L’abellerol

Nom científic: Merops apiaster.
Família: Alcedínids.

L’abellerol és un ocell molt vistós que fa uns 28 cm de llarg. Té el cap de color marronós amb un ratlla negra al voltant de l’ull, el coll groc, el pit blau-verdós, les ales marronoses i verdes.

El bec és llarg i negre. Les potes són grisoses.
El seu cant és una mena de pruik que repeteix mentre vola.
És insectívor. Caça abelles, vespes, libèl·lules i petits escarabats en ple vol.
Excava el niu d’1-2 m de profunditat en talussos de terres sedimentàries.

El mascle festeja la femella i li porta insectes.
Cap al maig la femella pon 4-7 ous de color blanc brillant i els incuba durant 3 setmanes. Els pollets triguen al voltant d’un mes a començar a volar.

Viu en zones de secà, en marges de rius i en boscos esclarissats on pugui excavar el niu. Viu en colònies de molts individus.
Acostuma a parar-se en els fils de la llum o del telèfon.

Vola en grups que planegen incansablement a la captura de les seves preses.
És un ocell migrador; a finals d’estiu marxa cap a l’Àfrica i torna a finals de març.

Escolteu el cant i veieu més fotos de l’abellerol.

Més informació: Servidor d’Informació Ornitològica de Catalunya (SIOC).

Quant a Ferran

Mestre jubilat, aprenent de naturalista i col·laborador de Biodiversidad Virtual i del CBMS (Catalan Butterfly Monitoring Scheme) a l’itinerari d’Alòs de Balaguer.
Aquest article ha estat publicat en abellerol, alcedínids, Merops apiaster. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *