P5 – Busquem el silenci

A partir de la història del compositor John Cage i la seva recerca del silenci, a P5 hem començat el curs buscant el silenci. Primer hem parlat per saber què entén cadascú que és el silenci. Després hem proposat llocs on potser podríem trobar el silenci i hem sortit a buscar-lo amb un micròfon-girafa i uns auriculars. No l’hem trobat. Sempre sentíem algun so o soroll, ni que fos molt fluixet.

Hem provat diferents maneres que ens ajudin a no sentir res i arribar al silenci (taps, galledes que ens tapin el cap, gots a les orelles…) i hem vist el vídeo on el pianista i compositor Marco Mezquida visita la cambra anecoica de La Salle-URL. Una cambra anecoica és un espai dissenyat per aconseguir un silenci gairebé absolut, lliure d’interferències, ni reverberacions.

Hem construït la nostra pròpia cambra anecoica (amb una capsa de cartró, uns coixins i uns cascos de seguretat) que tindrem a l’aula de música i que quan algú necessiti entrar-hi i estar-s’hi una estona en silenci, ho pugui fer.

Podeu veure més fotos de l’activitat clicant damunt la imatge:

Per acabar, aquí podem veure com un pianista interpreta la composició 4’33” de John Cage on la partitura diu que no es tocarà ni una tecla ni sonarà cap nota del piano durant 4 minuts i 33 segons. Però no està plena de silencis: durant la interpretació de la peça s’escolten tots els sorolls de la sala de concerts (un estossec, la respiració, un murmuri, una cadira que es mou, etc.)

 

Quant a Edi

Mestre de música a l'escola Sant Joan de Berga
Aquest article ha estat publicat en Audicions, Educ. de l'oïda, P5, Qualitats del so. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà