Petr Ginz i Hélène Berr: uns altres Anna Frank

petr-ginz.jpg 

El diari més conegut de l’extemini dels jueus per part dels nazis és, sens dubte, el diari d’Anna Frank , (una noia de 13 anys d’Amsterdam, Holanda). Però, hi ha altres diaris que expliquen testimonis colpidors de l’ocupació nazi  a altres indrets d’Europa: Pert Ginz a Praga (Txèquia) i Hélène Berr, una jove de 21 anys, a París (França).

Diari de Praga (1941-1942) de Pert Ginz, un jove de 14 anys, explica les dures condicions sota les quals van viure els ciutadans praguencs durant l’ocupació nazi; el Diari de Hélène Berr és un document terrible, commovedor dels jueus parisencs sota l’ocupació nazi.

Tots tres van morir a camps de concentració: Pert Ginz, amb 16 anys,  a Auschwitz; Anna Frank, amb 16 anys,  i Hélène Berr, amb 24 any,  a Bergen- Belsen.

En definitiva, són lectures que ens ajudaran a entendre i a reflexionar sobre un episodi de la història de la humanitat que no s’ha de repetir. Mai un poble pot decidir el destí d’un altre. 

Referències bibliogràfiques:

  • BERR, Hélène. Barcelona: Anagrama-Empúries, 2009. (L’original és en francès).

  • FRANK, Anna. Diari. Random Barcelona: House Mondadori S.A., 5a edició març 2006. (L’orginal és en neerlandès). 

  • GINZ, Petr. Diari de Praga (1941-1942). Barcelona: Quaderns crema, 2006. (L’orginal és en txec).

 

Una informació curiosa:

La tragèdia del Columbia

En acabar la guerra, la família de Petr va amagar els seus escrits a casa d’uns amics, per això els seus diaris no van ser descoberts fins a l’any 2003, quan es va produir l’explosió del transbordador espacial Columbia, on van morir tots els seus set tripulants, entre els quals hi havia l’astronauta israelià Ilan Ramon.

Ramon s’havia posat en contacte amb el Museu Yad Vashem de Jerusalem per emportar-se a l’espai alguna cosa relacionada amb l’Holocaust (nom amb què es coneix l’extermini jueu efectuat pels nazis alemanys) per retre homenatge a les víctimes (la mare de Ramon havia estat també a Auschwitz, com Ginz). El personal del museu va seleccionar el dibuix Paisatge lunar, un dibuix de Petr Ginz, que la televisió va difondre arreu del món (i que trobareu a l’inici d’aquest apunt).

Va ser arran de l’interès pel noi, i la difusió que es féu del dibuix a la televisió, que un home va declarar que en un pis de Praga havia trobat uns escrits l’autor dels quals era Petr Ginz. Aquest va cedir els escrits a la germana de Petr, que els va reconèixer i decidí publicar-los.

Més informació a: http://www.vilaweb.cat/www/ep/noticia?noticia=1938010