La primavera ja és aquí!

La primavera ja és aquí! Els dies cada vegada són més llargs i assolellats, però encara falta que arribi “el dia” en que surts al carrer i tot sembla nou i lluminós. L’aire és més càlid i notes com la sang corre amb més força. Aleshores és quan penso que, per fi!, ja ha arribat de veritat la primavera. El primer senyal del bon temps és la florida dels ametllers. Encara fa fred però alguns arbres ja donen senyals de recuperar l’activitat. Veure ametllers florits ens recorda que l’hivern no durarà sempre. Després vindran els cirerers, la prunera, el presseguer i la resta d’arbres fruiters.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/KzwnY8ejk2w" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Escoltem “La primavera” de Vivaldi.

Fem un vídeo com aquest

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/Z19CjkF9xD0" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

El meu lloc al món

L’activitat plàstica és un mitjà d’expressió que ens permet desenvolupar les capacitats, les habilitats, la creativitat i la sensibilitat, entre altres. Aquesta proposta d’activitat planteja una manera de treball especial amb el dibuix, el color i la integració de la música. Podreu dibuixar i pintar paisatges, objectes, persones, formes concretes, combinacions lliures i/o geomètriques que ens ajudaran a augmentar la creativitat.

La jove promesa que canta aquesta cançó es diu Cristina Caparrós i la cançó: “El meu lloc al món”

[kml_flashembed movie="https://www.youtube.com/v/NvtYggm9Hb8" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Fem aquesta Cacera del Tresor sobre la cançó i El Prat del Llobregat.

https://sites.google.com/site/cacerapintemlamusicaelprat/home

delta-del-llobregat

El Delta del Llobregat


Cacera sobre el terratrèmol

Fem una Cacera del Tresor sobre els terratrèmols

bp31

Contestem preguntes com:
Per què es produeixen els terratrèmols?Com es determina l’epicentre d’un terratrèmol? Què s’ha de fer en cas de produir-se un terratrèmol?…


https://sites.google.com/site/terratremol1/home

terratremol

Voleu veure com preparen un simulacre de terratrèmol a Japó?

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/nzF0kUJ4nYw" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Què podem fer nosaltres?

Escriure missatges d’ànim com: amb l’ajut de tothom us en sortireu.

Nosaltres estem amb vosaltres. Sentim el vostre patiment perquè vivim a prop del mar.

Enviar productes que necessitin.

No perdre l’esperança que aviat s’arreglarà tot.

M’agradaria estar amb vosaltres, però estic molt lluny.

No us apropeu a la central nuclear de Fukushima.

Feu llistes de coses que necessiteu que us les portarem…

Per què no ploren els japonesos?

Cacera del Tresor

https://sites.google.com/site/terratremol11/

no-ploren

Durant els últims dies hem vist moltes imatges dels danys causats pel terratrèmol i el posterior tsunami al Japó: edificis, vaixells, cotxes, foc, inundacions, carreteres… No obstant això, no hem vist plorar, no hem vist morts, ni sofriment. Però, és que els japonesos no ploren?

Els japonesos contenen només les seves emocions negatives per una raó: el respecte, no ofendre a qui els envolten. Les nostres emocions, el nostre dolor pot importunar o augmentar el dolor de l’altre i la cultura japonesa es basa en el respecte al proïsme i en el bon funcionament del grup.


En la mitologia japonesa, tots els comportaments que resulten en relacions positives amb els altres són premiats mentre que les accions individualistes o antisocials són condemnades. Exterioritzar el sofriment implica carregar d’energia negativa als que ens volen o simplement ens envolten. Per això no veiem imatges de morts ni de patiment. Per això, des de la nostra cultura llatina observem sorpresos el que no entenem, la contenció a l’hora d’expressar sentiments negatius com la tristesa i el dolor. Però actualment, això està canviant una mica en les joves generacions de japonesos que aprenen a plorar també per fora.

Què en penseu?

plora-japo

Terratrèmol i tsunami a Japó

El terratrèmol de Sendai de 2011 va ser un sisme que va tenir lloc el divendres 11 de març de 2011 i que va assolir una magnitud de 8,9 a l’escala de Richter. L’epicentre del terratrèmol es va localitzar sota mar, davant les costes de l’illa de Honshu, a 130 kilòmetres a l’est de Sendai, a la prefectura de Miyagi, al Japó. El terratrèmol va durar uns 2 minuts.

Després del sisme es va generar una alerta de tsunami per a la costa pacífica del Japó i altres països, inclosos Nova Zelanda, Austràlia, Rússia, Guam, Filipines, Indonèsia, , Hawaii, , Estats Units, Taiwan, Amèrica Central, Mèxic i en Sud-amèrica, Colòmbia, Perú, Equador i Xile. L’alerta de tsunami emesa per Japó va ser la més greu en la seva escala local d’alerta, el que implica que s’esperava una onada de 10 metres d’altura. Una onada de 0,5 metres va colpejar la costa nord del Japó. L’agència de notícies Kyodo ha informat que un tsunami de 4 m d’alçada havia colpejat la Prefectura d’Iwate al Japó. Es va observar un tsunami de 10 metres d’altura a l’aeroport de Sendai, a la Prefectura de Miyagi, que va quedar inundat, amb onades que van escombrar cotxes i edificis a mesura que s’endinsaven en terra. Viquipèdia.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/GJAtwPW6Ivo" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

CARNAVAL 2011 A SANT COSME

El carnaval anomenat també temps de carnestoltes, carnestoltes o darrers dies, es troba el seu origen en antigues festes paganes d’hivern, de celebracions gregues o de festes romanes. Podria ser que el mot carnaval tingués el seu origen en les paraules llatines “carru navalis”, fent referència al mite d’Isis i Osiris. Actualment el Carnaval s’ha convertit en una festa popular de caràcter lúdic. On tota aquesta llibertat extrema prèvia al temps de quaresma agafa forma en un sol individu, en carnestoltes, que és el Rei del Carnaval.

Algunes dites sobre el Carnaval. A Carnestoltes, bones voltes.  Al Carnaval, tot s’hi val. Alegria, carnestoltes, que demà és cendra. Amor de Carnaval, és el que més val. Carnaval gelat, espiga granada. Carnaval se’n va, sembra ton all Carnestoltes fredes de poca virtut, sempre n’hi ha que ballen amb el ventre buit. De Nadal a Carnaval, set setmanes per igual

Poesia sobre Carnestoltes (Joana Raspall)

Ha arribat el Carnestoltes
i el febrer s’ha disfressat.
S’ha posat una carota
de marçot esvalotat;
s’ha guarnit amb vel de pluja,
-com si fos el maig mateix-
i amb una faldilla llarga
feta de tarda que creix.

Malgrat la seva disfressa,
no podrà enganyar la gent
si no s’afegeix dos dies.

Ai, febrer, que ets innocent!

La Quaresma Dins el calendari litúrgic cristià la Quaresma és el període de quaranta dies que precedeix la Pasqua. Comença el Dimecres de Cendra, dia que també marca la fi del Carnaval.

A les nostres terres, la imatge tradicional de la Quaresma és una vella de faldilles amples i llargues, que just deixa veure una petita part de les cames, set per comptes de dues (una per cada setmana del període quaresmal). Feta de paper i penjada a les cases en lloc visible, la Vella Quaresma feia la funció de calendari.

La Vella Quaresma porta en una mà un bacallà, antigament menjar de gent més aviat pobra. El bacallà (ara una menja ben cara) és el símbol principal de la cuina de Quaresma, també els bunyols, de moltes menes, de formes més o menys arrodonida: tenen molta anomenada els de l’Empordà, on, dels bunyols, en diuen ‘brunyols’.

Mireu aquest muntatge fotogràfic!!!

http://photopeach.com/album/hjd1ld

foto0236


Fem titelles i expliquem un conte amb valors

A la classe de 2n d’ESO hem fet titelles per poder explicar el conte amb valors “Bellesa i dolor” Aquest conte ens parla de dos grans amics pintors: Matisse i Renoir. Aquest tenia artrosis als dits que el costava molt pintar els seus quadres i li feia molt mal. Un dia li va dir que el dolor passa i la bellesa perdurarà sempre.

foto0062

http://photopeach.com/album/oc86jo

Fem titelles

Podeu veure el vídeo si cliceu a sobre l’enllaç!

Aquest és el mural que hem fet sobre el conte amb valors: “Bellesa i dolor”

dscn92791

La Marató de TV3

2

A l’aula de 2n ESO hem treballat sobre “La Marató de TV3” que enguany va tractar sobre les lesiones medul·lars i cerebrals adquirides. Aquesta “Marató”, a més de recaptar diners per aportar a la investigació científica, es fa una sensibilització sobre aquestes malalties a la societat, com viuen les persones que les pateixen i com les superen.

Aquestes lesions són les que es produeixen a partir d’un accident, on la vida de les persones que la pateixen canvia en qüestió de segons.

Les lesions medul·lars adquirides es produeixen quan la comunicació entre la medul·la espinal i el cervell es trenca, d’aquí sorgeix la paràlisi de la mobilitat voluntària i absència de sensibilitat per sota de la zona afectada. Les lesions cerebrals adquirides es produeixen quan algunes àrees del cervell responsables d’alguna acció o sensació són afectades. Qualsevol dany cerebral pot afectar aquestes funcions.

Hem visionat els següents vídeos sobre el tema que ens ofereix la TV3

http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/3164270

http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/3250030

I aquesta cançó:

http://www.youtube.com/watch?v=L3LuTZ1epNY

Hem fet una adaptació de la fitxa que ens ha proposat l’AO de l’IES S.Pere i S. Pau de Tarragona, que es troba al projecte Espurn@

Fitxa: Lesions medul·lars i cerebrals adquirides.

Cançó: Ara és Nadal

Voleu cantar aquest Karaoke?

Ara és Nadal

Ara comença un dia més,
el món s’aixeca i badalla
el Sol que mandrosament
il·lumina la vida un cop més.
La neu ja pinta cada carrer
i el vent gelat fa enrogir
les cares de tota la gent:
no tens cap pressa i els vas somrient.
Deixa’t sorprendre a un nou demà,
pensa que ara és el moment d’estar
amb tot el que ahir vas deixar oblidat.
Ara és Nadal i al teu costat
el temps camina sense pressa,
i a cada instant ja pots cantar:
que ara ja és Nadal, que és el teu Nadal.
Treu-te les boires que durant l’any
et van encorsetant
i no et deixen veure el dia clar.
Ara és hora de tornar a començar.
Deix’t sorprendre a un nou demà,
pensa que ara és el moment d’estar
amb tot el que ahir vas deixar oblidat.
Ara és Nadal i al teu costat
el temps camina sense pressa,
i a cada instant ja pots cantar:
que ara ja és Nadal, que és el teu Nadal.
Ara és Nadal i al teu costat
el temps camina sense pressa,
i a cada instant ja pots cantar:que ara ja és Nadal
que ara ja és Nadal, que és el teu Nadal.
Ara ja és Nadal, ara ja és Nadal (…)