Manu: paradís amazònic del Perú

dsc00270.JPG

Si teniu l’oportunitat de viatjar al Perú, us recomano la visita a un dels parcs naturals i reserva de la biosfera: el Manu. És la reserva més gran de selva tropical del món i es troba només a 160 quilòmetres de les ruïnes inques del Machu Pichu. Malgrat les invasions (inques i espanyoles),  el Manu  ha estat protegit al llarg dels segles per la seva localització i per la presència de tribus nadiues hostils.

El Manu té una doble importància: evidentment hi ha una gran varietat d’espècies vegetals i animals (llop de riu, el caiman negre, tretze  espècies de micos,  mil espècies d’aus…)  però, encara, hi  viuen quatre grups humans (dos aïllats de qualsevol contacte humà). Es tracta d’un territori protegit de 1.881.200 hectàries. És, probablement, la zona protegida més rica en espècies de tot el planeta.

Un dels grups ètnics més nombrosos de l’Amazònia peruana són els machiguenga (significa nosaltres en la seva llengua, l’arawuak). Es calcula que n’hi ha més de 10.000.  Hi vaig poder parlar i, amb un castellà rudimentari, em van explicar que se sentien molt orgullosos de la seva llengua i de la seva cultura (es tracta de les poques comunitats indígenes que mestres de la seva pròpia comunitat han començat un programa d’ensenyament bilingüe machiguenga/castellà).

Si podeu visitar aquest parc, tindreu la sort de conviure amb els machiguenga i gaudir d’aquest paradís natural que és el Manu, ja que, amb ajuts d’una ONG europea, aquesta població autòctona gestiona l’estada turística dels pocs centenars de persones que s’autoritza a entrar al parc cada any,

Quan torneu, us adonareu de la importància de preservar espais naturals com aquest, no només la fauna i la flora, sinó també les tribus que hi viuen, que tenen tot el dret de mantenir la seva llengua i la seva cultura en un món plural.

Si voleu més informació, us recomano la lectura d’un llibre El paraíso amazónico del Perú: Manu. Un llibre farcit d’unes excel·lents fotografies i amb un text que cal dir que és en castellà i en anglès. Si us el compreu, els beneficis van a parar a la conservació del parc del Manu.      

En la fotografia, podeu veure el lloc que s’ha acondicionat per rebre aquest “turisme” sostenible i respectuós amb l’entorn i amb la cultura de la població autòctona.