El Tiller solidari

Per  començar les jornades, una noticia de “El Periódico”.

EL DESENVOLUPAMENT HUMÀ

Un món cada vegada més desigual

La renda de les 500 persones més riques del món és superior a les dels 417 milions de persones més pobres sumades. Aquesta comparativa demostra que l'esquerda entre rics i pobres se segueix eixamplant, i no només entre uns estats i altres: les desigualtats econòmiques s'incrementen cada vegada més dins de cada país. Als EUA, per exemple, mentre que el 20% de la població està en el nivell més alt pel que fa a riquesa, la c Foto:  EFE / ANDY RAIN
La renda de les 500 persones més riques del món és superior a les dels 417 milions de persones més pobres sumades. Aquesta comparativa demostra que l’esquerda entre rics i pobres se segueix eixamplant, i no només entre uns estats i altres: les desigualtats econòmiques s’incrementen cada vegada més dins de cada país. Als EUA, per exemple, mentre que el 20% de la població està en el nivell més alt pel que fa a riquesa, la c Foto: EFE / ANDY RAIN
EL PERIÓDICO
BARCELONA

ECONOMIA
500 rics guanyen tant com 417 milions

La renda de les 500 persones més riques del món és superior a les dels 417 milions de persones més pobres sumades. Aquesta comparativa demostra que l’esquerda entre rics i pobres se segueix eixamplant, i no només entre uns estats i altres: les desigualtats econòmiques s’incrementen cada vegada més dins de cada país. Als EUA, per exemple, mentre que el 20% de la població està en el nivell més alt pel que fa a riquesa, la cinquena part més pobra se situa per sota del nivell d’ingressos de l’Argentina i igualada amb Cuba.
Malgrat tot, la proporció de la població mundial que viu amb menys d’un dòlar al dia ha caigut del 28% al 21% en l’actualitat, i per sota d’a- quest límit hi ha encara més de mil milions de persones.
Excepte a l’Àfrica subsahariana, la pobresa ha disminuït a totes les regions. L’elevat creixement econòmic de la Xina i l’Índia ha estat un dels elements que han impulsat aquesta millora en la riquesa.

DEMOGRAFIA
Una esperança de vida de 67 anys

La mitjana mundial de l’esperança de vida al néixer se situa en els 67,3 anys, quan als països més rics ronda els 78 anys. Els estats més subdes- envolupats, per contra, no arriben als 53 anys, especialment l’Àfrica subsahariana, amb només 46 anys d’esperança de vida i amb unes estadístiques aterridores: l’esperança de vida és actualment més baixa que fa tres dècades, i 28 dels 31 països on la mort és més prematura formen part d’aquesta regió. Els noruecs, per exemple, viuen el doble que els nigerins.
L’informe de Nacions Unides explica que els països en vies de des- envolupament s’acosten cada vegada més als nivells de les grans potències i que les taxes de supervivència dels nens mostren tendències també positives: el 2004 es van registrar 10,8 milions de morts de menors, 2,1 milions menys que el 1990. Això sí, com indica l’estudi, néixer en alguns països encara és molt arriscat.

EDUCACIÓ
Disminueix la xifra d’analfabets

Una de les poques bones notícies que afecten tots els països és la millora de l’accés a l’educació. El percentatge d’adults que saben llegir i escriure a tot el món s’ha situat en el 82%, cosa que ha reduït en 100 milions de persones el nombre d’analfabets respecte del 1990. Això sí, del 28% de més de 15 anys alfabetitzats a Níger a l’escolarització universal de Noruega encara hi ha un abisme.
L’augment de les taxes d’alumnes matriculats a primària i secundària és una altra de les dades positives de l’informe, en què no falten tampoc els números negatius: 115 milions de nens estan sense escolaritzar, 62 milions dels quals són nenes. I és que encara que la desigualtat quant al sexe és un dels aspectes que s’estan reduint, les dones encara representen dues terceres parts del total d’analfabets.
L’esquerda entre països rics i pobres es nota especialment en la transició als estudis superiors. Ser universitari a l’Àfrica subsahariana és privilegi de només uns quants.

SIDA
El VIH s’acarnissa amb les dones

Una gran part de la culpa que l’esperança de vida a nivell mundial no augmenti més la té la sida, que l’any passat va causar més de tres milions de morts.
Actualment, prop de 50 milions de persones estan infectades a tot el món pel VIH, un virus que s’està acarnissant amb les dones, especialment a l’Àfrica subsahariana, on la sida ha rebaixat l’esperança de vida en 20 anys. En estats com ara Botswana, Lesotho, Sud-àfrica i Swazilàndia, el 57% dels contagis els pateix el sexe femení. L’any 2010, les ciutadanes d’aquests països viuran dos anys menys que els homes a causa d’aquesta malaltia.
Una falta d’educació i informació més grans és un dels factors que contribueixen a fer que les menors de 24 anys tinguin el triple de possibilitats que els homes de contraure la sida. Les dificultats per obtenir anticonceptius en són un altre, encara que l’informe de l’ONU aporta algunes dades que condueixen a un moderat optimisme, com l’augment de l’ús de preservatius.

One thought on “El Tiller solidari

  1. Pingback: Jornades sobre Àfrica « Bloc del nou IES de les Franqueses

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *