ESCULTURES

1. Girafa coqueta 2. Toro meditant 3. Els tres dragons 4. Mamut 5. Homenatge a Walt Disney

1. Girafa coqueta
2. Toro meditant
3. Els tres dragons
4. Mamut
5. Homenatge a Walt Disney

1. GIRAFA COQUETA (1972)

Emplaçament: Rambla de Catalunya amb Diagonal.

Autor: Josep Granyer (1899 – 1983) Escultor d’estil figuratiu que barreja realitat i ficció.

Material: bronze.

Dimensions: 3,07 m x 2,73 m x 0,90 m (total)1,37 m x 2,16 m x 0,90 m (figura)1,70 m x 2,73 m x 0,88 m (base).

Pes: 280 kg.

 

 

2. EL PENSADOR (1972)

Emplaçament: Rambla de Catalunya amb Gran Via de les Corts Catalanes.

Autor: Josep Granyer (1899 – 1983) Escultor d’estil figuratiu que barreja realitat i ficció.

Material: bronze.

Dimensions: 2,42 m x 0,62 m x 0,76 m (total)1,05 m x 0,48 m x 0,63 m (figura)1,37 m x 0,62 m x 0,76 m (base).

Pes: 160 kg.

 

L’any 1972 s’emplacen a la Rambla de Catalunya dues escultures ampliades del bestiari de Josep Granyer. Dos anys abans, L’Associació d’Amics de la rambla de Catalunya, formada bàsicament pels comerciants establerts en la citada via, proposava a l’ajuntament de Barcelona un projecte de “zoo” artístic finançat per l’entitat. El formarien deu escultures de Josep Granyer que se situarien a cada cruïlla de cases de la rambla Catalunya, de la Gran Via a la Diagonal. La intenció era evitar el perill de convertir la rambla en una via de circulació de vehicles i alhora “contribuirían a su mayor ornato y prestigio” . Finalment, de la idea originària només s’aconsegueixen instal·lar les obres de bronze de 160 i 280 kg respectivament d’El pensador i la Coqueta. El 17 de març l’alcalde de Barcelona inaugura les dues primeres, i últimes, escultures que havien de formar part del zoo immòbil de la rambla Catalunya.

El Vedell i La Coqueta podem afirmar que tot i les polèmiques suscitades les obres gaudeixen de popularitat i són un referent de la ciutat de Barcelona.

Em ambdós, les actituds humanes són transferides a figures d’animals, en una proposta en què l’escultor no sols ironitza sobre la condició humana, sinó sobre algunes obres mestres del seu ofici: mentre que a la primera la girafa que adopta la postura distesa és una paràfrasi de la Paulina Borghese de Canova, el brau assegut en actitud reflexiva de la segona remet, evidentment, al Pensador de Rodin.

 

3. ELS TRES DRAGONS (1989)

Emplaçament: Museu de Ciències Naturals, al Parc de la Ciutadella.

Horari de visita: des de les 10h fins al capvespre.

Autor: Cristian Cirici, arquitecte guardonat el 1979 amb el Premio Nacional de Restauración i el Premi FAD de Restauració.

Material: planxa d’acer.

En remodelar el Museu de Zoologia, situat a l’edifici de Ll. Domènech i Montaner conegut popularment com el “Castell dels Tres Dragons” (construït per a l’Exposició Universal de 1888, Cirici es va inspirar en aquests animals per fer la barana que protegeix l’estany de l’entrada.

Si passeu la mà per aquesta barana de formes sinuoses notareu l’efecte de les ondulacions de la silueta d’aquests animals: les crestes del llom i els cargolats de la llengua i de la cua.

Observeu les imatges dels dragons reflectides simètricament en les aigües de l’estany de tonalitats terroses.

 

4. MAMUT (1907, restaurat 1998)

Emplaçament: Parc de la Ciutadella.

Horari de visita: des de les 10h fins al capvespre.

Autor: escultor Miquel Dalmau.

Materials: formigó armat pintat.

Dimensions: (h x a x b) en metres: 5,60 x 7,50 x 2,30 (mamut) 1,02 x 0,50 x 0,50 (monòlit).

Inauguracions: 12 de desembre de 1907 i 25 d’abril de 1999.

Col·lecció: Ajuntament de Barcelona.

La Junta de Ciències Naturals va impulsar la reconstrucció en pedra dels grans animals del passat, amb vista a complementar les col·leccions científiques del Parc de la Ciutadella. Així va ser com, d’acord amb una idea de mossèn Norbert Font i Sagué, el canonge Jaume Almera i Artur Bofill, membres de la Junta, es va reproduir un mamut que corresponia a les dimensions que tenien aquests animals. Sembla que va ser una reproducció d’un fòssil que s’havia descobert feia poc a Sibèria, el 1901, a la vora del riu Beresowka, als Urals. Font i Sagué va dirigir personalment el modelatge fet per Miquel Dalmau i el mamut va ser instal·lat prop de la cascada del Parc de la Ciutadella el desembre del 1907. S’hi pensava col·locar una sèrie de 12 animals prehistòrics, entre els quals hi hauria un dinoteri i un mastodont reproduïts en pedra a la seva escala natural. Només se’n va arribar a fer un, el mamut, que encara trobem al costat del llac, primera escultura de ciment armat feta a Barcelona. El mamut va ser envoltat d’una reixa, i una placa n’explicava les característiques. Ha estat restaurat com a mínim dues vegades, el 1981 i el 1998.

Jaume Fabre, Josep M. Huertas

5. EL PEIX D’OR (1992)

Emplaçament:  Passeig Marítim de la Barceloneta- Port Olímpic, al costat de les torres Arts i Mapfre.

Autor:  Frank Gehry

Material:  Acer inoxidable

Dimensions:  56 metres de llargària i 35 d’alçada

 

S’ha convertit en un dels símbols de la Barcelona postolímpica. El gran peix daurat sembla surar damunt la mar Mediterrània. El sol es reflexa sobre les escames daurades d’aquesta escultura en forma de peix que domina la façana marítima del port olímpic i les platges de Barcelona.

Era l’any 1992 quan la flamant Barcelona olímpica transformava la seva façana marítima. Naixia llavors el nou port olímpic, protagonitzat per les dues torres. D’una banda, la torre Mapfre. De l’altra, l’Hotel Arts. Va ser al peu d’aquest edifici, mirant el mar, on Frank Gehry hi va instal•lar una escultura amb forma de peix. Amb 56 metres de llargària i 35 d’alçada, l’animal sembla voler llançar-se al blau mar mediterrani sobre el qual s’enfila.

L’escultura neix d’un gran entramat daurat de fines línies d’acer inoxidable sustentades sobre una estructura metàl•lica. Una forma suau i subtil marcada per la intensitat del seu color daurat. És fruit del joc dels rajos solars sobre aquesta pell, que, segons la intensitat de llum, es converteix en escama i accentua la forma orgànica d’aquesta gran peça. Visible des de la platja de la Barceloneta i el Port Olímpic, el Peix és ja una icona consolidada de la ciutat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

 
Go to Top