Logotip del Departament d'Astronomia i Meteorologia de la UBLogotip de la Universitat de Barcelona

Logotip de Serviastro

Informació de l’eclipsi

L'Eclipse en Directe!!!

L’ECLIPSE EN DIRECTE!!!

La nit del dia 20 al 21 de febrer de 2008 es produirà un eclipsi total de Lluna que serà visible des de la totalitat de la Península Ibèrica, Balears i Canàries. També podrà observar-se completament des del nord i oest d’Europa, l’oest de l’Àfrica, Amèrica del Sud, i la part oriental de l’Amèrica del Nord i central. Es podran veure algunes fases de l’eclipsi des de la resta de zones del continent americà i el Pacífic, on la Lluna sortirà quan l’esdeveniment ja haurà començat. Tot el contrari passarà a l’est d’Europa i d’Àfrica, l’Orient Mitjà i l’oest d’Àsia on la posta de la Lluna tindrà lloc mentre s’estigui produint l’eclipsi: quant més a l’est estigui situat un observador, tant menys temps podrà observar-lo. Finalment, a l’Àsia oriental, Austràlia i voltants l’eclipsi no serà visible.

L’eclipsi s’iniciarà a les 00:35 TU , amb l’entrada de la Lluna en la penombra de la Terra. El primer contacte amb l’ombra tindrà lloc a les 01:43 TU i la totalitat començarà a les 03:01 TU , allargant-se durant 51 minuts. A les 03:52 TU finalitzarà la fase de totalitat, i a les 05:09 TU s’acabarà l’eclipsi parcial. Quant a la segona fase penombral, s’estendrà fins a les 06:17 TU . Recordi’s que cal afegir una hora al Temps Universal per tal de trobar l’hora civil peninsular. D’aquesta manera, l’eclipsi acabarà a Espanya poc abans de la sortida del Sol.

FASES DE L’ECLIPSE

Instant Hora TU Inici de la fase penombral (P1) 00:34:59 Inici de la fase de parcialitat (U1) 01:42:59 Inici de la fase de totalitat (U2) 03:00:34
Màxim (centre) de l’eclipsi 03:26:05 Final de la fase de totalitat (U3) 03:51:32 Final de la fase de parcialitat (U4) 05:09:07 Final de la fase penombral (P4) 06:17:16

Aquest eclipsi és el nombre 26 de la sèrie Saros 133 , que consta de 71 esdeveniments, i es produeix amb la Lluna en el node descendent de la seva òrbita entorn de la Terra, en aquest cas a mig camí entre l’apogeu i el perigeu.A més a més, aquest eclipsi de Lluna coincideix gairebé en el temps amb l’oposició del planeta Saturn, que tindrà lloc el proper dia 24 de febrer, de manera que el planeta dels anells es trobarà força proper a la Lluna la matinada del 21 de febrer, brillant gairebé com no ho tornarà a fer en tot l’any i embellint encara més l’espectacle.

Fitxa tècnica de l'eclipsi del 21/02/08

Fitxa tècnica de l’eclipsi del 21/02/08, procedent de la NASA Eclipse Home Page

 

 

Logotip de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya Escut del Ministeri d'Educació i Ciència

 

©Víctor Gómez Jiménez i Salvador Ribas Rubio
Departament d’Astronomia i Meteorologia
Universitat de Barcelona
Contacte: serviastro@am.ub.es

Font: Serviastro. Departament Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona, i Col·laboradors/es.Mercès!!.Gràcies!!.Mercie!! Thank’s!!

SIMULACIÓ ALINEAMENT SOL-TERRA-LLUNA

ECLIPSE DE LLUNA

Fantàstica recreació visual que mostra l’alineament dels tres actors de l’Eclipse Llunar : Sol.Terra i Lluna. On s’il·lustra també la cronologia de l’eclipse i les zones del planeta que es veuran afectades i els canvis de tonalitat de la superfície de la Lluna, durant les diferents etapes.

Eclipse de Lluna

Cortesia de : ©Gabriel Pérez (SMM – IAC) i L’Institut d’Astrofísica de Canàries.

Vídeo Eclipse de Lluna del 3 de Març de 2007.-

Cortesia de: Asociación de Astrónomos Aficionados de la UCM
(ASAAF)

ASTRONOMIA.-LA HISTÒRIA DE L’UNIVERS

Impressionant presentació en Flash, sobre Astronomia General :

El Cel.Que veiem al cel? .Què podem veure al cel?.Com interpretem el que veiem al cel?.Com creiem què és l’Univers a partim del que veiem i interpretem?

[kml_flashembed movie=”http://www.am.ub.es/LliureEleccio/14-07AHU_Info_SWFlash.swf” width=”900″ height=”900″/]

Flash informatiu ,anunciant Assignatura Lliure elecció.

Cortesia de: Departament d’Astronomia i Metereologia de la Universitat de Barcelona

Per a tenir clars els diferents termes de l’Astronomia , res millor que un DICCIONARI:

Diccionari d'Astronomia

Cortesia de: http://www.ub.es/slc/edic/astronomia/entrada.html © Josep M. Solanes © Serveis Lingüístics. Servei de Llengua Catalana.-Moltes Gràcies!!!!