A l’Escola intentem conscienciar als nostres alumnes de la importància de dur una vida sostenible. Per aquests motius, la nostra acció es basa en difernts àmbits que pot anar des de l’alimentació, fins a l’adquisició de materials passant per actituds i hàbits. A tall d’exemple us posem algunes mostres.
Pla de consum de fruita a les escoles
Durant el curs escolar 2011/2012, el Pla de consum de fruita “A la nostra escola mengen + fruita” consisteix a distribuir gratuïtament fruita i verdura fresca als escolars de 2n cicle d’educació infantil i de primària (nens i nenes de 3 a 12 anys) dels centres educatius de Catalunya que ho varen sol·licitar d’acord amb l’ORDRE AAM/96/2011, de 19 de maig (DOGC núm. 5891 – 01/06/2011).
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha autoritzat a l’Associació Catalana d’Empreses de Fruita i Hortalisses (AFRUCAT) per a que distribueixi la fruita i la verdura. La distribució començarà al gener.
Durant una setmana de cada mes, es distribuiran tres peces de fruita i/o verdura, seleccionada en funció de l’estació de l’any i la qualitat, que es repartirà entre els nens i les nenes dins del recinte de l’escola pel seu consum durant l’esmorzar i/o el berenar.
El productes que s’ha previst subministrar mensualment són els que s’indiquen a continuació, per bé que en funció del mercat es podran modificar:
- Gener: mandarina, poma vermella, plàtan.
- Febrer: mandarina, poma bicolor, taronja.
- Març: pera, taronja, tomàquet cherry i pastanaga baby.
- Abril: maduixot, poma vermella, plàtan.
- Maig: poma, pera, nespra o albercoc.
- Juny: nespra o albercoc, cirera, préssec o nectarina.
Es facilitarà als centres escolars un calendari amb les setmanes en què es farà la distribució dels productes seleccionats, així com el cartell del programa que obligatòriament han de tenir col·locat durant tot el curs en un lloc visible i un tríptic informatiu per lliurar a les famílies dels nens que participen al programa.
Per assegurar l’eficàcia del Pla, les escoles han desenvolupar activitats complementàries al consum de fruita.
Actituds i hàbits
- Dur l’esmorzar dins d’una carmanyola o bé embolicat amb material respectable amb el medi ambient.
- Evitar l’ús de materials agresssius amb el medi ambient.
- Tria de materials respectuosos amb la naturalesa i amb naturalesa.
- Separació de la brossa seguint les normes de la Vila.
- Mantenir l’hort escolar ecològic
- Desplaçaments amb tranquil·litat i utilitzant un to de veu adequat.
…