa i s’ho mengen els ocells.
Això molt poques vegades, quan les galetes ja no ens les mengem li donem al gos.
Com algun altre company a casa també mirem de gastar primer els aliments que estan apunt de caducar o fer-se malbé.
Joan Ramon:)
20 novembre 2012 a les 19:42
Per no malbaratar aliments a casa sovint fem aquestes accions:
– De la carn del caldo que sobra en fem croquetes.
-Quan arrebossem carn, en l’ou que sobra hi suquem pa sec i el fregim. Ens agrada molt!!!!! Feu la prova.
Núria Rodas Carbonell
24 novembre 2012 a les 8:07
A casa per no malbaratar aliments fem aquestes accions:
-Quan hi ha molts tomàquets madurs a l’hort s’en pot fer melmelada o pots de conserves.
Nil Huertas
24 novembre 2012 a les 19:06
TÍTOL: Donem menjar als animals
NOM: Nil
ACCIÓ: La meva àvia, quan se li asseca el pa els hi dóna a les gallines.
Maria Bragulat
28/11/2012 a les 19:38
A casa meva de la fruita madura en fem compota.
Albert Ginesta Preseguer
22 novembre 2012 a les 16:48
ACCIÓ MALBARATAMENT
1- En el meu cas, que tinc un restaurant, cada dimecres fem matança per fer embotit, i el que sobra ho venem.
2- Nosaltres tenim molt pa i com que ens sobra els hi donem a les gallines que tenim.
3- Les restes de menjar que sobren del restaurant se les enduu un senyor per als seus gossos.
4- Comprar el just cada setmana.
5- Fer canalons i croquetes amb sobralles.
ARNAU ORTEGA RATERA
23 novembre 2012 a les 19:12
Jo menjo patates amb suc, i el suc que em sobra el poso al peix el dia següent.
A casa meva el pollastre que sobra en fem croquetes o agafem un taper i el fiquem el congelador.
José Ruiz Lopez
29/11/2012 a les 19:00
El menjar que sobra del dinar el guardem en un recipient de plàstic a la nevera i a l´hora de sopar ens el mengem o bé el donem a la gossa.
– A casa meva amb el pollastre del caldo aquell dia o l’endema en fem croquetes.
– Fem una llista perquè aixi no comprem les coses que no necessitem.
– També amb l’arrebosat que ens sobra del pit de pollastre o el peix en fem una truita.
– Els ossos que no hem escurat bé els donem als gats.
– De les fruites que comencen a madurar-se massa en fem macedonia.
I axi no malbaretem aliments.
Txell.
Una bona acció per no malgastar els aliments és a l’hora d’anar a comprar. És recomable fer-se una llista on hi posi tot allò que és necessari comprar i evitar de comprar tot allò que no hi ha a la llista, així no compres aliments que no necessites. Fas una compra correcte i suficient.
Una altra bona acció és comprar els iogurts o els làctics que es caduquin al cap de pocs dies així no cal llençar-los.
Una última acció per no malgastar els aliments podria ser que les sobralles que ens queden dels àpats, els podriem aprofitar per acompanyar altres plats o per fer-ne noves receptes.
A casa meva per no malbaratar el menjar que ens sobra els hi donem als gossos i el pa quan està sec el partim a trossos molt petits i en una safata del tall el posem a fora el jardí perque s’ho mengin els ocells.
JO A CASA MEVA PER NO MALBARATAR ALIMENTS FAIG:
1.Comprem el menjar necessari per que no caduqui.
2.tot el que ens posen a taula ens ho mengem.
3.si sobra algo ho donem a le galines,el lloro i els gats.
4.Si ve algu i no ho sabem i no tenim menjar necessari anem a sopr a un restaurant i el que hem deixat del sopar el guardem amb un taper que tenim que calenta el menjar.
A casa meva no malbaratem aliments per 3 raons_____________
la 1ª és que mengem molt i comprem just el menjar que necessitem.
la 2ª és que si sobra algun tros de carn, peix o una mica de carn els hi donem als gats.
i la 3ª més que si el pa o les galetes s’assequen els hi donem a les gallines.
🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 B:
nuria figueras marquez
6è de primaria
escola segimon comas
sant quirze de besora
el bisaura
osona
barcelona
catalunya
espanya unió europea
europa
mon
Comprem amb seny:
– Quan fem la llista de la compra mirem el que ens queda a la nevera i als armaris de la cuina per no tornar a comprar coses que ja tenim i intentarem planificar els menús de tota la setmana.
– Un cop estem al supermercat, mirarem i comprovarem totes les coses que anem agafant per la seva data de acducitat. Deixarem pel final els congelats i altres productes que surten de les neveres refrigerades.
Conservació dels aliments:
– Ens fixarem com s’han de conservar els productes segons les seves indicacions.
– Els consumirem segons la data de caducitat.
– Les fruites que s’han fet malbé les separaré de la bona per a que no la contamini.
– Netejarem la nevera 2 cops al mes per evitar que es reproduexin els bacteris.
Cuinem:
– Ens fixarem quantes persones som les que menjarem i cuinarem pels que siguem i així no ens sobraran aliments.
Cuinar les sobralles:
Segons les restes que tinguem podem fer: amanides, croquetes, coques de verdures,…
A casa meva per a no malbaratar el menjar si comprem tomàquets, enciams, patates o coses així si se’ns fan malbé o se’ns podreixen els hi donem a les tortugues.