APADRINAMENT MEDES 09-10

APADRINAMENT MEDES 09-10
Contingut
Durant aquest curs l’Escola Portitxol de l’Estartit inicia el Projecte d’Apadrinament de les Illes Medes per tal de vincular l’escola amb aquest patrimoni natural.

Tot l’alumnat realitzarà un acurat estudi de l’àrea protegida de les Illes Medes des de diferents àmbits: social, cultural i natural amb l’objectiu d’assolir un bon coneixement de l’entorn i apropar-los a la història i característiques concretes del poble on viuen, educant-los en el respecte i la responsabilitat de tenir-ne cura.

medes_grup_modificada2

INTRODUCCIÓ AL PROJECTE

El dimecres 30 de setembre van venir a l’escola l’Àlex Lorente, que és el responsable de l’Àrea Protegida de les illes Medes i en Toni Roviras, el director del Museu de la Mediterrània. Ens van fer una xerrada introductòria al que representarà aquest projecte que estem portant a terme d’APADRINAMENT de les illes Medes. Ens van portar una presentació en Power Point i ens van fer molt conscients de la importància que aquest projecte té i tindrà de cares al coneixement, la cura i la preservació d’aquest entorn natural tan privilegiat.

toni_explicant alex_explicant1
TONI ROVIRAS ALEX LORENTE

toni_amb_alumnes alumnes_1a_xerrada1

ACTIVITATS FETES FINS ARA

EL PIRATA JOAN 18 setembre’09 Ens visita el pirata de l’Estartit amb la Sabina Plaja del Consell Municipal i ens fan una explicació ben detallada del pas dels pirates per l’Estartit.

pirata_amb_6e sabina2

MARC BOSCH- Cens dels gavians de les Illes Medes 9 d’octubre’09

Varem aprofitar la celebració del dia mundial dels ocells i vam convidar a en Marc Bosch a l’escola. En Marc fa molts anys que estudia la colònia de gavians a les Medes. Ens va fer una magnífica explicació del seu treball i ens va passar una presentació en power point.

Actualment hi ha aproximadament 7291 parelles de gavians a les illes Medes, això representa un 80% de la població reproductora de tot Girona.

marc-bosch4

Al fons a l'esquerra hi ha en Marc Bosch, i a la dreta en Quim i en Carles, els ornitòlegs.

pollets2 gavians2
POLLETS DE GAVIANS GAVIANS ARGENTATS
TONI ROVIRAS – Xerrada sobre la presència humana a les Illes Medes – 15 octubre’09
En Toni Roviras és el director del Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí. El dia que va venir a l’escola ens va fer unes explicacions interessantíssimes sobre la història de les illes. Ens va explicar coses des dels temps prehistòrics fins a l’actualitat. Bàsicament els habitants de les Medes han estat militars i farers, i de tant en tant hi han passat pirates. La gent que hi ha viscut ha deixat la seva emprenta en diferents edificacions de les quals actualment només hi queden les ruïnes.
toni-explicant1 toni-amb-llibre
En Toni parlant de l’edat mitjana i moderna. Llegint-nos un llibre d’història.
empremtes toni-amb-nens
Aquesta peça es va trobar a la Meda Gran i conserva les empremtes de l’esclau que la va fer. Vam aprendre molt amb en Toni.
1ªPUJADA A LA MEDA GRAN – Joc de la presència humana a les Medes – 6 novembre’09
Acompanyats d’en Toni Roviras, la Carme Rotllan i els mestres vam anar a pujar a la Meda Gran.
Vam fer un joc, com una gimcama, que ens va ajudar a reconéixer les diferents restes de les edificacions que hi ha a l’illa. En Toni ens anava fent les explicacions a cada lloc i vam fer moltes fotos i vídeo.

pujadameda_toni mirador
En Toni ens va donar les instruccions. El mirador.
far1 toni2
El far. En Toni explicant.
cisterna2 portitxol
Les antigues cisternes. La platgeta que es veu al fons és

el “Portitxol”,d’aquí ve el nom de la

nostra escola.

Josep Pascual, meteoròleg de l’Estartit – 11 novembre’09
El senyor Josep Pascual fa molts anys que recull totes les dades del temps a l’Estartit i les envia a TV3. Ens va fer una detallada explicació del seu treball i també de com afecta el clima a les illes Medes. També ens va ensenyar l’estació meteorològica del passeig marítim i tots els aparells que hi ha.
estacio xerrada-pascual
L’estació meteorològica del passeig marítim. En Josep Pascual explicant.
temporal neu
Temporal de llevant. Neu a les Medes.
esllavissada1 esllavissada2
Observeu la punta inferior dreta de l’illa… Degut al temporal del desembre de 2008 aquesta punta de l’illa va desaparèixer. Ara és al fons del mar!
Genís Dalmau – el valor turístic de les illes Medes – 21 gener ’10
El senyor Genís Dalmau és el regidor de turisme de Torroella i l’Estartit. A més és propietari de l’hotel Illes i de l’empresa Medaqua. Molt amablement ens va contestar les 86 preguntes que li havíem preparat. Ens va fer entendre que gràcies a que hi tenim les illes Medes venen molts turistes a l’Estartit.
explicant genis_nens
En Genís Dalmau explicant. Tots junts amb en Genís.
Carme Rotllan – Ecologia terrestre – 3 febrer 2010
La Carme Rotllan és biòloga i treballa a Medaqua. Té un gran coneixement de les illes Medes per què sovint hi fa de guia a grups de turistes. Ens va portar una presentació de diapositives maquíssima i ens va explicar quins éssers vius poblen les illes en la seva part emergida.

Preparant la propera pujada a la Meda Gran

Preparant la propera pujada a la Meda Gran

La Carme explicant

La Carme explicant

Vam estudiar fauna i flora

Vam estudiar fauna i flora

Acabada la xerrada, ja tenim ganes d'anar a veure si trobem tots aquests animals i plantes a les Medes!

Acabada la xerrada, ja tenim ganes d'anar a veure si trobem tots aquests animals i plantes a les Medes!

Sortida a les Medes amb la Carme Rotllan – 5 febrer 2010
Divendres 5 de febrer teníem previst anar a les Medes per veure si podíem observar in situ totes les espècies de les que ens havia parlat la Carme i aprofundir en el coneixement dels noms dels diferents llocs i indrets de les illes. Però com que feia una mica de mala mar no vam poder desembarcar a la Meda gran. Vam quedar que hi tornaríem un altre dia.

Anant cap a les Medes

Anant cap a les Medes

Corb marí

Corb marí

Tascó gran i Carall Bernat

Tascó gran i Carall Bernat

Tornant a port

Tornant a port

5 thoughts on “APADRINAMENT MEDES 09-10

 1. Núria Aguiló

  Una molt bona feina, fantàstic. Espero que aquest projecte perduri en el temps i sigui l’eix transversal del Portitxol , així els més petits també se’n podran beneficiar quan arribin a Cicle Superior. És molt interessant que donin importància a allò que tenen tan proper i que es facin seu el poble on viuen.

  Felicitats!!!

 2. Juliette Sampelayo

  M’agrada molt aquesta iniciativa, i seria bo que tingues mes difusió. Per exemple, podríau donar-ho a coneixer als mitjans de comunicació: premsa, ràdio i televisió. A veure si la gent es sensibilitza i respecta mes la natura.
  Una abraçada, i endevant.!!!

 3. b7003860 Post author

  Moltes gràcies, Juliet!
  Tan de bó aquesta experiència servís per remoure consciències.
  Un petó cap a Palau!

 4. b7003860 Post author

  Sense la vostra col·laboració no seria el mateix. Gràcies, Genís!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *