Aquesta setmana comencem a treballar al voltant de la música de Leopold Mozart, Passeig Musical en trineu.
Leopold Mozart, era el pare del gran compositor, Wolfgang Amadeus Mozart. Va ser també el seu mestre de música, qui li va ensenyar a tocar el violí i el clavicèmbal (l’avantpassat del Piano).
Al Clavicèmbal hi podem veure Maria Anna Mozart i Worfgang Amadeus Mozart. Tots dos eren germans i grans músics. Fills de Leopold Mozart, arrepenjat al Clavicèmbal agafant un violí i Anna Maria Mozart (representada al quadre del fons).
Leopold Mozart va escriure molta música, entre elles aquest passeig musical en trineu. A classe n’hem escoltat tres fragments. L’entrada, el passeig i l’Andante. El concert, en total, té 19 parts!
Aquest Musicograma ens ajuda a entendre la música de l’Andante:
Ja tenim aquí el vídeo de la Flaix Mob de Santa Cecília!
Malgrat vam haver d’aplaçar la ballada, finalment, tota l’escola vam poder gaudir de la Flaix Mob!
Setmanes abans, l’alumnat de 4t va preparar el ball a les seves sessions de música. Posteriorment, es van organitzar en grupets de dos o tres alumnes que van anar a la resta de classes a ensenyar el ball. D’aquesta manera, van responsabilitzar-se de mostrar el ball a nens i nenes, tant si eren petits com grans.
El mateix dia de la ballada, cada alumne de 4t va quedar-se amb el grup a qui va ensenyar el ball per poder ser d’ajuda.
Una activitat que fomenta la cohesió i el sentiment de pertinença a la nostra escola a través de la música i la dansa.
Esperem que us agradi!
Volem agraïr la família Valle Gorrochategui per l’edició del vídeo!
Avui hem fet la darrera classe de música del curs i, entre altres coses, hem gravat una de les nostres cançons preferides!
Aquí la podeu escoltar!
A la vora del camí. Vam aprendre aquesta cançó abans d’anar al Palau de la Música a veure l’espectacle Trencadís de cançons. Ens va agradar moltíssim i l’hem seguit cantant al llarg del curs. També n’hem fet un joc de moviment!
Les classes de primer van estar treballant la cançó “Sant Josep fa bugada” per al concert de Nadal.
Uns dies abans de la data assenyalada se’ls va proposar de cantar la cançó amb dues bases diferents. Calia que paréssin atenció mentre cantaven, per poder valorar amb quina creien que cantaven millor. A més, les vam gravar, per poder escoltar-les de nou i acabar de triar quina era la seva preferida.
Aquí teniu les dues versions:
VERSIÓ Nº1 (feta a l’escola amb un Ukelele i un carilló):
VERSIÓ Nº 2(del disc de nadales del Super3 – els nens i nenes van votar sense saber-ne l’orígen):
Després de provar cada base, els nens i nenes van votar en un paperet.
La tria, per molts, no va ser fàcil. Havien de dir si els agradava més la número 1, o la número 2. Però molts dels nens i nenes, van manifestar que els agradàven totes dues per igual. Així que vam deixar que votéssin per la 1, la 2 o la 1 i la 2, indicant-los, però, que el dia del concert només cantariem amb la que tingués més vots de les dues.
El restultat total entre tot l’alumnat va ser el següent:
Base 1. 5 vots
Base 2. 20 vots
Base 1 i 2: 23 vots
Així, hem pogut treballar el criteri musical amb els nens i nenes. Escoltar, valorar i triar.
Alguns dels comentaris interessants que es van fer aquell dia:
“És que m’agraden totes dues”, “A mi m’agrada més la de l’ukelele, però crec que cantem millor amb la 2”, “Amb la 2 se sent més”
I a vosaltres? Amb quina creieu que canten millor?
*Les classes de primer fan música amb una meitat de cada classe. Per això tenim el grup 1 i el grup 2. Hem penjat una gravació de cada grup.
El passat 18 de desembre les classes de 2n van fer la seva tradicional cantada de nadales a la residència d’avis Conxita Valls.
La visita a la residència sempre és una experiència molt enriquidora per al nostre alumnat. Els avis i àvies ens esperen amb moltes ganes de sentir-los cantar, i veure l’alegria que transmeten. Cada any, a més de cantar, els portem un detallet. El moment en què els nens i nenes els entreguen és molt especial per a tothom.
Aquí podeu veure els vídeos d’algunes de les cançons que vam cantar i més fotos!
Tot va començar el primer dia de classe de música del curs.
Vam aprendre la cançó “La mosqueta ha fet un bot” una cançó molt senzilla que només fa servir tres notes.
Com que la tardor era ben a prop, al cap d’uns dies, vam fer un muntatge amb la nostra dita, i els instruments de l’aula, fent servir només les notes de la cançó.
Vam inventar-nos una “partitura” per reproduïr una tempesta, dibuixant què és el que volíem que passés. I després, vam intentar reproduïr-la amb els diferents instruments de la classe.
El procés va durar dues sessions, la primera, en la que vam inventar la nostra seqüència, i vam començar a practicar com havia de ser la pluja fina, la tempesta, els trons., el vent… Decidir quins instruments crèiem que anaven millor a cada part. A la segona sessió vam escoltar com sonava la nostra primera sequència i vam intentar millorar-ho. Ens vam fixar en que:
Abans de començar i al final de la interpretació hi havia d’haver silenci.
Durant tota la interpretació no podiem parlar.
Haviem de procurar seguir ben bé la nostra invenció.
En aquesta creació l’alumnat va poder “jugar” amb els diferents instruments, ja fossin de placa (percussió de so determinat) o no (percussió de so indeterminat). Trobar maneres de fer-lo sonar, jugar amb dinàmiques, ritmes…
En aquests vídeos veureu el resultat del treball fet:
Clica aquí per accedir al symbaloo on hi trobaràs tot de pàgines web d’interès i enllaços a Youtube per assajar les cançons del repertori de la Cantata 2018: Una escola diferent.
L’alumnat de 4t hem fet l’audició d’una part de l’obra “Les 4 estacions” d’Antonio Vivaldi. Concretament el 2n moviment del concert de l’Hivern.
L’hem ballat amb mocadors i bastons per descobrir el caràcter de la música. Hem descobert que amb els mocadors estàvem representant el vent i amb els bastons la pluja, és el que ens hem imaginat!
Després hem fet un dibuix representant-hi aquests elements de la natura.